Követem Sztárok J.K. Rowling transzneműekről írt megjegyzései aggasztják Daniel Radcliffe-t

J.K. Rowling transzneműekről írt megjegyzései aggasztják Daniel Radcliffe-t

Promóció

J.K. Rowling korábbi, a transzneműeket illető megjegyzései ellentétes visszhangot váltottak ki. Az írónő meglátásaira többen reagáltak, köztük Daniel Radcliffe is. A Harry Pottert alakító színész reméli, hogy a kultuszfilmsorozat nem kerül bajba Rowling gondolatai miatt.

A transznemű nők is nők?

Promóció
- Advertisement -

J.K. Rowling már korábban is tett olyan megjegyzést, amire követőtábora megosztóan reagált. Decemberben kiállt egy nő mellett, aki a munkáját azért vesztette el, mert úgy gondolta, gyermekei nem változtathatják meg a biológiai nemüket. Az identitás-kérdésben az írónő most tovább úszkált, de talán mélyebbre merült, mint szerette volna. 

J.K. Rowling (jobb) és Daniel Radcliffe (bal) / Fotó: Joel Ryan

Rowling szerint a biológiai nemet nem lehet figyelmen kívül hagyni, mert ha ezt nem vesszük számításba, akkor a nők megélt realitása és az azonos neműek közti viszony is értelmét veszti. Ismer és szeret is transznemű embereket, akik jellemzően a biológiai nem eltörlésével igyekeznek kivívni az egyenjogúságot. Rowling szerint azonban ez az életükről folytatott kulcsfontosságú párbeszéd lehetőségét söpri félre. Az írónő Twitter-bejegyzése végén megjegyezte, a leírtak nem gyűlöletből fakadnak, mindössze az igazságról beszél. 

J. K. Rowling, a Queen és tucatnyi angol komikus harcol a koronavírus-járvány károsultjaiért

Rowling egymillió fontot (402 millió forint) adományozott azoknak a karitatív szervezeteknek, amelyek a járvány miatt legnehezebb helyzetbe került embereken segítenek. Az összeg fele a Crisis nevű szervezeté, amely hajléktalanokat segít, a másik fele a Refuge-é, ők a kapcsolati erőszak áldozatainak nyújtanak menedéket – írta a hírportálja.

A Harry Potter sztárja, Daniel Radcliffe egy, az LMBTQ-közösség öngyilkosságot megelőző jótékonysági oldalán szólalt fel, miszerint a transznemű nők is nők. A színész nem akar harcba szállni senkivel, de úgy érzi, muszáj felszólalnia, hiszen Rowling volt az, akinek a sikerét és a jelenlegi látásmódját köszönhette, írja a BBC. 

Ha ezek a könyvek megtanították számodra, hogy az univerzum legbiztosabb ereje a szeretet… Ha megtanítottak rá, hogy a tisztaság nevében érvényesített dogmatikus ötletek a sérülékeny csoportok elnyomásához vezethetnek… Ha azt gondolod, hogy egy bizonyos karakter transznemű, nembináris, azaz nemtől magát függetlenítő vagy meleg, netán biszexuális… Ha találtál a történetekben valamit, amivel azonosulni tudtál és átsegítettek életed egy időszakán – akkor ez az, ami kialakult közted és a könyv között, és ez szent

– írja Daniel Radcliffe. A témában a Harry Potterben Cho Chang szerepét játszó Katie Leung is felszólalt. Színésztársa posztjára reagálva belinkelt rengeteg szervezetet, ahol fekete transznemű nők számára lehet adakozni. 

“Micsoda nő ez a férfi!”

A transzneműség kérdése már régóta ellentétes visszhangot vált ki a témáról gondolkodók körében. A transzneműek az egyenjogúság kivívásáért küzdenek, míg mások úgy gondolják, ez a cisz nők jogainak megcsonkításával jár. Egy lényegi szempont azonban segíthet elrendezni a két álláspontot vallók közöti nézeteltéréseket. Nemcsak biológiai nemről ejthetünk szót, ami a fogantatáskor dől el és, amit szervezetünk felépítése és működése határoz meg, hanem nemi identitásról is, amit viszont a pszichológiai és a társadalmi tényezők határoznak meg. Tehát lehet valaki biológiailag férfi, míg az identitása nő. Mind a kettő egyfajta “nem”, a különbség az azokat befolyásoló tényezők. 

Munroe Bergdorf a L’Oréal szépségipari vállalatot képmutatással vádolja

Az afroamerikai George Floyd rendőr túlkapás miatt vesztette életét, ezért Amerikában tüntetések indultak a kormány ellen. Billie Eilish -től Beyoncé-ig számos híresség állt ki azért, hogy igazságot szolgáltassanak a férfi ügyében.

Bizonyos aktivisták szerint, mint például Julia Serano, kettőnél márpedig több biológiai nem létezik. Serano állítja, hogy a biológiai nem számos változó és dimorf kifejeződésből áll – mint például a kromoszómák és a reproduktív szervek fejlődése–, amelyek néha összehangolttá válnak az emberben, néha viszont nem.

Promóció
ForrásBBC
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3