Követem Közélet Delroy Lindo: “A brit rasszizmus is csak olyan erőszakos...

Delroy Lindo: “A brit rasszizmus is csak olyan erőszakos és fertőző, mint az amerikai”

Promóció

A jamaicai felmenőkkel rendelkező angol-amerikai színész, Delroy Lindo szerint a George Floyd halálát követő protestálások a remény jelei. A Da 5 Bloods filmben a Trump-támogatót játszó férfi azonban a brit rasszizmust is ugyanolyan erőszakosnak és fertőzőnek találja, mint az amerikait. 

Trump-támogató a vásznon

Promóció
- Advertisement -

Delroy Lindo 25 évet várt, míg újra Spike Lee-vel dolgozhatott együtt, ráadásul egy nagy szabású filmen, a Da 5 Bloods-on. Életének egyik legkecsegtetőbb szerepét kapta, a szövegkönyv elolvasása után azonban akadt némi kérdése azt illetően, hogy muszáj-e egy Trump-támogatót játszania. 

Delroy Lindo szerint a protestálások a remény jelei / Fotó: Getty Images

Spike Lee azonban ragaszkodott hozzá, hogy egy az amerikai elnököt támogató fekete férfi is feltűnjön majd a képernyőkön. A többek között rasszizmusról, igazságtalanságról és elnyomásról szóló film most, a George Floyd halála következtében kirobbant zavargások után égetően aktuális. Lindo 45 éves karrierje során számtalan szerepbe belebújt már, nagyobb filmekben kisebb szerepeket, míg nevesebb alkotásokban visszahúzódóbb karaktereket alakított. A szerepjátszás művészete azonban az ereiben van. A The Guardian-nak adott interjújában azonban az igazságról, a legmélyebb érzéseiről beszél, rendkívül megfontoltan és átgondoltan. 

A remény jelei

Lindo ugyan a filmvásznon egy fekete Trump-támogatót alakított, a való életben az ismeretségi köréből nem tudna a szerepéhez hasonló személyt kiemelni. 

Fehérbőrű influenszerek gyűjtögetik a lájkokat a Black Lives Matter mozgalom farvizén

Az Egyesült Államokban több mint 50 év után ismét az egész országra kiterjedő tüntetéssorozat zajlik George Floyd halála miatt, akit múlt héten, május 25-én ölt meg egy rendőr. A Black Lives Matter mozgalom mögött felsorakozó tüntetők a rendőri brutalitás és a rendszerszintű rasszizmus ellen demonstrálnak.

Lindo jamaicai felmenők gyermekeként született, de jelentős időt töltött Nagy-Britanniában, majd pedig családjával Kanadába emigráltak. Számos kultúrát megtapasztalt már, élete során pedig nem egy, a maihoz hasonló zavargásnak szemtanúja volt. Elmondása szerint azonban Nagy-Britannia hátrahagyását követően megszűnt britnek lenni, és nem is igen vágyik vissza. Minden, amit elért, az az európiai országból való távozás után történt. A karrierjét pedig aligha tudta volna angol területen úgy felfuttatni, mint Amerikában.

Ha ugyan vissza is vágyik az Egyesült Királyságba, hogy felfedezze a kultúrának mindazon részeit, amire korábban nem volt lehetősége, az ott megtapasztalható rasszizmus, ami legalább olyan erőszakos és fertőző, mint az amerikai, nem hiányzik neki.

Ottléte során a polgárok egyértelművé tették számára, hogy csak egy emigráns, aki nem tartozik közéjük. Pontosan ezért gondolja azt, hogy a George Floyd halálával kirobbanó zavargások, amik aztán világszerte visszhangra találtak, a remény jele.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3