A 93 éves természettudós és dokumentumfilmes, David Attenborough a Big Issue-nak adott interjújában a klímavészhelyzet kapcsán elmondta, hogy a világ soha nem látott helyzetben van.

„A természet vigaszt nyújt a válsághelyzetekben”

A The Guardian szemlézte a londoni hajléktalanok lapjának, a Big Issue-nak az interjúját David Attenborough-val. A veterán természettudós elmondta, hogy a természetben kell keresnünk a vigaszt.

David Attenborough Interju
David Attenborough / Fotó: Reuters

„Válságok idején a természeti környezet öröm és megnyugvás forrása. A természet semmi máshoz nem fogható vigaszt képes nyújtani. És mi, emberek is a természet részei vagyunk. Ha tönkre tesszük a környezetünket, magunkat tesszük tönkre” – mondta a lapnak Attenborough.

A „Greta Thunberg-hatás”: egyre több a fiatal aktivista az interneten is

Bírod, amikor a felnőtteknek lilában és vörösben játszik a feje a dühtől, ha fiatalok beszólnak nekik, hogy kevesebb húst kéne enniük, vagy nem kéne mindenhova kocsival járniuk, hanem inkább bringázzanak? A nek jó híre van számodra. Greta Thunbergnek immár jelentős számú online csapata is van. Ők azok, akik a jövőben megkeserítik a Schmidt Máriák életét.

Azt is elárulta, hogy a klímakatasztrófában mi ad számára okot a reményre.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A gyerekek manapság nagyon jól informáltak, értik, hogy mi történik körülöttük, és aggódnak is. És ennek hangot is adnak. Egyik fiatal generációt sem tudnám hozzájuk hasonlítani. Soha nem tapasztalt helyzetben vagyunk most. Viszonylag sokat tudunk a világ történetéről. Ha visszamegyünk 500 millió évet, nincs egyetlen faj sem, amely olyan hatással volt a természetre, mint a homo sapiens. Még csak távolról sincs semmi olyan a múltban, amilyen helyzetben jelenleg vagyunk. Nincs levonható tanulság a múltbeli eseményekből. Egy teljesen üres papír fekszik előttünk[/perfectpullquote]

– mondta a természettudós.

Mindent a természettől kapunk

Attenborough-val még március elején készült az interjú, mielőtt az Egyesült Királyságban elrendelték volna a kijárási tilalmat a koronavírus-vészhelyzet miatt.

David Attenborough figyelmeztet: „Túlterheltük a Földet”

David Attenborough filmjének előzetesében arra figyelmezteti az emberiséget, hogy kizsákmányoltuk a Földet. A 93 éves természettudós dokumentumfilmjében a Földön kilenc évtized során bekövetkezett környezeti változásokat veszi végig. Ő maga a klímakatasztrófáról szóló tanúvallomásnak nevezi filmjét, hozzátéve, hogy az emberi tevékenység teszi tönkre a bolygót.

„Az a kőkemény igazság, hogy minden falat étel, amit elfogyasztunk, a természet ajándéka. Nincs olyan alapanyag, ami ne a természetből kapnánk. Minden lélegzetvételnyi levegőt, amit beszívunk, a természet révén kapjuk, a növények lélegzik ki. Ha nem tudunk lélegezni vagy táplálkozni, akkor nem is létezünk” – nyilatkozta.

David Attenborough elmondta továbbá, hogy vannak rövidtávú és hosszútávú problémák. A rövidtávúval foglalkozunk, a hosszútávút meg félre tesszük holnapra. De a holnap sosem jön el. Aztán hirtelen arra eszmélünk, hogy már túl késő van.

Mi is megírtuk korábban, hogy David Attenborough legújabb filmje, Az élet a bolygónkon hamarosan, április 16-tól lesz látható a Netflixen.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.