A dél-amerikai filmpiac nem hagyja magát: 5 ország, amelyekre érdemes lesz figyelni

Nem egyszerű megküzdeni a hollywoodi filmiparral, azonban nem is érdemes feladni. Jó példa erre 5 dél-amerikai ország, amelyek egyre nagyobb figyelmet kapnak a nemzetközi piacon. Ami még inkább figyelemreméltó, hogy ezek az országok a legnagyobb szegénység és korrupció közepette is kitartottak a hazai filmművészet mellett.

Dél-Amerikáról inkább a maffia, a drogkartellek, valamint a szappanoperák jutnak az emberek eszébe. Argentína, Brazília, Chile, Kolumbia és Mexikó azonban az elmúlt években bebizonyította: igenis több van bennük, és filmjeiknek van helye a nemzetközi piacon és fesztiválokon. A legnagyobb kihívás azonban a helyi moziba járók meggyőzése lesz, hiszen a mainstream-filmek mindenhol nagyobb népszerűségnek örvendenek. Egyelőre.

Argentína

Zama, az egyik legjobb argentin film / fotó: Index

Az argentin helyi filmek a gazdasági krízis kellős közepén is képesek voltak egy nagyobb szeletet levágni abból a bizonyos tortából a tavalyi évben. Mindez a meglepően sok argentin mainstrem-filmnek köszönhetően történhetett meg. Nem nehéz megmondani, hogy jövőre kivételes éve lesz a Disneynek, hiszen Argentína rajong a családi filmekért. Axel Kuschevatzky producer pedig reméli, hogy ennek nagy hatása lesz a jövőre nézve. Az elmúlt évek legsikeresebb argentin filmjei közé sorolható a Zama és az El Angel. Előbbi 2018-ban megnyerte az Argentin Akadémia legjobb filmnek járó díját.

Brazília 

divine love
Divine Love / Fotó: Variety

A 3 éves gazdasági válság a brazil filmpiacot is megtépázta. A 2019-es forgatókönyv még mindig nem világos, és a legújabb kormány rendelkezései sem éppen pozitívak. Brazília valamiért még mindig a népszerű, globális szolgáltatókat részesíti előnyben. Holott olyan rendezőkkel, mint Gabriel Mascaro (August Winds, Neon bika, Divine Love) igazán nem panaszkodhat. Mascaro több nemzetközi fesztiválon nyűgözte le a zsűrit alkotásaival.

Chile 

DanielaVegaWEB 1
Jelenet az Egy fantasztikus nő című filmből / Fotó: La Tercera

Egyrészről, a chilei mozi virágzik, hiszen Pablo Larrain (Jackie – Natalie Portmannel a főszerepben) vagy Sebastian Lelio (Egy fantasztikus nő) filmjeikkel belopták magukat Hollywood szívébe. Másrészről, a helyi mozirajongókat nem vonzza a hazai rendezők filmje. Szerencsére, azóta rájöttek, nem csak a fesztiváloknak és a művészeti intézményeknek kellene filmet gyártaniuk, ha a chilei közönséget is le szeretnék nyűgözni.

Fogyatékkal élőkről szóló film, a Bajnokok nyerte a spanyol Oscar-díjat

A spanyol Oscar-díjként is emlegetett elismeréssel jutalmazott történet főhőse egy élvonalbeli kosárlabdaedző. Részegen vezetés és közlekedési baleset okozása miatt közérdekű munkára ítélnek, amelyet egy fogyatékkal élőkből álló csapatot edzve kell letöltenie. Bár kezdetben nem lelkesedik a feladatért, végül ráébred, hogy valójában ő az, aki tanulhat tanítványaitól.

Kolumbia

peliculalosnadie
Juan Sebastían Mesa filmje: The Nobodies / Fotó: Círculo de Bellas Artes

A kolumbiai filmek látogatottsága egyre csak növekszik. Ennek az lehet az oka, hogy Kolumbia az egyik legvonzóbb hely a külföldi filmes cégeknek, köszönhetően az adókedvezményeknek.  Ahogy bővül a filmpiac, úgy a távolság is a helyi közönséggel. Ami azt illeti, a hely népszerűsége a kolumbiai filmeseknek is rengeteg lehetőséget ad, hogy nemzetközi producerekkel dolgozhassanak, felfigyeljenek rájuk és filmjeikre a határokon túl is.

Mexikó

Roma Movie Review Alfonso Cuaron
Cuarón Roma című filmje, idén 10 Oscar-díjra jelölték / fotó: MovieWeb

Ez az év egyértelműen Mexikóé. Már ami a filmeket illeti. Alfonso Cuarón örökre beírta magát a filmtörténetbe Roma című drámájával. A filmet nem kevesebb, mint 10 Oscar-díjra jelölték idén. A helyzet érdekessége, hogy Mexikóban még így is a helyi vígjátékok viszik a pálmát. Mexikó azonban nem panaszkodhat, jó évet zártak tavaly.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból