Nézem Walkman Dillon a novemberi homályba Hajókázott

Dillon a novemberi homályba Hajókázott

Promóció

Dominique Dillon de Byington, előadói nevén Dillon, november másodikán Budapestre látogatott, és Daniel Vezoja felvezetésével másfél órás, könnyed elszállásban volt részünk.

Promóció
- Advertisement -

Ekkor még óraátállítás frissességében hunyorog a novemberi este, az A38 Hajó melletti szalagkorlát mentén dideregve lépdelek, bőröm alatt bizsereg a tizenhat éves énem, aki a gimi könyvtárában akkumerülésig hallgatta a This Silence Kills című dal maga alá temető sorait.

Fotó: Kustos Júlia

Indie-hipszter lejátszási listák Dillonja

Tudom, hogy a sokat babusgatott tindézserbánatom már rég elhagytam, valamint azokat az időket és tereket is, amikhez (akkori fejemmel úgy véltem), Dillon dalai szóltak. Félek is egy kicsit a letűnt időkből tartott tükörtől, a megbicsaklásoktól, hamis hangoktól, túlzottan teátrális, vagy pont, hogy túl hétköznapi – azaz a valamilyen irányba hiteltelenül kilengő – koncerttől.

Aztán, amint felvonul a kórus a színpadra, elkezdődik az első dal, és az állam a padlón hever. A flow beránt. A tizenhat éves énemre nincs szükségem, hiszen az indie-hipster lejátszási listák Dillonja a színpadon nem olyan, mint amilyennek az EP-k lefestik.

Fotó: Kustos Júlia

A színpadi kép minimalizmusa

Az érdeklődök tábora vegyes. Pár szokásos pulcsis tag, SZTK-keretes szemüveggel és geometrikus tetkókkal, aztán néhány negyvenes-ötvenes arc, egy-egy francia és német nyelvű világpolgár, akik egymást túllicitálva kiabálják, hogy je t’aime Dominique / ich liebe dich Dillon.

A színpadi kép minimalizmusában eléggé kimaxolt; kórustér, keverőtér és Dillon mozgástere – pár lépés előre, pár lépés hátra, ahol a fekete tüllruhába bújt bábmester elbújhatott, ahonnan előléphetett, és ahová a nézőteret invitálhatta.

Nem beszélhetünk kifejezetten színpadról. Ahogyan előadó(k)ról és befogadókról sem, hiszen a párbeszéd végig nyílt volt; hol egyesével szemünkbe fúrta tekintetét, hol kórussá formált minket, s a hivatalos kórus ellenébe eresztette a hangunkat, hol leguggolt a színpad szélére kétségbeesett fogadalmakat kötni, és elénekelni egy dalt a legutóbbi albumról, az A matter of time-ról – csakis egy kiválasztott (és szerencsés) srácnak.

Fotó: Kustos Júlia

Elsuttogott köszönömök

A fények és hangok játéka és a mesterien megkomponált interakciókat kívánó koncert mégsem volt egy pillanatig sem menetrendszerű, erőltetett vagy hiteltelen. A zene mérhetetlen súlyában – vegyük csak az erős szövegeket alapul:

“This must end here / before I lose my voice over you’ (Underlying Need To Screem című dal)” vagy a klasszikus kétsoros dalszöveget: “This silence kills, sing for me / fill my heart with anything” (This Silence Kills című trekk)

– ott lapul az igény rá, hogy közösségi élményként vezényelje Dillon a koncertet. Így lesz a dalok végi elsuttogott köszönömökben kötődés.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3