Egy amerikai családterapeuta, Virginia Satir azt állította, hogy napi 4 ölelésre van szükségünk a túléléshez és napi 12 ölelésre a növekedéshez. Úgy tűnik, hogy az ölelés univerzális módja az izgatottság, a szerelem, a boldogság, sőt a szomorúság kimutatásának.

Bright Side összeszedte, milyen jótékony hatásai vannak az egészségünkre az ölelésnek. 

1. Az ölelés hozzájárul a jobb immunrendszerhez.

Oleles.egeszsegugyi.hatasai.3
Az ölelésről ismert, hogy jó gyógymód a stressz leküzdésére. Azonban nem ez az egyetlen fizikai előny, amit az ölelkezés hoz számunkra. A Carnegie Mellon Egyetemen és a Pittsburghi Egyetem Orvostudományi Karával közösen végzett tanulmány kimutatta, hogy ha másokat ölelkezéssel támogatnak, akkor csökken a megbetegedések esélye.
A kísérletet 404 olyan felnőtt bevonásával végezték, akik megfázást okozó vírusnak voltak kitéve. A résztvevőket 2 csoportra osztották: az első felnőtt csoport nagyobb támogatást és több ölelést kapott, míg a többiek ezeket nélkülözték. Az eredmény azt mutatta, hogy az ölelésnek csillapító hatása volt azokra, akik rendszeresen ölelésnek voltak kitéve; sőt, akik mégis megbetegedtek, a betegség jelei kevésbé voltak súlyosak.

2. Az ölelés elősegíti a jobb vérnyomást.

Oleles.egeszsegugyi.hatasai.5
A tudósok szerint az emberek ölelése hatalmas stresszoldó, és a stresszszint csökkentésével a vérnyomásodnak is jót teszel vele. Ez az előny nyilvánvalóbb a nőknél, de mindkét nemet érinti.

3. Az ölelés csökkenti a fájdalmat.

Oleles.egeszsegugyi.hatasai
A New York-i Egyetem tanulmánya kimutatta, hogy az érintés bizonyos formái segíthetnek a fájdalom csökkentésében. A kísérletben az úgynevezett „terápiás érintés” segítette a fibromyalgia szindrómában szenvedőket abban, hogy kevesebb fájdalmat érezzenek. A résztvevők azt is állították, hogy életminőségük javult az érintéses kezelés 6 alkalmával. Mivel az ölelés az érintés egyik formája, hozzájárulhat a fájdalomcsillapításhoz is.

4. Az ölelések enyhítik a fáradtság érzését.

Oleles.egeszsegugyi.hatasai.4
Az „Az ölelés jelentése: az üdvözléstől a megható következményekig” című tanulmányban Lena Forsell és Jan Åström számos nagy előnyt azonosított, amelyek egy rövid 10 másodperces öleléssel járnak. Sok más mellett felvázolták, hogy az ölelés segít leküzdeni a fáradtság érzését, valamint hozzájárul az ember lelki jólétéhez.

5. Az ölelés csökkenti a szociális szorongást.

Oleles.egeszsegugyi.hatasai.2
Az oxitocinnak köszönhetően, amint már említettük, az ölelés segít leküzdeni a szociális szorongást. Próbálj meg megölelni egy ismerőst, amikor egy új buliba érkezel, és észre fogod venni, mennyire magabiztos, könnyed és társaságkedvelő leszel. Mindez azért van, mert az oxitocin arra ösztönöz bennünket, hogy pozitívan gondolkodjunk, és pozitívabban tekintsünk a világra.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

idojaras elorejelzes 2024 aprilis sarkvideki hideg

Érkezik az év hidegfrontja, hó is eshet

Sarkvidéki hideg zúdul az afrikai melegre, jövő hétfőről keddre helyenként 25 fokot zuhanhat a hőmérséklet, és komoly viharok alakulhatnak ki, a hegyekben havazás sem kizárt.

nyugdijkorhatar 2024 nyugdij nyugdijas nyugdij utalas 2024

Tényleg csak 70 évesen mehetünk nyugdíjba? Itt a nyugdíjszakártő válasza

A világ egyik nagy vagyonkezelő cége arra figyelmeztette a munkavállalókat, hogy ne számítsanak arra, hogy kényelmesen nyugdíjba tudnak vonulni a hatvanas éveikben, hanem meg kell emelni a nyugdíjkorhatárt akár 70 évre, mert az emberek sokkal tovább élnek, mint korábban, és kevesebb fiatal kép be a munkaerőpiacra.