A kvíz, ami megmutatja, hogyan szűrd ki a deepfake videókat

A deepfake technológia a hírhamisítás és dezinformálás egyik legveszélyesebb eszköze, egy tudós megmutatja, hogyan lehet leleplezni a hamisítványokat.

Veszélyes technológia a deepfake

Gondot okoz számodra, hogy megkülönböztesd a valódi videókat a deepfake felvételektől? A deepfake technológia segítségével egy videón szereplő személy arcát egy tetszőleges másik ember arcára lehet cserélni digitális formában. A technológia révén akár Jim Carrey átveheti Jack Nicholson szerepét a Ragyogásban.

Deepfake
Sylvester Stallone A Terminátorban? (Deepfake) / Kép: Maxim

A Melbourne-i Egyetem neurológusa, Dr. Simon Cropper Fake Out néven egy olyan kihívást szervezett, ahol az embereknek egy kvízjáték keretén belül ki kell szúrniuk a valódi videók közül a hamisítványokat, emlékeztet a Design Taxi. A kvízt azzal a céllal hozta létre a tudós, hogy szórakoztató formában megtanítsa az embereknek, hogy mi is az a deepfake. A felhasználók így megismerhetik a médiamanipuláció új, félelmetesen fejlett eszközét. A deepfake egy teljesen új eszközzé válhat (vagy már azzá is vált) az online terjedő álhírek készítőinek kezében.

Az emberek jobbak mint a gépek

Dr. Cropper elárulta, a Facebook is létrehozta a saját deepfake kihívását, hogy tesztelje a mesterséges intelligencia képes-e felismerni a manipulált videókat. Az eredmények szerint a számítógépes intelligencia 65%-os valószínűséggel szűri ki a hamisítványokat.

A Mona Lisa még sose volt ennyire ijesztő – köszönjük, Samsung

A Samsung orosz laboratóriumában Leonardo Da Vinci festményét sikeresen átalakították a mesterséges intelligencia segítségével. Marilyn Monroe és Albert Einstein után Mona Lisa arca is életre kelt, ami valljuk be, még a mesterséges intelligencia tudatában is kicsit ijesztően hat. Bár, ha a tudomány így folytatja, lassan természetes lesz, hogy a Szépművészeti Múzeumban ránk kacsintanak a festmények.

Dr. Cropper kutatásai szerint az emberek sokkal jobb eredményt értek el a deepfake leleplezésekben. Mi ugyanis 70%-os biztonsággal szúrjuk ki a hamisított videókat.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Nagyon jók vagyunk ebben a képességben, úgy tűnik, sokkal jobbak vagyunk, mint a gépek[/perfectpullquote]

– mondta a tudós.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból

ajandek a jovobol, uj kutyuk, uj technologia, hasznos kutyuk, hasznos technologia, hasznos targyak9

10 ajándék a jövőből, amit már most megvehetünk

A kiterjesztett valóság egyre elterjedtebb. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy úgy nyisd ki az ajtót, hogy a jelszót egy virtuális billentyűzeten gépeled be, amit csak te láthatsz. De használhatod szórakozáshoz is, például játszhatsz rajta olyan játékokat, mint a biliárd, és láthatod a golyók pályáját az asztalon.

titkok repulogeprol, titkok utaskiseroktol, repulogepes kisokos10

10 titok a repülőről, amit a légiutas-kísérők nem mondanak el

A légi marsallok inkognitóban repülnek, és szükség esetén megnyugtatják a zavart keltőket, vagy ártalmatlanná tesznek akár egy terroristát is. Az USA-ban, Franciaországban, Kanadában és sok más országban légi marsall szolgálat működik, erről még film is készült.

Nincs több cikk