David Lynch, a Twin Peaks rendezője tiszteletbeli Oscar-díjat kap

A háromszor Oscar-díjra jelölt rendező, David Lynch végre valóban átveheti az aranyszobrot.

A nagy tiszteletnek örvendő, idioszinkratikusnak tartott, a Radírfej és a Twin Peaks mögött álló, igazán furcsa elmével megáldott rendező, Lynch végre bezsebelheti a tiszteletbeli Oscar-díjat, aminek itt volt már az ideje, írja a Dazed.

david lynch tiszteletbeli oscar UniversoDavidlynch
David Lynch különleges látásmóddal megáldott rendezőzseni / Fotó: Universo David Lynch

Az Akadémia bejelentette, hogy októberben tiszteletbeli Oscar-díjban részesíti a rendezőt Geena Davis színésznővel, Wes Studi színésszel és Lina Wertmuller rendezővel egyetemben.

oscar dij david lynchnek
David Lynch készítheti a helyet a tiszteletbeli Oscar-díjnak / Fotó: Oscar

Lynch-et egyéb iránt már három alkalommal jelölték a legjobb rendezői kategóriában és a legjobb adaptált forgatókönyvért is, Az elefántember (1980), a Kék bársony (1986) és a Mulholland Drive – A sötétség útja (2001) című filmekért volt esélyes az Oscar-díjra.

Az “őrült zseni” videóban üzent a magyaroknak – David Lynch tárlata hamarosan startol

David Lynch ezen fotómontázsok, portrék és reprodukciók olyan térbeli-időbeli dimenziók születnek, melyek a mester filmjeiből jól ismert univerzummá állnak össze. A Kis történetek egy valóságon túli pszichedelikus utazás az érzelem, a humor, a játékosság és a nyugtalanság világában, miközben egyaránt feltárja az emlékeket és a sebeket.

“Felismerjük azokat a tehetségeket, aki egész életüket a művészi teljesítménynek vetik alá, és kiemelkedő alkotásaikkal túlmutatnak még a filmipar határain is” – nyilatkozta az Akadémia.

David Lynch, a zseni, aki szeret söprögetni / Könyvrecenzió

David Lynch és Kristine McKenna Aminek álmodom című kötete részletesen bemutatja a rendező életét, amely inspirációt nyújtott az általa készített művekhez. A könyvből megtudhatjuk, hogy élt újságkihordásból, csokornyakkendő készítésből, festészetből, de bútortervezőként és festőként is debütált. Sőt, rövid ideig egy

Lynch széles körű elismertséget kapott a 2017-es Twin Peaks folytatásával is, amelyet Mark Frosttal közösen alkotott. Márciusban pedig bejelentette, hogy filmkészítői mesterkurzust tart, ahol  a formulákon túli történetmesélést tanítja.

twin peaks david lynch hollywood reporter
Kyle MacLachlan a Twin Peaks című sorozatban / Fotó: Suzanne Tenner

Az Akadémia tehát egy közel ötvenéves művészi pályafutást fog elismerni a tiszteletbeli Oscar-díj átadáskor.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból