A Petőfi Irodalmi Múzeum Demeter Szilárd mint új igazgató ügynökségre cserélné az intézmény. A tanácskozáson Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett.

Kedden, a nemzeti összetartozás napján együttműködési megállapodást kötött a Petőfi Irodalmi Múzeim (PIM) a külhoni magyar irodalmi szervezetekkel és műhelyekkel, írja az MTI.

Demeter Szilárd Petőfi Irodalmi Múzeum
Demeter Szilárd, A Petőfi Irodalmi Múzeum Igazgatóha / Fotó: Bődey János

A közlemény szerint a széphalmi Magyar Nyelv Múzeumában tartott egyeztetésen résztvevők átbeszélték a kortárs magyar irodalom helyzetét a Kárpát-medencében.

Azzal a reménnyel zárták a megbeszélést, hogy a létrehozandó Petőfi Irodalmi Ügynökség az évek óta fennálló gondok egy részére megoldást kínálhat.

Orbán Viktor a Facebook-oldalán, Tisztelet Kazinczynak címmel megosztott videó szerint részt vett a szóban forgó tanácskozáson.

Log into Facebook | Facebook

Log into Facebook to start sharing and connecting with your friends, family, and people you know.

A megállapodás szövege szerint az aláírók együttműködnek a magyar irodalom népszerűsítésében Közép- és Kelet-Európában, valamint a Balkánon.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Fontosnak tartjuk az összmagyar irodalom egységben történő felmutatását Európában és a nagyvilág számára[/perfectpullquote]

–  fogalmaznak a dokumentumban.

Demeter Szilárd, a PIM új igazgatója régészekkel keresteti Petőfi Sándor földi maradványait

A sajtótájékoztatón Demeter Szilárd, a PIM főigazgatója hangsúlyozta: a fehéregyházi csatateret, ahol vélhetőleg Petőfi Sándor is elesett 1849. július 31-én, még sosem kutatták korábban modern régészeti módszerekkel, tudtuk meg az MTI-től. A kutatás eredményeit közös kiadványokban és kiállításokon fogja bemutatni a két múzeum. A hadirégészet területén komoly eredményei vannak a HM Hadtörténeti Intézetnek és Múzeumnak.

Hangsúlyozzák, hogy “az élő irodalom képlete legfontosabb elemének” az olvasót tekintik. “Ezért a Petőfi Irodalmi Múzeum által létrehozandó Petőfi Irodalmi Ügynökség munkáját hiánypótlónak tartjuk, segítjük abban, hogy minél szélesebb körben, minél több magyar olvasóhoz jussanak el kortárs magyar szerzők, a magyar irodalom alkotásai” – idézi a közlemény az együttműködési megállapodást.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet