A magyar filmet állítja reflektorfénybe a 41. Denveri Filmfesztivál

A magyar filmet állítja reflektorfénybe a szerdán kezdődő 41. Denveri Filmfesztivál – közölte a Magyar Nemzeti Filmalap az MTI-vel.

A szerdai közlemény szerint tíz magyar mozifilmet és egy rövidfilmet tűz műsorra az október 31-től november 11-ig tartó kolorádói rendezvény a Denver Film Society szervezésében.

A szervezők a világhírű magyar rendező, Mészáros Márta előtt tisztelegnek legutóbbi alkotása, a chicagói filmfesztivál közönségdíjas Aurora Borealis – Északi fény című, Törőcsik Mari főszereplésével készült történelmi film vetítésével. Antal Nimród A Viszkis című alkotása és Gárdos Éva Budapest noir-ja szintén meghívást kapott a rangos amerikai seregszemlére, utóbbit a rendezőnő személyesen mutatja be a filmfesztivál közönségének.

A Budapest Noir kihasználatlan lehetőségek tárháza – Kritika / ContextUs

Az utóbbi időben a magyar filmek reneszánszukat élik, számuk jelentősen gyarapodott a piacon. Így jutottunk el a Budapest noir című alkotáshoz.

A legújabb magyar alkotások közül Denverben műsorra tűzik az Örök tél, a Genezis, a Virágvölgy és az Egy nap című egészestés játékfilmeket, valamint a Még nem című animációt, amely a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (MOME) készült. A 2017-ben debütált filmek közül látható lesz a Kincsem; A hentes, a kurva és a félszemű; valamint a Jupiter holdja is.

Aurora Borealis
Aurora Borealis – Északi Fény / Fotó: Filmteam

A közlemény kitér arra is: a nagy sikerre való tekintettel ötödik alkalommal idén is megrendezik november 2-án és 3-án a San Franciscó-i Magyar Filmfesztivált. A Coppola Theatre-ben hét kortárs magyar filmalkotást, köztük a Kincsem; a Liza, a rókatündér; és az Aurora Borealis című filmeket láthatja a közönség.

Aurora Borealis – Északi fény: A balkáni sötétség – Kritika

Jancsó Miklós volt feleségéről, filmrendező, forgatókönyvíró Mészáros Mártáról és Aurora Borealis című alkotásáról vajon ki merészelne rossz kritikát írni?

A San Franciscó-i Állami Egyetem filmszakával és a Central European California Cultural Institute-tal (CECI) közösen szervezett fesztivál különlegessége, hogy Steven Kovács professzor vezetésével egy filmkurzus is épül a program köré, így az öbölben élő amerikai-magyar diaszpóra mellett az amerikai diákokhoz is eljutnak a magyar alkotások – olvasható a közleményben.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból