A demokraták elkészítették a rendőrségi reformról szóló törvényjavaslatukat

Az amerikai demokrata párt képviselői válaszul az országos tüntetéseken tapasztalható elégedetlenségre, összeállítottak egy olyan jogszabály-javaslatot, amely elejét vehetné a rendőri erőszaknak és túlkapásoknak.

George Floyd halála változást indíthat el

Az országos méretűvé szélesedett Black Lives Matter mozgalom tüntetéseire való tekintettel a demokrata párti képviselők június 8-án közzé tették a rendőrség működésére vonatkozó jogszabály-módosításukat. A módosításokra azért van szükség, mert az utóbbi időben több afroamerikai személy hunyt el a rendőrség brutalitása és túlkapásai miatt.

demokrata kepviselok torvenyjavaslat
Demokrata képviselők George Floydra emlékeznek / Fotó: Manuel Balce Ceneta /AP / Shutterstock

„Soha többé nem lenne szabad olyasmit látnunk, mint ami a minneapolis-i utcán történt, azaz, hogy egyenruhás rendőr kegyetlen módon megöl egy embert” – nyilatkozta Karen Bass, a feketék képviselőcsoportjának elnöke, George Floyd május 25-én történt halálára utalva.

A Jogi Bizottság tagjai, köztük Jerrold Nadler elnök, Cory Booker és Kamala Harris New Jersey-i illetve kaliforniai szenátorok is részt vettek a törvénytervezet ismertetésén, írja a Variety.

A 2020-as rendőrségi törvénytervezet-módosítás célja, hogy csökkentse a hatalmukkal visszaélő rendőrök törvény előtti jogait. A tervezet továbbá olyan korlátozó intézkedéseket vezetne be, miszerint a rendőri intézkedések során csak a legvégső esetben lehetne halált okozó cselekedetet végrehajtani.

A tervezet kibővítené az Igazságügyi Minisztérium vizsgálati jogkörét az alkalmazott gyakorlatok tekintetében. A minisztérium vádemelést is indítványozhatna a nem megfelelően eljáró rendőrök esetében. A javaslatok között szerepel a fojtó szorítás alkalmazásának betiltása, a nem megfelelően eljáró rendőrök eseteiről országos nyilvántartási rendszer vezetése. Bizonyos esetekben betiltanák a házkutatást. A katonai felszerelések államok és helyhatóságok számára történő értékesítését korlátozná, és a lincselést szövetségi bűncselekménnyé nyilvánítaná. A felsoroltak közül több javaslatért már évtizedek óta lobbiztak a polgári jogvédő civil szervezetek.

Cole Sprouse-t, a Riverdale sztárját letartóztatta a rendőrség a tüntetésen

Cole Sprouse, a Riverdale című amerikai tinidráma-sorozat egyik főszereplője, Palvin Barbara barátjának ikertestvére az Instagramon leírta, hogy részt vett egy békés tüntetésen vasárnap, majd letartóztatták. A többi amerikai nagyvároshoz hasonlóan, Santa Monicában is megmozdulások zajlanak George Floyd, a fegyvertelen színesbőrű férfi halála után, írja a .

A demokraták június 10-én, szerdán tartják a Jogi Bizottság meghallgatását, amelyen megvitatják a tervezetet. Tanúkat is meg fognak hallgatni a rendőrség körében tapasztalt fajgyűlöletről és erőszakos túlkapásokról. Jelenleg George Floyd testvére, Philonise az egyetlen ismert tanú.

A rendőrség finanszírozása nem szövetségi, hanem állami és helyi hatáskör

A jogszabálytervezet összeállítása arra világít rá, hogy alapvető hiányosságok tapasztalhatók az Egyesült Államok közbiztonságának törvényi szabályozásában. A demokrata párti jogalkotók ugyanakkor elhatárolódnak a Black Lives Matter mozgalomban a rendőrség támogatásának megvonását egyre hangosabban követelőktől. A finanszírozás csökkentése a bűnüldöző szervek jelentős funkcióvesztésével is járna országos szinten, amely forrásokat egyéb helyi feladatokra lehetne fordítani.

Egy étterem lázadó alkalmazottai nem vették fel a rendőrök tacorendelését

Május 27-e óta tartanak a George Floyd halála miatt kirobbant tüntetések egész Amerikában. Donald Trump amerikai elnök katonai repülőket is bevetett a tüntetők megfigyelésére, a fosztogatókat megfenyegette, hogy a rendőrség rájuk fog lőni, miközben a békésen tüntető többség is atrocitásokról számol be, ahogy Cole Sprouse színész is.

Nancy Pelosi szóvivő azt az álláspontot képviselte, hogy a Kongresszus nem kíván foglalkozni a rendőrség finanszírozásának kérdésével, mivel az helyi szintű döntést igényel. A demokrata elnökjelölt, Joe Biden szóvivője is kiadott egy nyilatkozatot, miszerint Biden sem támogatja a rendőrség finanszírozásának megvonását.

A demokrata párti képviselők szeretnék gyorsan megszavazni a képviselőházban a javaslatot, de a jogszabálytervezetet a republikánus szenátusnak, valamint Donald Trump elnöknek is jóvá kell hagynia.

A tüntetések hatására Amerikában már eltávolítottak néhány köztéri szobrot, ez a folyamat most Londonban is elkezdődött.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból