Disha Ravi családi érintettsége miatt kiállt a kormány ellen hónapok óta tüntető gazdák mellett.

Összeesküvés-elmélet az összeesküvésről

Bangalore utcáin a lakosság – köztük iskoláskorú fiatalok és aktivisták – tüntetnek a „helyi Greta Thunberg”, a 22 éves Disha Raviért „a gazdák melletti kiállás nem lázadás” és „ha a törvény igazságtalan, ellenállni kötelesség” feliratú transzparensekkel, írja a The Guardian. A közel 8,5 milliós dél-indiai városban három éve ismerik környezetvédő körökben a fiatal lány nevét, akinek letartóztatásával az elmúlt hétvégén az indiai kormány példát statuált mind a november óta tüntető mezőgazdasági dolgozók, mind a környezetvédő fiatalok felé.

Disha Ravi India Tuntetes
Disha Ravit / Fotó: Disha Ravi Facebook

Disha Ravit február 13-án szombaton a rendőrség otthonában letartóztatta, és anélkül, hogy beszélni tudott volna egy ügyvéddel, lázadás és kormányellenes összeesküvés vádjával rendőrségen elzárták. 

„A kormány rendszeresen támadja a környezetvédőket, és Disha esete is világosan megmutatja, hogy ez már egy tendencia. A céljuk, hogy megingassanak minket, hogy elejét vegyék mindenféle tiltakozásnak” – nyilatkozta egy bangalorei környezetvédő.

Ravi állítólagos bűne a rendőrség szerint az volt, hogy készített egy gyakorlati információkkal (elérhetőségek, hashtagek, tanácsok, stb.) teli útmutatót a gazdatüntetések támogatói számára. Ezt az anyagot aztán Greta Thunberg megosztotta közösségi oldalán abban a posztban, amelyben többmilliós követőtábora előtt kijelentette, hogy kiáll az indiai gazdák mellett.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Thunberg posztján felhördült az indiai kormány, és azzal vádolták, hogy beleavatkozik az ország belügyeibe anélkül, hogy pontosan tisztában lenne a helyzettel. A kormánypárti ellentüntetők tiltakozásképpen a svéd aktivista képmásait égették.

A többszázezer mezőgazdasági dolgozó azt szeretné elérni, hogy a kormány vonja vissza azt a három törvényt, amely a gazdák szerint hátrányosan érinti őket, és veszélyezteti megélhetésüket a terményeiket felvásárló tőkés magánvállalkozásokkal szemben.

Ravi nagyszülei maguk is mezőgazdaságból élnek, ezért érzi át és támogatja a gazdák ügyét. 

Ravi 2019-ben éppen Thunberg Fridays For Future (FFF) mozgalmának hatására részt vett az indiai FFF-szervezet megalapításában. Az egész országra kiterjedő klímavédelmi tüntetéseket és környezetvédelmi akciókat – faültetéseket, tavak megtisztítását, klímavédelmi rendezvényeket – kezdett szervezni. Mindemellett egy vegán élelmiszereket előállító cégnél dolgozott, ebből tartotta el családját is. 

Disha Ravi saját bőrén érezte a klímaváltozást

A klímaváltozást is a saját bőrén tapasztalta. A házukat minden esőzés alkalmával elöntötte az árvíz, Bangaloréban pedig fennáll a veszélye, hogy néhány éven belül elfogyhat az ivóvíz. A nagyszülei termését hol az aszály, hol az árvíz vitte el.

Azért lettem környezetvédő, mert láttam, hogy az időjárás milyen komoly gondokat okoz a nagyszüleimnek. Akkor még nem is tudtam, hogy mindez a klímaváltozás miatt történik, mert nálunk az iskolában nem tanulunk erről

– mondta 2019-ben.

Kapcsolódó cikk

Tavaly azt nyilatkozta a The Guardiannek, hogy néhány országban, köztük Indiában már most érzik a klímaváltozás negatív hatásait. Ők tehát nem a jövőjükért, hanem a jelenükért harcolnak. Kiemelte, hogy az emberek egy olyan igazságos újjáépítési tervet követelnek, ami őértük van, nem pedig a kormánytagok zsebének kitömésére szolgál. 

Így nem csoda, hogy a delhi rendőrség már figyelte egy ideje a FFF mozgalmat. 2020 júliusában, amikor az indiai környezetvédelmi törvény fellazítása ellen tiltakoztak, a mozgalom honlapját egy időre elérhetetlenné tette a delhi rendőrség.

Most a hatóság szerint a Thunberg által megosztott útmutató a bizonyíték arra, hogy „szervezett nemzetközi összeesküvést lepleztek le, amely gazdasági, társadalmi, kulturális és regionális háborút vívott volna Indiával”. Ravit és még két társát azzal is megvádolták, hogy terrorista szervezetekkel működnek együtt. 

Ravi letartóztatása másnapján azt vallotta a bíróságon, hogy mindössze két sort írt az anyagba.

Én csak a gazdákat támogattam. Azért támogatom őket, mert ők jelentik a jövőnket, hiszen enni mindannyiunknak kell

– mondta a bíróságon. 

A rendőrség elérte célját: a környezetvédőket sikerült elhallgattatni a közösségi médiában. A korábbi környezetvédelmi miniszter és pénzügyminiszter azonban megszólaltak: szerintük a rendőrségi akcióval jogtalanul zaklatták az aktivistát és félemlítették meg az embereket. Több mint ötven tudós, művész és aktivista is kiállt Raviért, jogtalan állami túlkapásnak nevezve az esetet. 

Thunbergnek Afrikában és Dél-Amerikában is vannak fiatal követői, akik szintén brutális támadásokkal szembesültek tevékenységük miatt.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Nincs több cikk