62 millió forintos támogatási keretet hozott létre könnyűzenei szerzők számára az Artisjus. A gyorssegély minden olyan dalszerzőnek, szövegírónak szólt, akik koronavírus járvány miatt lemondott fellépéseik és egyéb munkáik miatt jelentős bevételkiesést szenvednek el.

A beérkezett pályázatokat már elbírálták

A bruttó 160 ezer forintos gyorssegély hamarosan megérkezik a támogatásban részesülők számlájára az Artijustól. A felhívásra beérkezett 680 pályázatból a döntés értelmében 389 szerző részesül rendkívüli támogatásban.

Artisjus
/ Fotó: Mtva, Jászai Csaba

A pályázók egyszerre több feltételnek is megfeleltek: koncerteztek volna a kritikus időszakban, de a lemondott fellépéseik vagy más elmaradó munkáik miatt bevételtől esnek el – és mindezt hitelt érdemlően bizonyították is a pályázatukban. Emellett szociális helyzetükből adódóan rászorulnak a támogatásra, és nem adtak be pályázatot az Előadóművészi Jogvédő Irodához rendkívüli segélyre.

A bajba jutott, rászoruló szerzőket támogat az EJI és az Artisjus

A segélyezés összegeként az EJI 90 millió forintot, az Artisjus hasonló nagyságrendű, de nyitott keretet állapított meg – közölte az Artisjus kedden az MTI-vel. Mint írták, az egészségügyi veszélyhelyzet miatt országszerte elmaradnak a közönség előtti élő rendezvények, ami az előadóművészeknek és szerzőknek jelentős jövedelem-kiesést okoz. – írták közleményükben.

Az EJI-vel összehangolt pályáztatás célja az volt, hogy az erőforrások szűkössége ellenére a rászoruló zenészek minél szélesebb köre segítséghez juthasson. További szempont volt az elbírálás során, hogy a pályázó aktívan foglalkoztatott dalszerző legyen – szerzeményeik nyilvános elhangzásai teremtik meg ugyanis azt a jogdíjalapot, amelyből most forrást tudott elkülöníteni az Artisjus a soron kívüli segélyezésre.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Nem csupán a rászorultság mértékét vizsgáltuk, a zenei bevételkiesés várható összegét is figyelembe vettük. Főállású szerzők számára szavaztunk meg támogatást, mert az ő keresetük beláthatatlan ideig nullára csökkent. Békeidőben éppen ez a bajba jutott szerzői réteg adja a szociális keret jelentős részét azáltal, hogy a jogdíjaik 10 százalékát átengedik kulturális és szociális célokra[/perfectpullquote]

– mondta az elbírálás részleteiről Vitáris Iván, az Ivan and the Parazol zenekar frontembere. Egyébként ő az Artisjus Zenei Alapítvány tizennégy fős szociális bizottságának egyik tagja. A bizottság javaslata alapján az alapítvány kuratóriuma hozta meg a végső döntést.

A rendkívüli helyzetre tekintettel a pályázatokat gyorsított eljárásban bírálták el. Ez azonban fokozott körültekintéssel járt együtt: mindegyik bizottsági tag egyénileg is megvizsgálta az összes pályázatot. Emellett több fordulóban közösen is megvitatták a beküldött dokumentumokat.

Az Artisjus Zenei Alapítvány egységesen bruttó 160 ezer forintot folyósít a pályázat nyerteseinek. A rászoruló szerzők 2020 második felében jelentkezhetnek újra támogatásért az Artisjusnál. Ekkor már nem rendkívüli segélyre, hanem a minden évben meghirdetett szociális támogatásra pályázhatnak majd.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet