Maga a Deutsche Welle főigazgatója, Peter Limbourg beszélt arról, szeretnének visszatérni Magyarországra, mert veszélyben látják a sajtószabadságot hazánkban.

2000 után ismét Magyarországon a Deutsche Welle?

Ismét sugározni fog Magyarországon a Deutsche Welle (DW) – írja a Szabad Pécs. A DW Németország külföldieknek szóló, állami pénzből működő közszolgálati médiuma, amely jelenleg 4 nyelven sugároz televíziós és rádiós műsorokat, ezenfelül pedig 30 nyelven állítanak elő internetes tartalmakat.

Deutsche Welle Magyarorszagon
A Deutsche Welle Székhelye / Fotó: Dw

Peter Limbourg, a Deutsche Welle főigazgatója egy médiapodcastban arról számolt be, hogy a német médium ismét terjeszkedni szeretne Magyarországon. (Korábban 1962 és 2000 között volt hallható és olvasható a DW hazánkban.)

Egy olyan európai országról van szó, ahol veszélyben van a média sokszínűsége, és a független, kritikus sajtó nyomás alatt van, ezért úgy gondoltuk, hogy itt – akárcsak Lengyelországban – van dolga a Deutsche Wellének is

– fejtette ki Limbourg.

Nem akarnak az ellenzék hangja lenni

Peter Limbourg azt is elmondta: céljuk a magyar média sokszínűségének javítása lesz, illetve arra fognak törekedni, hogy az európai történéseket reálisan fessék le a magyar közönség előtt.

Kapcsolódó cikk

Legfőképp az emberi jogok, kisebbségi jogok és az LMBTQ közösség témáinak hangsúlyozását tartják fontosnak. Úgy vélik, ezeket ma Magyarországon kevésbé veszik górcső alá, mint máshol Európában. Nem véletlenül tűnt fel nekik, hiszen az elmúlt időben Dúró Dóra, a Mi Hazánk Mozgalom ismert politikusa amióta ledarálta a Meseország mindenkié könyvet, azóta a magyra kormány is rákapcsolt a melegellenes kommunikációra. Sőt, 9. alkalommal is módosították az alkotmányt, amelybe szó szerint bekerült: az anya nő, az apa férfi. Számos ismert ember azonban felszólalt ellene, Ördög Nórától kezdve Fluor Tomin át Udvaros Dorottyáig.

Peter Limbourg arra is kitért, hogy szerinte lesznek, akik nem örülnek a megjelenésüknek a magyar médiapiacon, ugyanakkor nem tart attól, hogy komoly ellenállásba ütköznének. Hozzátette: nem az „ellenzék hangjaként” szeretnék pozicionálni magukat, hanem mindenkivel szeretnének párbeszéd folytatni, aki arra nyitott.

Kapcsolódó cikk

A főigazgató arra is kitért, hogy a magyarországi nyitásuk várhatóan azt is fogja eredményezni, hogy a DW más nyelvű platformjaira is gyakrabban kerülnek majd fel magyar vonatkozású hírek.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet