David Hockney Normandiában alkot egy természetközeli, csodálatos házban két asszisztensével és a kutyájával. Ilyen környezetben még a kijárási tilalom sem vészes. 

Elhozza nekünk a tavaszt

Nemrég mi is beszámoltunk arról, hogy mennyire imádja az internet többnyire városi négy fal közé szorult népe David Hockney üde, a tavaszi életörömtől és az újjászületés erejétől szinte kicsattanó képeit. Az idős művész többnyire a normandiai kertjében tölti a napjait és a tavaszra ébredező természetet örökíti meg az iPadjén. A BBC-nek adott exkluzív interjúban megmutatta legújabb alkotásait, valamint a művészet szerepéről vallott gondolatait is megosztotta az olvasókkal.

David Hockney Normandia Kert
David Hockney Kutyájával, Ruby-Val / Fotó: Jean-Pierre Goncalves De Lima

Hockney először 2018 őszén járt Normandiában, miután egy ólomüveg munkáját bekerült a Westminster katedrálisba. Arra gondolt, ott lenne a megfelelő hely arra, hogy megörökítse a tavasz érkezését, ahogy azt jó tíz évvel ezelőtt is tette Kelet-Yorkshire-ben. Azokból a képekből egy rendkívül sikeres kiállítást is rendezett 2012-ben a londoni Royal Academy-n.

David Hockney a legdrágább élő művész, leghíresebb műve 27 milliárd

Jól teljesített a New York-i műtárgypiac a kulcsfontosságú novemberi időszakban. Az eredmények alapján a legtöbb megfigyelő a tavalyi évhez képest többletet mutató zárást jósol 2018-ra. Ebben jelentős szerepet játszott az áprilisban elhunyt Barney A. Ebsworth gyűjteményének elárverezése, melynek összértéke elérte a 323 millió dollárt.

Normandia azért vonzotta, mert itt sokkal változatosabb a növényzet. Vannak almafák, cseresznyefák, körtefák, szilvafák, de megterem a galagonya és a kökény is, amiket már festett korábban is.

David Hockney Normandia Rajzok
A Normandiai Ház / Fotó: David Hockney

Ráadásul ez a ház sokkal olcsóbb volt, mint Sussex-ben bármelyik. megvették, felújították, kialakítottak egy kis műtermet és március eleje óta ott laknak.

„Imádom az életet”

„Az új iPadjemen kezdtem el rajzolni még a téli fákat. Aztán jött a vírus… majd a téli fák kirügyeztek, kivirágoztak. Jelenleg most ennél a fázisnál tartunk. Eközben a vírus elterjedt mindenütt, és az emberek meg azt mondogatják, hogy a rajzaim hatalmas megnyugvást jelent számukra a valóság közepette” – meséli Hockney.

David Attenborough elárulta, hogy mi ad számára okot a reményre

A The Guardian szemlézte a londoni hajléktalanok lapjának, a Big Issue-nak az interjúját David Attenborough-val. A veterán természettudós elmondta, hogy a természetben kell keresnünk a vigaszt. „Válságok idején a természeti környezet öröm és megnyugvás forrása. A természet semmi máshoz nem fogható vigaszt képes nyújtani. És mi, emberek is a természet részei vagyunk.

Néhány folyamatban lévő munkáját elküldte a barátainak, azután pedig egy nárciszos képet publikált, amelynek a következő címet adta: Ne feledd, hogy nem lehet eltörölni a tavaszt. Most további kilencet mutatott meg a BBC-nek, amelyeket kivétel nélkül az elmúlt napokban készített.

https://www.instagram.com/p/B96O0DHgvmo/

„Miért jelentenek felüdülést a napi hírekből a rajzaim? Hát mert a tavaszi megújulást ábrázolom” – adja meg a kézenfekvő választ a mester.

Képei úgy jönnek létre, hogy közvetlenül figyeli a természetet, és az érzékein át ezt ábrázolja a papíron, nem egy fotóról rajzolja. A művei azt rögzítik, hogy egyedi módján hogyan érzékeli a tárgyát és a teret, amelyben létezik. Ha fényképről rajzolna, az elnyomná ezeket az egyéni árnyalatokat, finomságokat.

Így is lehet: Művészetté tették a karanténban töltött idejüket

A koronavírus-járvány számos életet követel világszerte. Magyarországon a hivatalos adatok szerint tizenöten hunytak el, míg Nagy-Britanniában tegnap 1000 felé emelkedett a halottak száma. Múlt hét szombaton a magyar kormány kijárási korlátozást rendelt el, aminek értelmében csak a legszükségesebb esetekben van mód kimozdulni az otthonunkból.

„Folytatni szeretném a munkát, hiszen látom, mennyire fontos ez most. Bolond módon elvesztettük a természettel való kapcsolatunkat, pedig mi is a része vagyunk, nem kívülállók. Mi lesz velünk, ha ennek vége lesz? Mit tanulunk belőle? 83 éves vagyok, hamarosan meghalok. A halál oka a születés. Az életben az igazi dolgok az étel és a szeretet, ebben a sorrendben, mint a kiskutyánk, Ruby. Tényleg hiszek ebben, és abban is, hogy a művészet forrása a szeretet. Imádom az életet!” – vallotta meg a BBC-nek a művész.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet