A Defacto gazdasági blog is „felmond” az Index.hu-nak

A Defacto is „felmond” az Index.hu-nak. Az elismert közgazdászok által alapított gazdasági blog közleménye szerint a „munkaközösség kényszerű megszűnése egész Magyarország számára veszteség.”

A példamutató kiállás az egységes felmondás

Nem csak a több mint 80 munkatárs, köztük az Eurológus csapat, hanem a Defacto gazdasági blog is távozik az Index.hu-tól. Az elismert közgazdászokból álló csapat nem látja a lap függetlenségének megmaradását a jövőben.

A közleményben mindemellett megjegyzik, hogy a jelen- és múltbeli szerkesztői szeretnék megköszönni a lapnak, hogy hosszú éveken át nyilvánosságot biztosított bejegyzéseiknek.  Külön hálásak Jenei Miklósnak újságírónak a kapcsolattartásért és a cikkek gondozásaiért.

index megszunik13
Az Index munkatársai 2020. 07. 24-én, a felmondásuk pillanatában / Fotó: Bődey János

„A Defacto szerkesztői szerint a tényeket tiszteletben tartó, a közhatalmat ellenőrző és attól független újságírás össztársadalmi érdek és érték. Az Index.hu szerkesztőségének szinte egységes felmondása példamutató kiállás ezen értékek védelmében, mindamellett, hogy a munkaközösség kényszerű megszűnése egész Magyarország számára veszteség” – olvasható a közleményben, amely az Index.hu-n jelent meg.

Új platform után néznek

A Defacto anyagok integritása érdekében, írják a közgazdászok, csak olyan internetes felülettel tudják elképzelni az együttműködést, amelynek működése konzisztens a fenti elvekkel. Azonban úgy vélik, a lap esetében nem látják biztosítottnak ezt a feltételt a jövőre nézve, így más megjelenési lehetőséget fognak keresni.

MÚOSZ: A hatalom újabb meghatározó intézményt ver szét

A legnagyobb taglétszámú hazai újságíró-szervezet, a MÚOSZ szerint a közmédia, az Origo és a Népszabadság után a magyar nyilvánosság újabb meghatározó intézményét veri szét a hatalmi akarat. A MÚOSZ pénteken, nem sokkal azután, hogy az Index 90 fős stábjából több mint 80-an távozásukról határoztak, közleményt adott ki.

A blogot egyébként Kondor Péter, Lieli Róbert, Lindner Attila, Szeidl Ádám és Zawadowski Ádám vezeti. Kondor a London School of Economics kutatója, és szintén ebben az intézményben szerezte meg doktori fokozatát, de dolgozott a Közép-európai Egyetemen, valamint a Chicagói Egyetemen is. Lieli a Közép-európai Egyetem docense, aki Kaliforniai Egyetemen doktorált. Lindner a University College London kutatója, és a Berkeley Egyetemen szerezte doktori diplomáját. Szeidl a Közép-európai Egyetem kutatója, a Harvard Egyetemen szerezte doktori diplomáját, de ő is dolgozott Lindner mellett a Berkeley Egyetemen. Zawadowski szintén a Közép-európai Egyetem kutatója, aki a Princeton Egyetemen szerezte doktori diplomáját, mindamellett 2015-ig a Bostoni Egyetemen pénzügyek tanszékén dolgozott mint adjunktus.

Az Index.hu-n korábban megjelent cikkeiket itt érhetitek el.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból