Követem Élet + Stílus A kvíz, ami megmutatja, hogyan szűrd ki a deepfake...

A kvíz, ami megmutatja, hogyan szűrd ki a deepfake videókat

Promóció

A deepfake technológia a hírhamisítás és dezinformálás egyik legveszélyesebb eszköze, egy tudós megmutatja, hogyan lehet leleplezni a hamisítványokat.

Veszélyes technológia a deepfake

Promóció
- Advertisement -

Gondot okoz számodra, hogy megkülönböztesd a valódi videókat a deepfake felvételektől? A deepfake technológia segítségével egy videón szereplő személy arcát egy tetszőleges másik ember arcára lehet cserélni digitális formában. A technológia révén akár Jim Carrey átveheti Jack Nicholson szerepét a Ragyogásban.

Sylvester Stallone a Terminátorban? (Deepfake) / Kép: Maxim

A Melbourne-i Egyetem neurológusa, Dr. Simon Cropper Fake Out néven egy olyan kihívást szervezett, ahol az embereknek egy kvízjáték keretén belül ki kell szúrniuk a valódi videók közül a hamisítványokat, emlékeztet a Design Taxi. A kvízt azzal a céllal hozta létre a tudós, hogy szórakoztató formában megtanítsa az embereknek, hogy mi is az a deepfake. A felhasználók így megismerhetik a médiamanipuláció új, félelmetesen fejlett eszközét. A deepfake egy teljesen új eszközzé válhat (vagy már azzá is vált) az online terjedő álhírek készítőinek kezében.

Az emberek jobbak mint a gépek

Dr. Cropper elárulta, a Facebook is létrehozta a saját deepfake kihívását, hogy tesztelje a mesterséges intelligencia képes-e felismerni a manipulált videókat. Az eredmények szerint a számítógépes intelligencia 65%-os valószínűséggel szűri ki a hamisítványokat.

A Mona Lisa még sose volt ennyire ijesztő – köszönjük, Samsung

A Samsung orosz laboratóriumában Leonardo Da Vinci festményét sikeresen átalakították a mesterséges intelligencia segítségével. Marilyn Monroe és Albert Einstein után Mona Lisa arca is életre kelt, ami valljuk be, még a mesterséges intelligencia tudatában is kicsit ijesztően hat. Bár, ha a tudomány így folytatja, lassan természetes lesz, hogy a Szépművészeti Múzeumban ránk kacsintanak a festmények.

Dr. Cropper kutatásai szerint az emberek sokkal jobb eredményt értek el a deepfake leleplezésekben. Mi ugyanis 70%-os biztonsággal szúrjuk ki a hamisított videókat.

Nagyon jók vagyunk ebben a képességben, úgy tűnik, sokkal jobbak vagyunk, mint a gépek

– mondta a tudós.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3