A háromszor Oscar-díjra jelölt rendező, David Lynch végre valóban átveheti az aranyszobrot.

A nagy tiszteletnek örvendő, idioszinkratikusnak tartott, a Radírfej és a Twin Peaks mögött álló, igazán furcsa elmével megáldott rendező, Lynch végre bezsebelheti a tiszteletbeli Oscar-díjat, aminek itt volt már az ideje, írja a Dazed.

David Lynch Tiszteletbeli Oscar Universodavidlynch
David Lynch Különleges Látásmóddal Megáldott Rendezőzseni / Fotó: Universo David Lynch

Az Akadémia bejelentette, hogy októberben tiszteletbeli Oscar-díjban részesíti a rendezőt Geena Davis színésznővel, Wes Studi színésszel és Lina Wertmuller rendezővel egyetemben.

Oscar Dij David Lynchnek
David Lynch Készítheti A Helyet A Tiszteletbeli Oscar-Díjnak / Fotó: Oscar

Lynch-et egyéb iránt már három alkalommal jelölték a legjobb rendezői kategóriában és a legjobb adaptált forgatókönyvért is, Az elefántember (1980), a Kék bársony (1986) és a Mulholland Drive – A sötétség útja (2001) című filmekért volt esélyes az Oscar-díjra.

Az “őrült zseni” videóban üzent a magyaroknak – David Lynch tárlata hamarosan startol

David Lynch ezen fotómontázsok, portrék és reprodukciók olyan térbeli-időbeli dimenziók születnek, melyek a mester filmjeiből jól ismert univerzummá állnak össze. A Kis történetek egy valóságon túli pszichedelikus utazás az érzelem, a humor, a játékosság és a nyugtalanság világában, miközben egyaránt feltárja az emlékeket és a sebeket.

“Felismerjük azokat a tehetségeket, aki egész életüket a művészi teljesítménynek vetik alá, és kiemelkedő alkotásaikkal túlmutatnak még a filmipar határain is” – nyilatkozta az Akadémia.

David Lynch, a zseni, aki szeret söprögetni / Könyvrecenzió

David Lynch és Kristine McKenna Aminek álmodom című kötete részletesen bemutatja a rendező életét, amely inspirációt nyújtott az általa készített művekhez. A könyvből megtudhatjuk, hogy élt újságkihordásból, csokornyakkendő készítésből, festészetből, de bútortervezőként és festőként is debütált. Sőt, rövid ideig egy

Lynch széles körű elismertséget kapott a 2017-es Twin Peaks folytatásával is, amelyet Mark Frosttal közösen alkotott. Márciusban pedig bejelentette, hogy filmkészítői mesterkurzust tart, ahol  a formulákon túli történetmesélést tanítja.

Twin Peaks David Lynch Hollywood Reporter
Kyle Maclachlan A Twin Peaks Című Sorozatban / Fotó: Suzanne Tenner

Az Akadémia tehát egy közel ötvenéves művészi pályafutást fog elismerni a tiszteletbeli Oscar-díj átadáskor.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.