A vád szerint zenészeket alázott meg a világhírű karmester, Daniel Barenboim

Zenészek gyötrésével és megalázásával vádolják Daniel Barenboim világhírű zongoraművészt és karmestert, a berlini Állami Operaház (Staatsoper Unter den Linden) főzeneigazgatóját.

A Der Tagesspiegel című berlini lap szerint név nélkül nyilatkozó zenészek beszámolói alapján régóta terjednek hírek arról, hogy Daniel Barenboim vezetési stílusa miatt a félelem légköre uralkodott el az operaház zenekarában (Staatskapelle Berlin), a napokban pedig többen a nevüket vállalva léptek a nyilvánosság elé.

pjimage 11 operawire
Daniel Barenboim / Kép: OperaWire

Köztük van Willi Hilgers, az együttes egykori ütőse, aki azt állítja, hogy a karmester dühkitörései és megalázó bánásmódja miatt küzd magas vérnyomással és súlyos depresszióval. A muzsikus nyilatkozatában kiemelte, hogy Daniel Barenboim művészete vonzotta a zenekarhoz, és a Barenboimtól elszenvedett gyötrelmek késztették távozásra.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Nem vagyok szelíd bárány [/perfectpullquote]

– reagált a vádakra Daniel Barenboim a Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati médiatársaságnak.

Azt mondta, a zenekar vezetőjeként az az érdeke, hogy minden muzsikus a tudása legjavát adja, és türelmetlen, ha nem ezt tapasztalja, de ez nem feszíti túl az elfogadhatóság határait. Ugyanakkor – tette hozzá – be kell látnia, hogy hajlamos az indulatosságra. Ez az ereiben keringő “latin vér” hatása – mondta az 1942-ben az argentínai Buenos Airesben zsidó családban született művész.

A dzsesszzenész férfi az agyműtét közben sem hagyta abba a gitározást

A dél-afrikai Musa Manzini dzsesszzenészt agydaganat miatt kellett megoperálni, de ő még ekkor sem hagyta abba zenélést. Videó is készült a műtétről. Brain tumor survivor Robert Alvarez and neurosurgeon Sujit Prabhu, M.D., explain why and how Robert played the guitar during his surgery for a grade II astrocytoma.

Daniel Barenboim szerint a zenészvezetési stílusa körüli vita időzítése nem véletlen, annak tulajdonítható, hogy elkezdődtek a tárgyalások a 2022-ben lejáró szerződésének megújításáról az operaház fenntartójával, a tartományi rangú főváros kulturális kormányzatával.

via GIPHY

A Der Tagesspiegel hétvégi kommentárja szerint a város vezetőinek venniük kellene a bátorságot ahhoz, hogy lezárják a 28 éve tartó Barenboim-korszakot és új főzeneigazgatót keressenek. Ez a “munkamániás” művész érdeke is, hiszen gyakran tűnik betegesnek és kiégettnek, arcának “viaszszerű színe” pedig riasztó.

5 Minutes On… Beethoven – The Moonlight Sonata (C# minor) | Daniel Barenboim [subtitulado]

Daniel Barenboim | 5 Minutes On… Beethoven – Piano Sonata No. 14 (C# minor) op. 27 No. 2 ►The new album “On My New Piano”: https://DG.lnk.to/my_new_piano ►…

Hozzátették, hogy az Állami Operaház Daniel Barenboim nélkül is fennmarad, de ez nem feltétlenül érvényes az arab-izraeli megbékélés elkötelezett szószólójaként ismert izraeli-argentin művész két másik nagy vállalkozására, az izraeli és palesztin fiatalokból álló Kelet-Nyugati Díván Zenekarra ás a fiatal közel-keleti zenészek képzésére létrehozott Barenboim-Said Zeneakadémiára, amely 2016-ban kezdte meg működését Berlinben.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból