A Kék Hétfő elképzelés áltudományos és ártalmas is

Több mint 15 éve, 2005 óta kering a médiában a hamis elképzelés a Kék Hétfőről.

Ne csináljunk Krisztusból bohócot

James Usher érsek 1642-ben számította ki, hogy az Úr a világot Kr. e. 4004. október 23-án teremtette, hétfőn reggel 9-kor. Cliff Arnall megállapítását ehhez hasonlóan fenntartásokkal érdemes kezelni.  A pszichológus szerint január harmadik hétfője az év legnehezebb napja.

A „számítását” a lecsengő karácsonyi ünnepekre, sötét napokra és kevés mozgásra, az újévi fogadalmak meg nem tartása miatti szorongásra alapozta. Ja igen, és arra, hogy hétfő van. Még a szombat-vasárnapi kikapcsolódásnak is annyi.

A depresszió mértéke nem úgy oszlik el az évben, mint a vulkánkitörések száma bizonyos helyeken. Egyszer csak kitör, füstölög kicsit, majd ennyi. Nem lehet a lelki betegséget úgy kezelni, mint a Marianna-árkot vagy a Himaláját. A “legesleg” mélységben és magasságban gyönyörködni. Egyrészt nevetséges, másrészt tudománytalan, harmadrészt lebutítja a kérdést.

Miért lett ennyire felfújva?

Depressziónak nevezni a „kár, hogy nem süt a nap” állapotot leginkább azoknak árt, akik tényleg a betegségben szenvednek. Miért vették ennyien komolyan? Arnall a Cardiff egyetem pszichológusaként tüntette fel magát, holott csak részmunkaként adott elő ott egy rövid ideig. Láthatóan kínossá vált magának az egyetemnek a bulvársajtó által agyoncincált „elmélettel” előrukkoló férfi.

Egy tanulmány szerint a depresszióban szenvedők jobban érzik magukat szomorú zene hallgatását követően

A Dél-floridai egyetem kutatói 76 egyetemista nőt vizsgáltak, közülük felét diagnosztizálták már depresszióval. Különböző klasszikus zenei klipeket kellett nézniük, boldogakat és szomorúakat egyaránt. Egy korábbi, 2015-ös tanulmány hoz hasonlóan most is azt tudták kimutatni, hogy a depresszióban szenvedők inkább a szomorúbb dalokat preferálták.

Igazából ezt a fajta számítást bármivel bárhogyan el lehetne végezni. Arnall meg is tette, ismét: június 20-a a legboldogabb nap. Ezt a „kutatást” leginkább egy jégkrémgyártó cég szponzorálta. A Kék Hétfőn pedig hagyományosan utazási irodák nyerészkednek.

Számtalan reklámanyag elérhető, ahol egzotikus helyeket kínálnak fel menekülési útvonalként. A kétes hírű képletet Arnall is egy utazási iroda megbízásából készítette.

https://www.youtube.com/watch?v=Z6uubknOIDk

Ha meghalljuk ezt a kifejezést, nyugodtan engedjük el a fülünk mellett. A depresszió és a boldogság nem így működik. A kedélyállapotunk nem költözőmadár, hogy eltűnjön és visszatérjen a naptárhoz igazodva.

A téli depresszióval, amire ez a PR-fogás rátelepedett viszont igenis érdemes foglalkozni. Szakértőhöz fordulni, segítséget kérni, lelki egészségünket megőrizni nem gyengeség, nem szégyen.

Ha úgy érzi, depressziós, mihamarabb forduljon terapeutához vagy hívja az ingyenesen igénybe vehető Kék Vonalat: 116-111


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból