Követem Élet + Stílus A Kék Hétfő elképzelés áltudományos és ártalmas is

A Kék Hétfő elképzelés áltudományos és ártalmas is

Promóció

Több mint 15 éve, 2005 óta kering a médiában a hamis elképzelés a Kék Hétfőről.

Ne csináljunk Krisztusból bohócot

Promóció
- Advertisement -

James Usher érsek 1642-ben számította ki, hogy az Úr a világot Kr. e. 4004. október 23-án teremtette, hétfőn reggel 9-kor. Cliff Arnall megállapítását ehhez hasonlóan fenntartásokkal érdemes kezelni.  A pszichológus szerint január harmadik hétfője az év legnehezebb napja.

A „számítását” a lecsengő karácsonyi ünnepekre, sötét napokra és kevés mozgásra, az újévi fogadalmak meg nem tartása miatti szorongásra alapozta. Ja igen, és arra, hogy hétfő van. Még a szombat-vasárnapi kikapcsolódásnak is annyi.

A depresszió mértéke nem úgy oszlik el az évben, mint a vulkánkitörések száma bizonyos helyeken. Egyszer csak kitör, füstölög kicsit, majd ennyi. Nem lehet a lelki betegséget úgy kezelni, mint a Marianna-árkot vagy a Himaláját. A “legesleg” mélységben és magasságban gyönyörködni. Egyrészt nevetséges, másrészt tudománytalan, harmadrészt lebutítja a kérdést.

Miért lett ennyire felfújva?

Depressziónak nevezni a „kár, hogy nem süt a nap” állapotot leginkább azoknak árt, akik tényleg a betegségben szenvednek. Miért vették ennyien komolyan? Arnall a Cardiff egyetem pszichológusaként tüntette fel magát, holott csak részmunkaként adott elő ott egy rövid ideig. Láthatóan kínossá vált magának az egyetemnek a bulvársajtó által agyoncincált „elmélettel” előrukkoló férfi.

Egy tanulmány szerint a depresszióban szenvedők jobban érzik magukat szomorú zene hallgatását követően

A Dél-floridai egyetem kutatói 76 egyetemista nőt vizsgáltak, közülük felét diagnosztizálták már depresszióval. Különböző klasszikus zenei klipeket kellett nézniük, boldogakat és szomorúakat egyaránt. Egy korábbi, 2015-ös tanulmány hoz hasonlóan most is azt tudták kimutatni, hogy a depresszióban szenvedők inkább a szomorúbb dalokat preferálták.

Igazából ezt a fajta számítást bármivel bárhogyan el lehetne végezni. Arnall meg is tette, ismét: június 20-a a legboldogabb nap. Ezt a „kutatást” leginkább egy jégkrémgyártó cég szponzorálta. A Kék Hétfőn pedig hagyományosan utazási irodák nyerészkednek.

Számtalan reklámanyag elérhető, ahol egzotikus helyeket kínálnak fel menekülési útvonalként. A kétes hírű képletet Arnall is egy utazási iroda megbízásából készítette.

The Blue Monday Sale is now on! 💦🦄💙

Kiss those blues away with these incredible flight specials. https://goo.gl/pNgLuK

Ha meghalljuk ezt a kifejezést, nyugodtan engedjük el a fülünk mellett. A depresszió és a boldogság nem így működik. A kedélyállapotunk nem költözőmadár, hogy eltűnjön és visszatérjen a naptárhoz igazodva.

A téli depresszióval, amire ez a PR-fogás rátelepedett viszont igenis érdemes foglalkozni. Szakértőhöz fordulni, segítséget kérni, lelki egészségünket megőrizni nem gyengeség, nem szégyen.

Ha úgy érzi, depressziós, mihamarabb forduljon terapeutához vagy hívja az ingyenesen igénybe vehető Kék Vonalat: 116-111

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3