A balerinák balerinája: Darcey Bussell idén 50 éves

Az angol Királyi Balett egykori első táncosa, valamint a Strictly Come Dancing televíziós műsor zsűritagja, Durcey Bussel április 27-én töltötte be 50. életévét. A kerek születésnap alkalmából a The Guardian összeállított egy fotósorozatot, amely bemutatja a prímabalerina életének fő eseményeit.

Darcey Bussell már egészen fiatalon, 20 évesen a brit Királyi Balett első táncosaként bűvölte el a nagyközönséget. Tehetségének köszönhetően szinte az összes nagy szerepet eltáncolhatta, és a mai napig generációja leghíresebb táncosaként tartják számon. A Királyi Balettnál 10 éven keresztül vitte a főszerepeket. Profizmusát nem csupán a klasszikus, hanem a modern darabokban is megcsillogtatta.

Darcey Bussell3
Darcey Bussell / Fotó: Magnolia Boy

A művész 2007-ben intett végleg búcsút a balettől, miután majdnem három évtizeden át a táncnak szentelte az életét. Utolsó előadását a Royal Opera House színpadán adta elő, a Song of the Earth című darabban. Mielőtt legördült volna a függöny, Bussellt vastapssal és virágrengeteggel halmozta el a közönség. A megható pillanat után azonban Bussell nem keseredett el, egy második karrier vette kezdetét.

A kubai Billy Elliot történetét meséli el az Út a királyi operába című film

Ez az energetikus és érzelmekkel teli mozifilm a kubai táncos Carlos Acosta felemelkedését követi nyomon a szörnyű és zilált gyerekkorától a balett-sztárrá válásáig. A filmet Icíar Bollaín rendezte a Ken Loach és Paul Laverty által jegyzett forgatókönyvből, amely a táncos memoárjai alapján készült. Acosta maga is megjelenik a filmben, magát alakítja egy saját magáról szóló kubai showműsorban.

Mivel Bussell a tánc világában találta meg önmagát, talán senki nem lepődött meg, hogy a televízióban táncos showműsorral fog foglalkozni, miután balerinaként nyugdíjba vonult. A Strictly Come Dancing zsűritagjaként nem csak pontozta, de tanította is a versenyzőket. Bár élvezettel csinálta, a jóból is megárt a sok: Bussell kijelentette, 2019-ben zsűrizik utoljára.

Nézd meg a gyönyörű balerina életét képekben!


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból