Több mint 15 éve, 2005 óta kering a médiában a hamis elképzelés a Kék Hétfőről.

Ne csináljunk Krisztusból bohócot

James Usher érsek 1642-ben számította ki, hogy az Úr a világot Kr. e. 4004. október 23-án teremtette, hétfőn reggel 9-kor. Cliff Arnall megállapítását ehhez hasonlóan fenntartásokkal érdemes kezelni.  A pszichológus szerint január harmadik hétfője az év legnehezebb napja.

A „számítását” a lecsengő karácsonyi ünnepekre, sötét napokra és kevés mozgásra, az újévi fogadalmak meg nem tartása miatti szorongásra alapozta. Ja igen, és arra, hogy hétfő van. Még a szombat-vasárnapi kikapcsolódásnak is annyi.

A depresszió mértéke nem úgy oszlik el az évben, mint a vulkánkitörések száma bizonyos helyeken. Egyszer csak kitör, füstölög kicsit, majd ennyi. Nem lehet a lelki betegséget úgy kezelni, mint a Marianna-árkot vagy a Himaláját. A “legesleg” mélységben és magasságban gyönyörködni. Egyrészt nevetséges, másrészt tudománytalan, harmadrészt lebutítja a kérdést.

Miért lett ennyire felfújva?

Depressziónak nevezni a „kár, hogy nem süt a nap” állapotot leginkább azoknak árt, akik tényleg a betegségben szenvednek. Miért vették ennyien komolyan? Arnall a Cardiff egyetem pszichológusaként tüntette fel magát, holott csak részmunkaként adott elő ott egy rövid ideig. Láthatóan kínossá vált magának az egyetemnek a bulvársajtó által agyoncincált „elmélettel” előrukkoló férfi.

Egy tanulmány szerint a depresszióban szenvedők jobban érzik magukat szomorú zene hallgatását követően

A Dél-floridai egyetem kutatói 76 egyetemista nőt vizsgáltak, közülük felét diagnosztizálták már depresszióval. Különböző klasszikus zenei klipeket kellett nézniük, boldogakat és szomorúakat egyaránt. Egy korábbi, 2015-ös tanulmány hoz hasonlóan most is azt tudták kimutatni, hogy a depresszióban szenvedők inkább a szomorúbb dalokat preferálták.

Igazából ezt a fajta számítást bármivel bárhogyan el lehetne végezni. Arnall meg is tette, ismét: június 20-a a legboldogabb nap. Ezt a „kutatást” leginkább egy jégkrémgyártó cég szponzorálta. A Kék Hétfőn pedig hagyományosan utazási irodák nyerészkednek.

Számtalan reklámanyag elérhető, ahol egzotikus helyeket kínálnak fel menekülési útvonalként. A kétes hírű képletet Arnall is egy utazási iroda megbízásából készítette.

https://www.youtube.com/watch?v=Z6uubknOIDk

Ha meghalljuk ezt a kifejezést, nyugodtan engedjük el a fülünk mellett. A depresszió és a boldogság nem így működik. A kedélyállapotunk nem költözőmadár, hogy eltűnjön és visszatérjen a naptárhoz igazodva.

A téli depresszióval, amire ez a PR-fogás rátelepedett viszont igenis érdemes foglalkozni. Szakértőhöz fordulni, segítséget kérni, lelki egészségünket megőrizni nem gyengeség, nem szégyen.

Ha úgy érzi, depressziós, mihamarabb forduljon terapeutához vagy hívja az ingyenesen igénybe vehető Kék Vonalat: 116-111

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.