Követem Közélet Melegeket diszkriminált a Debreceni Egyetem, bírságolt az EBH

Melegeket diszkriminált a Debreceni Egyetem, bírságolt az EBH

Promóció

Szexuális irányultságon és nemi identitáson alapuló közvetlen hátrányos megkülönböztetést követett el a Debreceni Egyetem és a Debreceni Campus Nonprofit Közhasznú Kft. 2016 áprilisában kitiltott egy LMBTQI témájú kerekasztal-beszélgetést az egyetemről – mondta ki jogerősen az Egyenlő Bánásmód Hatóság, amely 100 ezer Ft bírságot szabott ki az Egyetemre.

Promóció
- Advertisement -

A Magyar LMBT Szövetség 2015-2016 során Itt vagyunk! címmel valósított meg országjáró kampányt, amelynek keretében helyi csoportokkal együttműködésben vidéki városok főterein beszélgettek a leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű, queer és interszex (LMBTQI) emberek helyzetéről a járókelőkkel; és a helyi egyetemekkel együttműködésben előadásokat, kerekasztal-beszélgetéseket szerveztek.

A programsorozat részeként a Szövetség 2016 áprilisában Debrecenben a CívisColors helyi LMBTQI csoporttal együttműködésben, a Debreceni Német Kulturális Fórum támogatásával tervezett kerekasztal-beszélgetést tartani az Egyetem egyik előadójában az előbújás témájáról szakemberek és érintettek részvételével. A teremfoglalás a szokásos módon történt, ám amikor az egyetem vezetése értesült a rendezvény témájáról, kitiltotta azt nem csak az egyetem főépületéből, de a kampusz teljes területéről. A szervezők ekkor új helyszínt kerestek, a Nagyerdei Víztorony be is fogadta rendezvényüket, ám az Egyetem vezetésének hozzáállása miatt végül ők is elálltak a helyszín biztosításától, a beszélgetés így elmaradt.

A Magyar LMBT Szövetség a Háttér Társaság jogsegélyszolgálatának segítségével az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordult. A Hatóság alapos vizsgálata során az Egyetem azt állította, hogy nem a rendezvény tartalma, hanem a teremfoglalás mikéntje miatt tiltották ki az eseményt, arra azonban nem adtak magyarázatot, ha a szervezők csak eljárási hibát vétettek, miért nem biztosítottak lehetőséget annak korrigálására. A Nagyerdei Víztoronyt működtető Debreceni Campus Nonprofit Közhasznú Kft. az eljárásban egymásnak ellentmondó nyilatkozatokat tett többek között arról, hogy szükséges-e a minden, a Víztoronyban tartott esemény esetén az Egyetem jóváhagyása. A Hatóság az ügy összes körülményeinek mérlegelésével arra jutott, hogy a rendezvény kitiltására annak témája miatt került sor, vagyis az eljárás alá vontak szexuális irányultságon és nemi identitáson alapuló közvetlen hátrányos megkülönböztetést valósítottak meg. A Hatóság az Egyetemre 100 ezer Ft bírságot szabott ki, eltiltotta az eljárás alá vontakat a jövőbeni jogsértéstől és előírta a határozat nyilvánosságra hozatalát.

“Nagyon örülünk a Hatóság döntésének” nyilatkozta Dombos Tamás, a Magyar LMBT Szövetség ügyvivője. “Sajnos az eset jól mutatja, milyen rossz a helyzet Debrecenben. Míg más városokban Miskolcon, Szegeden, Egerben, Zalaegerszegen minden probléma nélkül meg lehetett egy ilyen előadást tartani, Debrecenben mereven elzárkózott tőle az Egyetem vezetése. Fontos, hogy az esemény szervezői nem adták fel, és megmutatták, hogy az LMBTQI embereknek is vannak jogai Magyarországon.”

A Hatóság határozata ellen az Egyetem bírósági felülvizsgálatot kezdeményezett, 2018 május 30-i ítéletében azonban a Fővárosi Törvényszék az EBH határozatát helyben hagyta.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3