David Hockney Normandiában alkot egy természetközeli, csodálatos házban két asszisztensével és a kutyájával. Ilyen környezetben még a kijárási tilalom sem vészes. 

Elhozza nekünk a tavaszt

Nemrég mi is beszámoltunk arról, hogy mennyire imádja az internet többnyire városi négy fal közé szorult népe David Hockney üde, a tavaszi életörömtől és az újjászületés erejétől szinte kicsattanó képeit. Az idős művész többnyire a normandiai kertjében tölti a napjait és a tavaszra ébredező természetet örökíti meg az iPadjén. A BBC-nek adott exkluzív interjúban megmutatta legújabb alkotásait, valamint a művészet szerepéről vallott gondolatait is megosztotta az olvasókkal.

David Hockney Normandia Kert
David Hockney Kutyájával, Ruby-Val / Fotó: Jean-Pierre Goncalves De Lima

Hockney először 2018 őszén járt Normandiában, miután egy ólomüveg munkáját bekerült a Westminster katedrálisba. Arra gondolt, ott lenne a megfelelő hely arra, hogy megörökítse a tavasz érkezését, ahogy azt jó tíz évvel ezelőtt is tette Kelet-Yorkshire-ben. Azokból a képekből egy rendkívül sikeres kiállítást is rendezett 2012-ben a londoni Royal Academy-n.

David Hockney a legdrágább élő művész, leghíresebb műve 27 milliárd

Jól teljesített a New York-i műtárgypiac a kulcsfontosságú novemberi időszakban. Az eredmények alapján a legtöbb megfigyelő a tavalyi évhez képest többletet mutató zárást jósol 2018-ra. Ebben jelentős szerepet játszott az áprilisban elhunyt Barney A. Ebsworth gyűjteményének elárverezése, melynek összértéke elérte a 323 millió dollárt.

Normandia azért vonzotta, mert itt sokkal változatosabb a növényzet. Vannak almafák, cseresznyefák, körtefák, szilvafák, de megterem a galagonya és a kökény is, amiket már festett korábban is.

David Hockney Normandia Rajzok
A Normandiai Ház / Fotó: David Hockney

Ráadásul ez a ház sokkal olcsóbb volt, mint Sussex-ben bármelyik. megvették, felújították, kialakítottak egy kis műtermet és március eleje óta ott laknak.

„Imádom az életet”

„Az új iPadjemen kezdtem el rajzolni még a téli fákat. Aztán jött a vírus… majd a téli fák kirügyeztek, kivirágoztak. Jelenleg most ennél a fázisnál tartunk. Eközben a vírus elterjedt mindenütt, és az emberek meg azt mondogatják, hogy a rajzaim hatalmas megnyugvást jelent számukra a valóság közepette” – meséli Hockney.

David Attenborough elárulta, hogy mi ad számára okot a reményre

A The Guardian szemlézte a londoni hajléktalanok lapjának, a Big Issue-nak az interjúját David Attenborough-val. A veterán természettudós elmondta, hogy a természetben kell keresnünk a vigaszt. „Válságok idején a természeti környezet öröm és megnyugvás forrása. A természet semmi máshoz nem fogható vigaszt képes nyújtani. És mi, emberek is a természet részei vagyunk.

Néhány folyamatban lévő munkáját elküldte a barátainak, azután pedig egy nárciszos képet publikált, amelynek a következő címet adta: Ne feledd, hogy nem lehet eltörölni a tavaszt. Most további kilencet mutatott meg a BBC-nek, amelyeket kivétel nélkül az elmúlt napokban készített.

https://www.instagram.com/p/B96O0DHgvmo/

„Miért jelentenek felüdülést a napi hírekből a rajzaim? Hát mert a tavaszi megújulást ábrázolom” – adja meg a kézenfekvő választ a mester.

Képei úgy jönnek létre, hogy közvetlenül figyeli a természetet, és az érzékein át ezt ábrázolja a papíron, nem egy fotóról rajzolja. A művei azt rögzítik, hogy egyedi módján hogyan érzékeli a tárgyát és a teret, amelyben létezik. Ha fényképről rajzolna, az elnyomná ezeket az egyéni árnyalatokat, finomságokat.

Így is lehet: Művészetté tették a karanténban töltött idejüket

A koronavírus-járvány számos életet követel világszerte. Magyarországon a hivatalos adatok szerint tizenöten hunytak el, míg Nagy-Britanniában tegnap 1000 felé emelkedett a halottak száma. Múlt hét szombaton a magyar kormány kijárási korlátozást rendelt el, aminek értelmében csak a legszükségesebb esetekben van mód kimozdulni az otthonunkból.

„Folytatni szeretném a munkát, hiszen látom, mennyire fontos ez most. Bolond módon elvesztettük a természettel való kapcsolatunkat, pedig mi is a része vagyunk, nem kívülállók. Mi lesz velünk, ha ennek vége lesz? Mit tanulunk belőle? 83 éves vagyok, hamarosan meghalok. A halál oka a születés. Az életben az igazi dolgok az étel és a szeretet, ebben a sorrendben, mint a kiskutyánk, Ruby. Tényleg hiszek ebben, és abban is, hogy a művészet forrása a szeretet. Imádom az életet!” – vallotta meg a BBC-nek a művész.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.