Néhány nappal az esküvője után egy nő a veséjét adományozta férje volt feleségének. Az 56 éves floridai Debby Neal-Strickland 2020. november 22-én Jim Merthe felesége lett, pont megismerkedésük 10. évfordulóján. Két nappal később pedig Debby, odaadományozta az egyik veséjét Merthe volt feleségének, Mylaen Merthe-nek, aki súlyos vesebetegségben szenvedett.

Fontosnak érezte Debby Neal-Strickland, hogy mindenkivel jóban legyen

“Ő egy fontos személy a családban, a férjem gyermekeinek az anyja, és szüksége volt egy vesére, nekem pedig kettő volt. Egészséges voltam, ezért semmi akadálya nem volt, hogy odaadjam neki az egyiket, és ezzel megmentettem az életét” – idézi az AP News Neal-Stricklandet.

Debby fontosnak érezte, hogy a nagy családban mindenki mindenkivel jóban legyen.

Annyira szeretem Jimet, hogy nem akarom, hogy nehézségek terheljék a vállát

– mondta.

hat unokája van

Debby-nek és Jim Merthe-nek összesen hat unokája van, öt tinédzser és egy 6 éves autista kisfiú.
“Szeretek nagymama lenni. Ez a legcsodálatosabb dolog a világon, sajnálom azt, aki lemaradt erről az áldásról” – mondta Debby. Mylaen és Jim több mint 10 éve vált el, de a közös gyermekek, és az unokák örökre összekötik őket. Mylaen Merthe és Debby korábban is jó viszonyban voltak egymással, de a veseműtét most még közelebb hozta őket egymáshoz.
“Általában minden nap írunk SMS-t egymásnak” – mondta Debby. “Elég sokat beszélünk, most már vese-testvéreknek hívjuk most egymást. Úgy szeretem őt, akárcsak egy családtagot” – mondta Mylaen Merthe.
Mylaen Merthe több mint 30 évig küzdött vesebetegséggel, a veséi tavaly már csak 8%-ban működtek.
Az elmúlt három év nagyon nehéz volt számára, az egyre romló állapota miatt úgy tűnt, hogy már csak a dialízis segíthet rajta. Amikor Debby megtudta, hogy Mylaen Merthe-nek szüksége lenne egy vesére, és a bátyja nem volt megfelelő donor, rögtön felajánlotta az övét.
“Egészen biztosan tudtam, hogy ezt kell tennem. Viszont féltem egy kicsit, hogy nem én leszek a megfelelő adományozó személy. De szerencsére pozitívak lettek a vér- és szövetvizsgálat eredményei” – mondta Debby, aki már akkor szervdonor szeretett volna lenni, amikor bátyja 26 évvel ezelőtt cisztás fibrózisban halt meg, miközben kettős tüdőtranszplantációra várt. Oda akarta adományozni az egyik tüdejét, de nem volt kompatibilis a befogadó szervezettel.
Hat hónappal a transzplantáció után Mylaen Merthe elmondta, hogy teljesen felépült, jól van, és egy “teljesen új embernek” érzi magát.
“Debby megmentette az életemet, nagyon örülök. Csak azt szerettem volna, hogy nagymama lehessek, és minél hosszabb ideig élvezzem az unokáim társaságát. Neki köszönhetem, hogy ez a vágyam teljesült” – mondta Mylaen Merthe.
Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet