Szeméremajkakból rúzslenyomatok Davide Di Votti HER… kiállításán

Az évtized végének egyik legaktuálisabb témája, a genderizmus és a “szabad genderek” adták az ihletet Davide Di Votti HER… című kiálltási anyagához.

Társadalmilag egyre nagyobb figyelem kíséri a genderizmus témakörét. Egyes országok iskoláiban megjelentek a genderizált toalettek mellett a gendertelenek is. Szülők döntenek úgy, hogy gyermekeiket nem nemhez kötődően öltöztetik. Sőt, légitársaságok változtatnak az utasok megszólításában, hogy minden gender státuszú utashoz szólhassanak.

Davide4
/ Fotó: Klug Dávid

A férfi és női szerepek összemosódnak, viszont sokan küzdenek saját szexuális identitásuk elfogadásával és a nőiességük megélésével.

Az összemosodó szerepek mellett egyre többen keresik és vállalják is szexualitásukat vagy éppen a szexualitásuk változátatsára való igényüket.

A már magában is meghökkentő koncepcióban közreműködő transznemű, leszbikus és heteroszexuális nők maguk is szerves részei voltak a koncepciónak, s egy-egy kép személyre szabottan a modelleknek készült. 

Top 5 művész, akik alapjaiban értelmezik újra a gender fogalmát / ContextUs

A kiállítás túlmutat olyan binárisokon, mint a “férfi” vagy “nő”, leginkább a gendert helyezi faji, osztálybeli, szexuális, fogyatékossággal élő kontextusok kereszttüzébe. A művészek az általuk választott eszközökkel próbálnak nem csak a genderről magáról alkotást készíteni, hanem arról, hogy az hogyan építheti vagy rombolhatja le a kultúrát.

“A képekhez a témához illeszkedően választottam anyagokat is. Az összemosodó szerepeket szimbolizálva a vízfestéket és az akrillt választottam, amik megszokottabb anyagok a festészetben is. A megszokottabb festékek mellé több olyan anyagot is kerestem, amik erősen kötődik a női genderhez. Így esett a választás a körömlakkra és a rúzsra”

– mesélte Davide Di Votti a kiállításáról.

Davide1
/ Fotó: Klug Dávid

A Budapest Pride programjában is szerepelt a HER…. Budapest után pedig Belgrádba utazik tovább.

Facebook-esemény: ITT

Időpont: 2018. július 10-ig tekinthető meg

Helyszín: Klauzál13, Budapest

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból