J. K. Rowling korábbi, a transzneműeket illető megjegyzései ellentétes visszhangot váltottak ki. Az írónő meglátásaira többen reagáltak, köztük Daniel Radcliffe is. A Harry Pottert alakító színész reméli, hogy a kultuszfilmsorozat nem kerül bajba Rowling gondolatai miatt.

A transznemű nők is nők?

J. K. Rowling már korábban is tett olyan megjegyzést, amire követőtábora megosztóan reagált. Decemberben kiállt egy nő mellett, aki a munkáját azért vesztette el, mert úgy gondolta, gyermekei nem változtathatják meg a biológiai nemüket. Az identitás-kérdésben az írónő most tovább úszkált, de talán mélyebbre merült, mint szerette volna. 

Harry Potter Transznemuek E1591790859336
J. K. Rowling (Jobb) És Daniel Radcliffe (Bal) / Fotó: Joel Ryan

Rowling szerint a biológiai nemet nem lehet figyelmen kívül hagyni, mert ha ezt nem vesszük számításba, akkor a nők megélt realitása és az azonos neműek közti viszony is értelmét veszti. Ismer és szeret is transznemű embereket, akik jellemzően a biológiai nem eltörlésével igyekeznek kivívni az egyenjogúságot. Rowling szerint azonban ez az életükről folytatott kulcsfontosságú párbeszéd lehetőségét söpri félre. Az írónő Twitter-bejegyzése végén megjegyezte, a leírtak nem gyűlöletből fakadnak, mindössze az igazságról beszél. 

Kapcsolódó cikk

Harry Potter sztárja, Daniel Radcliffe egy, az LMBTQ-közösség öngyilkosságot megelőző jótékonysági oldalán szólalt fel, miszerint a transznemű nők is nők. A színész nem akar harcba szállni senkivel, de úgy érzi, muszáj felszólalnia, hiszen Rowling volt az, akinek a sikerét és a jelenlegi látásmódját köszönhette, írja a BBC. 

Ha ezek a könyvek megtanították számodra, hogy az univerzum legbiztosabb ereje a szeretet… Ha megtanítottak rá, hogy a tisztaság nevében érvényesített dogmatikus ötletek a sérülékeny csoportok elnyomásához vezethetnek… Ha azt gondolod, hogy egy bizonyos karakter transznemű, nembináris, azaz nemtől magát függetlenítő vagy meleg, netán biszexuális… Ha találtál a történetekben valamit, amivel azonosulni tudtál és átsegítettek életed egy időszakán – akkor ez az, ami kialakult közted és a könyv között, és ez szent

– írja Daniel Radcliffe. A témában a Harry Potterben Cho Chang szerepét játszó Katie Leung is felszólalt. Színésztársa posztjára reagálva belinkelt rengeteg szervezetet, ahol fekete transznemű nők számára lehet adakozni. 

“Micsoda nő ez a férfi!”

A transzneműség kérdése már régóta ellentétes visszhangot vált ki a témáról gondolkodók körében. A transzneműek az egyenjogúság kivívásáért küzdenek, míg mások úgy gondolják, ez a cisz nők jogainak megcsonkításával jár. Egy lényegi szempont azonban segíthet elrendezni a két álláspontot vallók közöti nézeteltéréseket. Nemcsak biológiai nemről ejthetünk szót, ami a fogantatáskor dől el és, amit szervezetünk felépítése és működése határoz meg, hanem nemi identitásról is, amit viszont a pszichológiai és a társadalmi tényezők határoznak meg. Tehát lehet valaki biológiailag férfi, míg az identitása nő. Mind a kettő egyfajta “nem”, a különbség az azokat befolyásoló tényezők. 

Kapcsolódó cikk

Bizonyos aktivisták szerint, mint például Julia Serano, kettőnél márpedig több biológiai nem létezik. Serano állítja, hogy a biológiai nem számos változó és dimorf kifejeződésből áll – mint például a kromoszómák és a reproduktív szervek fejlődése –, amelyek néha összehangolttá válnak az emberben, néha viszont nem.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet