Ezrek harcoltak az internetes szabadságért Oroszországban

Moszkva utcáin körülbelül 15.000 ember vonult végig, hogy megakadályozzák az internet elleni elnyomást. Amennyiben az új törvényjavaslatot elfogadják, az oroszok súlyos elszigeteltséggel számolhatnak.

A demonstrálók között felszólalt olyan is, aki 1 hónapot töltött börtönben egy Tweet-bejegyzés miatt. Fotográfusok, művészek, és egyáltalán, az átlagemberek élete is teljesen felfordulhat, amennyiben elzárják Oroszországot a külföldi internetes oldalaktól. A javaslat nem új, az elmúlt években az orosz hatóságok szigorítottak az internetes kommunikáción.

russia protests internet block
Az orosz polgároknál kezd betelni a pohár / Fotó: The Independent

A művészeknek számos helyzetben megkönnyíti a kommunikációt az internet, nem beszélve a többi lehetőségről. Ez a most mind veszélybe került.

A kapcsolataik elvesztése, valamint a munkáik megosztásának a korlátozása akár anyagi csőddel is járhat.

Nick Gavrilov fotográfus az internetnek köszönheti szakmáját, amin keresztül megismerte a legnagyobb művészeket. Ha a törvényt elfogadják, valószínűleg, külföldre kényszerül.

Putyin a rapzenét okolja a nemzet lealacsonyodásáért

Az orosz elnök egy nemrég megjelent élő közvetítésben osztotta meg gondolatait a rapről. Putyin szerint a szövegek, amelyek a nemzet degradálásához vezetnek, szexről, drogról és lázadásról szólnak. Ezért elrendelte, hogy ezentúl a kormány „gondoskodjon” a műfajról. Az elmúlt néhány évben elképesztő népszerűségre tett szert a hip hop zene Oroszországban.

A digitális szuverenitásról második körben is szavaznak az orosz parlamentben. Amennyiben elfogadják, Vlagyimir Putyin orosz elnöknek törvénybe kell foglalnia. Ez esetben az orosz polgároknak megszakad a kapcsolata a nemzetközi oldalakkal, valamint az olyan közösségi portálokon való kommunikáció, mint a Facebook is tiltólistára kerül.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból