A vallási fanatizmusról és egy elnyomott nőről szóló Kezdet nyerte a San Sebastián fődíját

Egy 34 éves grúz rendezőnő Dea Kulumbegashvili Dasatskisi (Kezdet) című filmdrámája nyerte el a San Sebastián-i filmfesztivál fődíját, a legjobb filmnek járó Aranykagylót.

Mads Mikkelsen új filmjét is maga mögé szorította

A vallási fanatizmusról, egy nő elnyomásáról szóló francia-grúz koprodukciót ismerték el a legjobb rendezésért és a legjobb forgatókönyvért járó Ezüstkagylóval. A film főszereplője, Ia Szuhitasvili pedig megkapta a legjobb színésznő díját – írta az MTI.

Dasatskisi beginning kezdet dea kulumbegashvili san sebastian filmfesztival 2020
Dea Kulumbegashvili: Dasatskisi (Kezdet) című filmből részlet

A megrázó alkotás a hivatalos versenyprogram favoritjaival szemben diadalmaskodott, köztük a dán Thomas Vinterberg Druk (angolul: Another Round) című komédiájával, amelynek négy férfi szereplője – Mads Mikkelsen, Thomas Bo Larsen, Magnus Millang és Lars Ranthe – ugyanakkor elnyerte a legjobb színésznek járó Ezüstkagylót.

Thomas Vinterberg Drunk mads mikkelsen
Thomas Vinterberg: Another Round / Fotó: Nordisk Film

A zsűri különdíjával jutalmazták a Johnny Depp produkciójában készült, Julian Temple forgatta, Crock of Gold: A Few Rounds with Shane MacGowan című dokumentumfilmet, amely Shane MacGowannak, a The Pogues nevű kultikus brit zenekar frontemberének sikerek és túlkapások jellemezte éveiről szól. A legjobb latin nyelvű film díját a mexikói Fernanda Valadeznek ítélték oda Sin senas particulares (Különleges ismertetőjegyek nélkül) című filmjéért, amely az amerikai határ átlépése közben nyomtalanul eltűnő menekültekről szól.

A legjobb filmnek járó aranykagylóért 13 alkotás versengett, köztük hét olyan, amelyet a koronavírus-járvány miatt idén elmaradt cannes-i seregszemlétől, a világ legrangosabb filmfesztiváljától vehetett át a San Sebastián-i mustra.

A filmfesztivált egyébként az utóbbi időben ismét botrányokba került Woody Allen új alkotása, a Rifkin’s Festival nyitotta meg. A film egy amerikai házaspárról szól, akiket elvarázsol a San Sebastián-i filmfesztivál és a város atmoszférája. Mindketten viszonyba bonyolódnak: a feleség egy francia rendezővel, a férj egy spanyol szépséggel múlatja az időt.

Magyar koprodukció is versenyben volt

A cannes-i filmfesztivál szűkított programjában, a Cinéfondationban szintén bemutatják a Dea Kulumbegashvili Kezdet című filmjét. Érdekesség, hogy Beleznai Márk Agapé vizsgafilmje is versenyben van.

Beginning | Clip | NYFF58

Dea Kulumbegashvili’s Beginning is a Main Slate selection at the 58th New York Film Festival, screening virtually nationwide from Oct. 5-10. Get tickets: htt…

A Columbia Egyetemenen és a New York-i The New Schoolon végzett Dea Kulumbegashvili első rövidfilmje, az Invisible Spaces (Láthatatlan terek) a Cannes Nemzetközi Filmfesztiválon Arany Oroszlán-jelölést kapott 2014-ben. Ez Grúziának is óriási debütálás volt, hiszen az első alkalom volt az 1991. április 9-én függetlenné vált ország számára, hogy a cannes-i filmfesztiválon versenyezhetett grúz alkotás.

A fesztiváligazgató szerint az átvett filmek nélkül nem tarthatták volna a versenyprogram rendkívül magas színvonalát ebben az időszakban, amikor kevés produkció készül.

Mint beszámoltunk róla, egy brit-magyar kisjátékfilm, a Peter Strickland rendezésében készült hatperces Cold Meridian az A-kategóriás filmfesztivál Zabaltegi-Tabakalera elnevezésű versenyszekciójában indult.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból