A debreceni MODEM veszélybe kerülhet, mert a városvezetés durva költségvetés-csökkentést tervez sajtóértesülések szerint.

16 munkatárs elbocsátását tervezhetik

A Debreciner.hu értesülése szerint a debreceni kulturális intézmények, amely a MODEM-et is érinti, idén jóval kevesebb anyagi forrásból gazdálkodhat. A hírportál azt írja, 16 munkatársról lehet szó, amely annak a következménye, hogy a városvezetés egyharmadával csökkentené a kortárs művészeti intézmény költségvetését. Információink szerint már tudatták a dolgozókkal, sőt az egyik munkatárs már Facebook-oldalán intézett felhívást állás ügyben.

A MODEM kénytelen lesz szüneteltetni a hozzá tartozó kisebb helyszínek, a Sesztina Galéria és a B24 működését is, ami nyilván azt is jelenti, hogy a tervezett nemzetközi residency programjuk is veszélybe kerülhet. A lap a Méliusz Juhász Péter Könyvtár egyik vezetője, Vranyecz Tünde szolgáltatási igazgatóhelyettestől azt a tájékoztatást kapta, hogy náluk nem kell leépítésre számítani.

Debreceni Modem Elbocsatas Koltsegvetes Csokkentes
A Modem Mélyáramok Kiállítása, 2019. 12. 03. / Fotó: Modemart

A város konkrét pénzügyi döntéséről még semmi hivatalosat nem tudni, de ha a hírek igazak, az igen komoly érvágás Debrecen kortárs művészeti élete szempontjából.

Mint ismeretes, a MODEM két évvel ezelőtt, 2018 februárjában kapta vissza önállóságát, miután 2014-ben összevonták a Déri Múzeummal, összhangban azzal, ahogy az ország több helyén csökkent vagy megszűnt a kortárs művészeti intézmények autonómiája.

Négy éve pedig új vezető kurátort neveztek ki Kónya Ábel személyében, akit a fideszes Papp László polgármester és a Déri Múzeum igazgatója, Angi János mutatott be sajtótájékoztató keretén belül.

Közélet: Új vezető kurátor a Modemben / ContextUs

Bevallom, vegyes érzésekkel jelentem meg hétfőn a belváros szívében, a Modem épülete előtt. Kezdeti jókedvemet elbizonytalanította a bejárat melletti hatalmas daru jelenléte, amely megnehezítette a bejutást a hivatalos sajtótájékoztatóra. A gyalogos forgalmat másfelé terelték, így nekem is egy teljesen más – eddig ismeretlen – útvonalon sikerült a helyszínre érkeznem.

2018-tól azonban ismét önálló költségvetéssel és szakmai programmal működhetett a MODEM. Az elmúlt időszakban magas színvonalú kortárs kiállítási programot valósított meg, több kortárs művészeti szakembert vonzott a városba, akik új szellemiséget hoztak az intézménybe, és a MODEM elkezdhette részben visszaépíteni, részben továbbfejleszteni mindazt, ami 2014 előtt jellemezte, illetve a kezdetekkor célkitűzésként szerepelt.

A MODEM egyedülálló a hazai művészeti életben

Feltűnő volt, hogy szinte egyedüliként az országban, itt lehetett a legfrissebb művészetet felvonultató, kortárs nagykiállításokat látni.

Érezhető volt az is, hogy a MODEM ismét ambicionálja a regionális szerepet, azt, amit a méretéből, adottságaiból fakadóan, megfelelő költségvetéssel és szakmai autonómiával valóban betölthetne.

Ennek vethet most gátat a durva költségcsökkentés és kényszerű leépítés. Mindez a semmiből érkezik, hiszen nem tudni olyan, a várost megrengető gazdasági, pénzügyi problémákról, amelyek indokolnák a kulturális szféra megcsonkítását. A Debreciner.hu szerint a Déri Múzeumot is érintheti a büdzsé megvágása és a létszámleépítés.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.