Nem egyszerű megküzdeni a hollywoodi filmiparral, azonban nem is érdemes feladni. Jó példa erre 5 dél-amerikai ország, amelyek egyre nagyobb figyelmet kapnak a nemzetközi piacon. Ami még inkább figyelemreméltó, hogy ezek az országok a legnagyobb szegénység és korrupció közepette is kitartottak a hazai filmművészet mellett.

Dél-Amerikáról inkább a maffia, a drogkartellek, valamint a szappanoperák jutnak az emberek eszébe. Argentína, Brazília, Chile, Kolumbia és Mexikó azonban az elmúlt években bebizonyította: igenis több van bennük, és filmjeiknek van helye a nemzetközi piacon és fesztiválokon. A legnagyobb kihívás azonban a helyi moziba járók meggyőzése lesz, hiszen a mainstream-filmek mindenhol nagyobb népszerűségnek örvendenek. Egyelőre.

1Argentína

Zama, az egyik legjobb argentin film / fotó: Index

Az argentin helyi filmek a gazdasági krízis kellős közepén is képesek voltak egy nagyobb szeletet levágni abból a bizonyos tortából a tavalyi évben. Mindez a meglepően sok argentin mainstrem-filmnek köszönhetően történhetett meg. Nem nehéz megmondani, hogy jövőre kivételes éve lesz a Disneynek, hiszen Argentína rajong a családi filmekért. Axel Kuschevatzky producer pedig reméli, hogy ennek nagy hatása lesz a jövőre nézve. Az elmúlt évek legsikeresebb argentin filmjei közé sorolható a Zama és az El Angel. Előbbi 2018-ban megnyerte az Argentin Akadémia legjobb filmnek járó díját.