Hallgatom Egy tanulmány szerint a depresszióban szenvedők jobban érzik magukat...

Egy tanulmány szerint a depresszióban szenvedők jobban érzik magukat szomorú zene hallgatását követően

Promóció

Egy rövid kutatás elsők között vizsgálta azt, hogy vajon miért is nyúlunk a könnyfakasztó dalokhoz. A tanulmány szerint a depresszióban szenvedők jobban érzik magukat tőlük, írja a The Verge.

Promóció
- Advertisement -

A Dél-floridai egyetem kutatói 76 egyetemista nőt vizsgáltak, közülük felét diagnosztizálták már depresszióval. Különböző klasszikus zenei klipeket kellett nézniük, boldogakat és szomorúakat egyaránt. Egy korábbi, 2015-ös tanulmányhoz hasonlóan most is azt tudták kimutatni, hogy a depresszióban szenvedők inkább a szomorúbb dalokat preferálták.

Londonban plakátokon olvashatjuk depresszióban szenvedő és öngyilkossági kísérlet-túlélő férfiak üzeneteit

A Mother London a Samaritans öngyilkosság megelőző szervezet Igazi emberek, igazi történetek projektjét karolta fel. A szervezet arra bíztatja a nehézségekkel küszködő férfiakat, hogy kérjenek segítséget a honlapjukon vagy ingyenesen hívható segélyvonalukon keresztül. A Samaritans felmérésében kimutatta, Angliában, Skóciában és Wales-ben a 20 és 59 év közötti férfiak 41 százaléka inkább megtartja magának a problémáit, minthogy segítséget kérjen.


Ezt követően ismét boldog és szomorú klipeket nézettek az alanyokkal, és megkérdezték őket, milyen érzelmeket keltettek bennük a hallottak. A depressziósok azt állították, a melankolikus dallamok boldogabbá tették őket.

Ez azt a feltételezést kérdőjelezi meg, miszerint a szomorú emberek azért nyúlnak szomorú zenéhez, hogy rosszabbul érezzék magukat, mikor úgy tűnik, pont fordítva.

Azonban ki kell emelni, hogy a kutatásnak voltak korlátai. Mivel egy kis tanulmányról beszélünk, ami kizárólag női egyetemistákat vizsgált, az eredményeket nem lehet garantáltnak tekinteni. Továbbá azt se tudni, mennyiben befolyásolná a kimutatásokat, ha klasszikus zene helyett olyan dalokkal is dolgoztak volna, amiben dalszöveg is van.

Promóció
ForrásThe Verge
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3