A becsült ár csaknem tízszereséért, 23 ezer fontért (9,5 millió forintért) kelt el az első Star Wars-trilógiában Darth Vadert alakító, tavaly elhunyt David Prowse A birodalom visszavág című epizódhoz készült forgatókönyvpéldánya.

A Star Wars-forgatókönyv hozta a legnagyobb bevételt az aukción

David Prowse színész forgatókönyvpéldányát, amelynek minden lapján szerepel a Vader felirat, eredetileg 2500-4000 fontra (1-1,7 millió forintra) becsülték, de az East Bristol Auctions keddi angliai árverésén 23 ezer fontot adott érte egy licitáló — adta hírül a CNN amerikai hírtelevízió.

Annak idején a szerepet fekete sisakban játszó Prowse helyett egy másik színész, James Earl Jones szájából hangzott el a híres sor, amit Darth Vader a filmben Luke Skywalkernek mondott: “Én vagyok az apád”.

David Prowse Star Wars Forgatókönyv Csillagok Háborúja Arveres
A Csavart Tartalmazó Forgatókönyv Kelt El A Legmagasabb Áron A Star Wars-Árverésen / Fotó: Warner Bros.

Prowse forgatókönyvében nem szerepelt ez a mondat, a színésznek sem árulták el a forgatáson ezt a dramaturgiai fordulatot, a példányában az állt helyette, hogy “Luke, mi leszünk a leghatalmasabbak a galaxisban. Mindent megkaphatsz, amit csak akartál…ne ellenkezz…ez a sorsod”.

A forgatókönyv hozta a legnagyobb bevételt az aukción, amelynek teljes bevétele végül 400 ezer font (166 millió forint) lett.

Nem csak David Prowse forgatókönyv, de Darth Vader sisakja is nagyot ment

Darth Vader sisakját 2200 fontért (909 ezer forintért) vásárolták meg, a becsült ár több mint ötszöröséért, Alec Guinness aláírt fotóját pedig, amelyen Obi-Wan Kenobi jelmezében szerepel, 3100 fontért (1,3 millió forintért) vette meg egy rajongó. A híres jedi fénykard egy prototípusáért pedig 9000 fontot (3,7 millió forintot) fizettek az aukción. A Leia hercegnőt alakító Carrie Fisher aláírt fotója is 11 ezer fontért (4,5 millió forintért) talált gazdára.

A licitáláson 15 ezer fontért (6,2 millió forintért) elkelt a Luke-ot játszó Mark Hamill fotója, melynek különlegessége, hogy Hamill azt Prowse számára így dedikálta: “Davidnek — Te örökké Vader apa leszel számomra”.

Az aukciót szervező Andy Stowe elmondta, hogy az árverésbe kétezer külföldi licitáló kapcsolódott be. A Star Wars-os aukciók általában elsöprő sikernek örvendenek, egy tavaly decemberi árverésen is egy fénykard volt a legnépszerűbb termék. A mostani licitet a nemzetközi Star Wars Világnap alkalmából rendezték, amit idén a járványhelyzetre való tekintettel online rendeztek meg.

Az aukció bevételéből a brit Alzheimer Kutató Intézet részesült, mivel a halála előtt egy évtizeden át Alzheimer-kórban szenvedő sztár családja úgy döntött, hogy ezzel támogatja az intézet kutatásait.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet