Elbocsátások jöhetnek a MODEM-nél a durva költségvetés-csökkentés miatt

A debreceni MODEM veszélybe kerülhet, mert a városvezetés durva költségvetés-csökkentést tervez sajtóértesülések szerint.

16 munkatárs elbocsátását tervezhetik

A Debreciner.hu értesülése szerint a debreceni kulturális intézmények, amely a MODEM-et is érinti, idén jóval kevesebb anyagi forrásból gazdálkodhat. A hírportál azt írja, 16 munkatársról lehet szó, amely annak a következménye, hogy a városvezetés egyharmadával csökkentené a kortárs művészeti intézmény költségvetését. Információink szerint már tudatták a dolgozókkal, sőt az egyik munkatárs már Facebook-oldalán intézett felhívást állás ügyben.

A MODEM kénytelen lesz szüneteltetni a hozzá tartozó kisebb helyszínek, a Sesztina Galéria és a B24 működését is, ami nyilván azt is jelenti, hogy a tervezett nemzetközi residency programjuk is veszélybe kerülhet. A lap a Méliusz Juhász Péter Könyvtár egyik vezetője, Vranyecz Tünde szolgáltatási igazgatóhelyettestől azt a tájékoztatást kapta, hogy náluk nem kell leépítésre számítani.

debreceni modem elbocsatas koltsegvetes csokkentes
A MODEM Mélyáramok kiállítása, 2019. 12. 03. / Fotó: Modemart

A város konkrét pénzügyi döntéséről még semmi hivatalosat nem tudni, de ha a hírek igazak, az igen komoly érvágás Debrecen kortárs művészeti élete szempontjából.

Mint ismeretes, a MODEM két évvel ezelőtt, 2018 februárjában kapta vissza önállóságát, miután 2014-ben összevonták a Déri Múzeummal, összhangban azzal, ahogy az ország több helyén csökkent vagy megszűnt a kortárs művészeti intézmények autonómiája.

Négy éve pedig új vezető kurátort neveztek ki Kónya Ábel személyében, akit a fideszes Papp László polgármester és a Déri Múzeum igazgatója, Angi János mutatott be sajtótájékoztató keretén belül.

Közélet: Új vezető kurátor a Modemben / ContextUs

Bevallom, vegyes érzésekkel jelentem meg hétfőn a belváros szívében, a Modem épülete előtt. Kezdeti jókedvemet elbizonytalanította a bejárat melletti hatalmas daru jelenléte, amely megnehezítette a bejutást a hivatalos sajtótájékoztatóra. A gyalogos forgalmat másfelé terelték, így nekem is egy teljesen más – eddig ismeretlen – útvonalon sikerült a helyszínre érkeznem.

2018-tól azonban ismét önálló költségvetéssel és szakmai programmal működhetett a MODEM. Az elmúlt időszakban magas színvonalú kortárs kiállítási programot valósított meg, több kortárs művészeti szakembert vonzott a városba, akik új szellemiséget hoztak az intézménybe, és a MODEM elkezdhette részben visszaépíteni, részben továbbfejleszteni mindazt, ami 2014 előtt jellemezte, illetve a kezdetekkor célkitűzésként szerepelt.

A MODEM egyedülálló a hazai művészeti életben

Feltűnő volt, hogy szinte egyedüliként az országban, itt lehetett a legfrissebb művészetet felvonultató, kortárs nagykiállításokat látni.

Érezhető volt az is, hogy a MODEM ismét ambicionálja a regionális szerepet, azt, amit a méretéből, adottságaiból fakadóan, megfelelő költségvetéssel és szakmai autonómiával valóban betölthetne.

Ennek vethet most gátat a durva költségcsökkentés és kényszerű leépítés. Mindez a semmiből érkezik, hiszen nem tudni olyan, a várost megrengető gazdasági, pénzügyi problémákról, amelyek indokolnák a kulturális szféra megcsonkítását. A Debreciner.hu szerint a Déri Múzeumot is érintheti a büdzsé megvágása és a létszámleépítés.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból