A Defacto is „felmond” az Index.hu-nak. Az elismert közgazdászok által alapított gazdasági blog közleménye szerint a „munkaközösség kényszerű megszűnése egész Magyarország számára veszteség.”

A példamutató kiállás az egységes felmondás

Nem csak a több mint 80 munkatárs, köztük az Eurológus csapat, hanem a Defacto gazdasági blog is távozik az Index.hu-tól. Az elismert közgazdászokból álló csapat nem látja a lap függetlenségének megmaradását a jövőben.

A közleményben mindemellett megjegyzik, hogy a jelen- és múltbeli szerkesztői szeretnék megköszönni a lapnak, hogy hosszú éveken át nyilvánosságot biztosított bejegyzéseiknek.  Külön hálásak Jenei Miklósnak újságírónak a kapcsolattartásért és a cikkek gondozásaiért.

Index Megszunik13
Az Index Munkatársai 2020. 07. 24-Én, A Felmondásuk Pillanatában / Fotó: Bődey János

„A Defacto szerkesztői szerint a tényeket tiszteletben tartó, a közhatalmat ellenőrző és attól független újságírás össztársadalmi érdek és érték. Az Index.hu szerkesztőségének szinte egységes felmondása példamutató kiállás ezen értékek védelmében, mindamellett, hogy a munkaközösség kényszerű megszűnése egész Magyarország számára veszteség” – olvasható a közleményben, amely az Index.hu-n jelent meg.

Új platform után néznek

A Defacto anyagok integritása érdekében, írják a közgazdászok, csak olyan internetes felülettel tudják elképzelni az együttműködést, amelynek működése konzisztens a fenti elvekkel. Azonban úgy vélik, a lap esetében nem látják biztosítottnak ezt a feltételt a jövőre nézve, így más megjelenési lehetőséget fognak keresni.

MÚOSZ: A hatalom újabb meghatározó intézményt ver szét

A legnagyobb taglétszámú hazai újságíró-szervezet, a MÚOSZ szerint a közmédia, az Origo és a Népszabadság után a magyar nyilvánosság újabb meghatározó intézményét veri szét a hatalmi akarat. A MÚOSZ pénteken, nem sokkal azután, hogy az Index 90 fős stábjából több mint 80-an távozásukról határoztak, közleményt adott ki.

A blogot egyébként Kondor Péter, Lieli Róbert, Lindner Attila, Szeidl Ádám és Zawadowski Ádám vezeti. Kondor a London School of Economics kutatója, és szintén ebben az intézményben szerezte meg doktori fokozatát, de dolgozott a Közép-európai Egyetemen, valamint a Chicagói Egyetemen is. Lieli a Közép-európai Egyetem docense, aki Kaliforniai Egyetemen doktorált. Lindner a University College London kutatója, és a Berkeley Egyetemen szerezte doktori diplomáját. Szeidl a Közép-európai Egyetem kutatója, a Harvard Egyetemen szerezte doktori diplomáját, de ő is dolgozott Lindner mellett a Berkeley Egyetemen. Zawadowski szintén a Közép-európai Egyetem kutatója, aki a Princeton Egyetemen szerezte doktori diplomáját, mindamellett 2015-ig a Bostoni Egyetemen pénzügyek tanszékén dolgozott mint adjunktus.

Az Index.hu-n korábban megjelent cikkeiket itt érhetitek el.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.