Nézem Film Tíz év után ismét olasz filmmel nyitják meg a...

Tíz év után ismét olasz filmmel nyitják meg a velencei filmfesztivált

Promóció

Egy évtized után először nyílik meg olasz produkcióval, Daniele Luchetti Lacci című házassági drámájával a velencei filmfesztivál.

Egy válságba jutott házasság anatómiája

Promóció
- Advertisement -

A nyolcvanas évek Nápolyában játszódó filmet versenyen kívül vetítik a filmmustrán. A Lacci a Variety beszámolója szerint Domenico Starnone 2017-ben megjelent regényéből készült, és egy válságba jutott házasság anatómiáját mutatja be.

Daniele Luchetti: Lacci / Fotó: Gianni Fiorito

A film főbb szerepeiben Alba Rohrwacher, Luigi Lo Cascio, Laura Morante, Silvio Orlando, Giovanna Mezzogiorno, Adriano Giannini és Linda Caridi látható.

Mostanában mind attól féltünk, hogy a mozik kihalhatnak. A karantén alatt mégis a film jelentette a vigaszt, mint egy fényforrás a barlang mélyén. Ma valami mást is megértettünk: hogy a filmek, a tévésorozatok, regények életünk nélkülözhetetlen részei

– fogalmazott Luchetti. Áprilisban a fesztivál szervezői közölték, a járvány ellenére megtartanák az eseménysorozatot, nem akarják online térbe átvinni. Július elején pedig bejelentették, a szeptember 2. és 12. között zajló filmmustrán a szokásosnál kevesebb, 50-55 produkciót vetítenek, és a versenyprogramok is szűkebbek lesznek.

Idén elmarad a Cannes-i Filmfesztivál, de mit jelent ez a filmipar számára?

A városnak tehát ebben az évben már nem kell az előkészületekkel sürgölődnie: a vörös szőnyeget nem kell tisztítóba vinni, a szállodáknak sem szükséges a kelleténél alaposabban feltölteni a pezsgőkészleteiket. A hölgyek mentesülnek a magassarkúviseléstől (2015-ben több női meghívottat nem engedtek be lapostalpú cipőben!), mert sem tűsarkúban, sem balerinában nem lesz módjuk részt venni a rendezvényen, írja a The Guardian .

A rendező hozzátette: “éljenek a fesztiválok, amelyek lehetővé teszik, hogy összegyűljünk és megünnepeljük munkánk igazi értelmét. Ha valaki azt gondolta volna, hogy ennek semmi értelme, az is tudhatja már, hogy ez mindenki számára fontos. Megtiszteltetés, hogy a Lacci nyitja meg az első nagyszerű fesztivált ezekben a nehéz időkben”.

Több mint tíz éve nem nyitotta meg olasz film a fesztivált

A velencei filmfesztivál több mint tíz éve nem nyitott olasz alkotással. Az utóbbi években főleg amerikai vagy más európai országból származó produkciót választottak nyitófilmnek a szervezők. Tavaly a japán Kore-eda Hirokazu Az igazság című filmjét, egy évvel korábban pedig az amerikai Damien Chazelle Az első ember című produkcióját vetítették a megnyitón.

A fesztiválszervezők már korábban bejelentették, hogy idén a pandémia korlátozásai miatt a nemzetközi jelenlét visszafogott lesz a mustrán. A programot is főként olasz és európai alkotások alkotják majd.

Alberto Barbera, a fesztivál művészeti igazgatója Luchetti filmjét dicsérve elismerte, hogy régóta nem szerepelt olasz produkció a megnyitón. Mint mondta, a film, amelynek a szereposztása is rendkívüli, a mai olasz filmművészet ígéretes alkotása.

A Laccit szeptember 2-án vetítik a Lidón, a Palazzo del Cinema nagytermében. A Velencei Nemzetközi Filmfesztivált szeptember 2. és 12. között rendezik meg. Ez lesz az első jelentős nemzetközi filmes esemény, amelyet a pandémia kitörése óta hagyományos formában megtartanak.

A nemzetközi zsűri elnöke Cate Blanchett lesz. A fesztivál programját július 28-án jelentik be. A hivatalos programban 50-55 alkotás szerepel, ebből körülbelül húsz film verseng majd az Arany Oroszlán-díjért.

A tüntetések miatt a Hongkongi Filmfesztivál elmarad

A Variety szerint közben a Hongkongi Filmfesztivál szervezői pénteken bejelentették, hogy idén mégsem rendezik meg az eseményt. A fesztivált korábban márciusról augusztusra halasztották, de mivel az ázsiai metropolisz éppen a pandémia harmadik hullámával néz szembe, most inkább lefújták a rendezvényt.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3