Egy tanulmány szerint a depresszióban szenvedők jobban érzik magukat szomorú zene hallgatását követően

Egy rövid kutatás elsők között vizsgálta azt, hogy vajon miért is nyúlunk a könnyfakasztó dalokhoz. A tanulmány szerint a depresszióban szenvedők jobban érzik magukat tőlük, írja a The Verge.

A Dél-floridai egyetem kutatói 76 egyetemista nőt vizsgáltak, közülük felét diagnosztizálták már depresszióval. Különböző klasszikus zenei klipeket kellett nézniük, boldogakat és szomorúakat egyaránt. Egy korábbi, 2015-ös tanulmányhoz hasonlóan most is azt tudták kimutatni, hogy a depresszióban szenvedők inkább a szomorúbb dalokat preferálták.

Londonban plakátokon olvashatjuk depresszióban szenvedő és öngyilkossági kísérlet-túlélő férfiak üzeneteit

A Mother London a Samaritans öngyilkosság megelőző szervezet Igazi emberek, igazi történetek projektjét karolta fel. A szervezet arra bíztatja a nehézségekkel küszködő férfiakat, hogy kérjenek segítséget a honlapjukon vagy ingyenesen hívható segélyvonalukon keresztül. A Samaritans felmérésében kimutatta, Angliában, Skóciában és Wales-ben a 20 és 59 év közötti férfiak 41 százaléka inkább megtartja magának a problémáit, minthogy segítséget kérjen.


Ezt követően ismét boldog és szomorú klipeket nézettek az alanyokkal, és megkérdezték őket, milyen érzelmeket keltettek bennük a hallottak. A depressziósok azt állították, a melankolikus dallamok boldogabbá tették őket.

Ez azt a feltételezést kérdőjelezi meg, miszerint a szomorú emberek azért nyúlnak szomorú zenéhez, hogy rosszabbul érezzék magukat, mikor úgy tűnik, pont fordítva.

Azonban ki kell emelni, hogy a kutatásnak voltak korlátai. Mivel egy kis tanulmányról beszélünk, ami kizárólag női egyetemistákat vizsgált, az eredményeket nem lehet garantáltnak tekinteni. Továbbá azt se tudni, mennyiben befolyásolná a kimutatásokat, ha klasszikus zene helyett olyan dalokkal is dolgoztak volna, amiben dalszöveg is van.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból