Demokrácia és kultúra: szavazóhelyiséggé alakultak az amerikai múzeumok

November 3. után pedig a kiélezett és stresszes amerikai elnökválasztási felhajtásban mentálisan megfáradt lakosság számára több múzeum virtuális stresszoldó programokat is kínál.

Demokrácia és kultúra egy helyen

November 3-tól túlzás nélkül az egész világ az Egyesült Államok elnökválasztására koncentrál, ahol a tét a művészek által favorizált demokrata hatalomváltás vagy Donald Trump megkezdi-e második elnöki ciklusát. A végletekig polarizált országban a 24.hu eredményvárójában az előzetes adatok alapján közel 70%-os részvételi arányról (160 millió szavazó) írtak, amihez hasonlóra 120 év óta nem volt példa. A rendkívül kiélezett és izgalmas választáson a csatatér államokban fej-fej mellett halad a két elnökjelölt, és jelenleg még nem lehet tudni, ki fog nyerni. Az biztos, Kanye West nem tud beleszólni a végeredménybe

muzeumok szavazohelyisegek amerikai elnokvalasztas
Voters fill out their ballots at privacy booths inside the Brooklyn Museum, on day five of early voting for the 2020 Presidential Elections, in the Brooklyn borough of New York City, NY, October 28, 2020. With less than a week before Election Day, it is estimated that 66 Million people have already cast their ballots, breaking early voting records in U.S. election history. (Anthony Behar/Sipa USA)(Sipa via AP Images)

Az amerikai múzeumok is kivették a maguk részét a szavazás lebonyolításában, ugyanis számos kulturális intézmény szavazóhelyként működött október 24. óta, amikor elindult az előzetes szavazás. Országszerte több tucat múzeum vállalta, hogy átrendezi a fogadóterét, írja a The Art Newspaper

Aki nem szavazott levélben, az hosszú sorokra és többórás várakozásra számíthatott, hogy leadhassa voksát. Számos helyen a kurátorok igyekeztek a berendezéssel is hozzájárulni a választási hangulathoz. A Brooklyn Múzeumban Ed Ruscha Our Flag (Lobogónk, 2017) címmű képe fogadta a szavazó állampolgárokat. 

„A megtépázott, szélfútta zászló demokráciánk törékeny mivoltát sugallja. A nemzeti büszkeségünk és a hazaszeretet időtálló jelképe ebben a rongyos állapotában a politikailag rendkívül kényes jelenünkkel szembesít, erős, provokatív szimbólumként az események háttérében” – indokolta a választást az intézmény szóvivője. Már a választás előtt is különféle programokat szerveztek, amelyek hozzájárultak, hogy a lakosság gyakorolhassa szavazati jogát.

A múzeumok új központok, közösségi találkozási csomópontok. Ezért egyik legfontosabb küldetésünk, hogy az emberek nálunk kivehessék a részüket a demokráciából. Magas részvételre számítunk, és megtiszteltetés, hogy mi is a folyamat része lehetünk

– nyilatkozta az egyik Los Angeles-i múzeum igazgatónője. 

„Városunkban gyakran a garázsokat alakítják szavazóhelyiséggé, de idén a koronavírus miatt ezt nem lehet megtenni, ezért próbáltuk mi is betölteni ezt a hiányt” – mondta egy San Francisco-i múzeum szóvivője, amely ingyenes belépést is kínált a szavazóknak. 

Mentális regeneráció elnökválasztás után

Ami viszont talán még érdekesebb jelenség, hogy a múzeumok gondoltak az eldurvult választási kampányban és a stresszes szavazásban, eredményvárásban mentálisan megfáradt vagy csalódott polgárokra is.

A The Art Newspaper azt is összeszedte, hogy milyen programokon vehetnek részt a meggyötört polgárok.

 

A New York-i Fridman Galéria szerda éjféltől 24 órás élő közvetítést indított, amelyben megnyugtató hangokat, előadásokat, filmeket és mozgóképeket vetítenek egy művészeti csoport segítségével. 

Kapcsolódó cikk

Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

A Brooklyn Múzeum, amely szavazóhelyiségként is funkcionált, ingyenes online eseményt tart, amelynek keretében egy művészetterapeuta és egy múzeumpedagógus vezeti be a művészet világába a közös gondolkodásra és párbeszédre vágyókat. 

A Queens Múzeum is társasági távolságtartó programmal készült: a helyszíni 25 résztvevő mellé virtuálisan bárki csatlakozhat a gyógyító által vezetett feltöltődéshez. A számos meditációs, mindfullness technikára építő relaxációs programokból kiemelhető a New York állambeli Neuberger Képzőművészeti Múzeum 15-20 perces vezetett meditációs gyakorlatai, amelyeket az intézmény Vimeo-csatornáján közvetítenek. 

A harlemi Nemzeti Dzsessz Múzeum a Dzsessz és társadalmi igazságosság pódiumbeszélgetés-sorozatának különkiadásával jelentkezik november 5-én. Az ingyenes YouTube-eseményen hallhatjuk Gerald Clayton zongoraelőadását is.

A Joe Bidenért szorítók addig is meghallgathatják John Lithgow Donald Trumpról írt szatirikus költeményeit.  

 

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból