Így változtak a divattrendek Kr. 51-től egészen 2020 között

Ezernyi dolog formálja a divatot! Királyi házak, technológiai és társadalmi forradalmak, klimatikus viszonyok. Évszázadokon át terjedő utazásra hívjuk olvasóinkat az öltözködés történetének világába.

Trendek jönnek, trendek mennek, és van, hogy trendek térnek vissza. Akár többször is. Öveket bekapcsolni, hosszú út vár ránk.

Kr.e. 51

/ Fotó: Getty Images

Az ókori Egyiptomban leginkább a hosszú lenvászon ruhadarabok terjedtek el. A parókák viselése is népszerű volt. Az előkelők ruhájukat néha drágakövekkel díszítették, a menyasszonyi ruhát pedig gyöngyök varázsolták még pompásabbá.

Kr.e. 30

/ Fotó: Getty Images

A legtöbb görög öltözet nem a szabás, hanem a redőzés technikájára épült. Köpenyt ritkán hordtak, az övek viszont igen díszesek, hivalkodásra rendkívül alkalmasak voltak. A fehér lenruhák akkor terjedtek el, amikor a perzsa háborúk elvágták a kereskedelmi útvonalakat, ezért a hellének nem jutottak hozzá a tarkább, keleties mintázatú ruhákhoz. Az ilyet később barbár viseletnek tartották.

1450

/ Fotó: Getty Images

A középkori jobbágyok rendszerint maguk szabták ruhadarabjaikat, a nemesek közt pedig olykor furcsa hóbortok ütötték fel a fejüket. Egy ideig az előkelő férfiak egyre hosszabb orrú cipőket kezdtek el viselni. Ez szexuális áthallással is bírt.

A trendet 1366-ban V. Károly francia király tiltással próbálta megállítani. Az 1400-as évek Itáliájában helyenként bőrtalpú harisnyák váltották fel a cipőket, szóval a kor divatja nem kevés furcsaságot rejtett.

1530

/ Fotó: Getty Images

A festményen VIII. Henrik angol király felesége, Boleyn Anna látható. A Tudor-kor tipikusnak mondható bársony ruhadarabját viseli. Egyre inkább elterjedt a női ruhák négyzet alakú nyakkivágása, ami az ékszereket, nyakláncokat tette hangsúlyosabbá.

1650

/ Fotó: Getty Images

Egyre fontosabb lett a derék kiemelése a nemesi öltözetek terén. A szoknyák fontos elemévé vált a vasabroncs. A selyembrokát és a csipke használata ugyancsak népszerű. A férfiak viselete sokszor zeke, térdig érő nadrág és harisnya kombinációjával írható le.

1750

/ Fotó: Getty Images

Az 1793-ban lefejezett Marie Antoinette látható a képen. Óriási hatást gyakorolt a divatra, a Vogue újság indulását is ő inspirálta. Több rajz fennmaradt, amelyek a francia királyné ruháit ábrázolják. Ez lendületet adott annak, hogy a fensőbb osztályoknak készülő női ruhákat rajzokon mutassák be.

1760

/ Fotó: Getty Images

Az észak-amerikai kolóniák lakói lényegesen egyszerűbb ruhadarabokat hordtak, mint európai kortársaik. Ez a gazdagabb családok tagjaira is igaz volt, a képen például Martha Washington látható. A legtöbben a letisztult és praktikus ruházatot részesítették előnyben.

1790

/ Fotó: Getty Images

A 18. század végére kezdtek el a női öltözetek egyszerűsödni. A kevésbé bonyolult ruhadarabok valamivel könnyebb mozgást biztosítottak gazdájuknak.

1810

/ Fotó: Getty Images

Az Empire stílusú, vagyis a mell alatt összefogott, redőzött ruhák bármikor bevethetőek voltak. A képen látható Dolley Madison elnökasszony viselete a fodrok miatt kicsivel formálisabbnak hat.

1815

/ Fotó: Getty Images

A muszlinszövet különösen népszerűvé vált a korai 19. század Angliájában. Leginkább a kevésbé hivatalos rendezvényeken használták előszeretettel.

1820

/ Fotó: Getty Images

Reneszánszukat élték a nagyobb szoknyák az 1800-as évek elején. A vállat szabadon hagyó ingujj is egyre elterjedtebbé vált.

1840

/ Fotó: Getty Images

A fodrok, nagyobb szoknyák és a gazdag hímzéssel, virágokkal díszített ruhadarabok igen kelendőek lettek a 19. század közepén. Az Elfújta a szélhez hasonló filmeken is meg lehet figyelni ezeket az öltözeteket.

1860

/ Fotó: Getty Images

Az Észak-Dél között dúló polgárháború a divatra is hatást gyakorolt. Egyszerűbbé váltak a ruházatok, a nők esetében is visszaszorult a fényűzés. Jóval gyakoribbá váltak az egyetlen anyagból készült szoknyák.

1880

/ Fotó: Getty Images

A királyi házak diktálta divat formális maradt Európában. Azonban a vállat szabadon hagyó ruhák például köznapivá lettek.

1890

/ Fotó: Getty Images

A viktoriánus korban a női viselet egyre inkább egyenruhára kezdett hajazni. A fekete és fehér színek dívtak a leginkább a konzervatívok között. A női ruhák nyaka magas, míg az ujjak hosszúra hagyottak maradtak.

1900

/ Fotó: Getty Images

A viktoriánus kor divatja a karcsú női derekat magasztalta. Az ennek biztosítása érdekében alkalmazott fűzők sokszor a bordákban és a belső szervekben is komoly károkat tettek. Nők teste nyomorodott meg az ideál elérésének kísérlete miatt.

1905

/ Fotó: Getty Images

A viktoriánus kor végén a női ruhadarabok játékosabbá váltak: csipkék, tollak és fodrok díszítették őket. De a magas nyak továbbra is maradt.

1910-es évek

/ Fotó: Getty Images

Az edwardiánus korban a nők sokkal könnyedebb és kényelmesebb ruhákat kezdtek el hordani. A fodorhoz hasonló korábbi anyagok kedveltek maradtak. A villanó bokák lassan megszűntek botrányszámba menni.

1915

/ Fotó: Getty Images

Olyan könnyedebb anyagok felé fordultak a divattervezők, mint a sifon. A ruhák egyre testhezállóbbá kezdtek válni. A gyöngyökkel és bársonnyal kivitelezett díszítések ugyancsak népszerűek.

1920

/ Fotó: Getty Images

A térd alatt pontban véget érő darabok és az ujjatlan ruhák ekkor már nem botrányosak.

1925

/ Fotó: Getty Images

A húszas évek gazdasági pezsgése az öltözködésen is visszatükröződik.

1930

/ Fotó: Getty Images

A világválság az öltözködési szokásokat sem hagyta érintetlenül. A legtöbben keveset költöttek ruházatra. A nadrág népszerűsége rohamosan nőtt.

1935

/ Fotó: Getty Images

A harmincas évek egyre több és változatosabb szabadidős viseletet hoz létre. Persze, ami köznapi az ugyanúgy lehet stílusos is.

1940

/ Fotó: Getty Images

A II. világháborúban a háttéroszág hadigazdasága a ruházkodásra is hatást gyakorolt.

1945

/ Fotó: Getty Images

A háború vége után a divat újra játékosabb, életvidámabb lett.

1950

/ Fotó: Getty Images

Az ’50-es évek divatjában meghatározó volt a homokóra alkat. Pöttyös ruhák, kendők, napszemüvegek, egyrészes fürdőruhák. Címszavakban még bővíteni lehetne a kor filmeken is visszaköszönő jellegzetességeit.

1960

/ Fotó: Getty Images

A hatvanas években a tömeggyártás átformálta a divatvilágot is. Olcsóbb munkaerőhöz folyamodtak a cégek és szintetikus anyagok jelentek meg. A divat egyre kevésbé volt a szűk elit privilégiuma. A képen a visszafogott eleganciát megtestesítő Jacqueline Kennedy Onassis látható.

1965

/ Fotó: Getty Images

A hatvanas években jelent meg a miniszoknya. Továbbá az ellenkultúra, a hippik és a beatnikek saját öltözködési trendeket alakítottak ki.

1970

/ Fotó: Getty Images

A blúzok, trapéznadrágok és overallok egyaránt hódítottak a ruhatárukat frissíteni vágyók között.

1975

/ Fotó: Getty Images

A diszkó aranykora színes és könnyed ruhákat hozott. A képen Bianca Jagger látható.

1980

/ Fotó: Getty Images

A nyolcvanas évek: farmering, blézer, farmernadrág és bikini. Csak néhány a kor jellemző darabjaiból.

1985

/ Fotó: Getty Images

A nyolcvanas években terjedtek el a színes, mintás pólók is. Tulajdonképpen a harsány színek, az extrém külsőre való törekvés csoportonként változva jellemző maradt a kor divatjára.

1990

/ Fotó: Getty Images

A kilencvenes évek divatja olykor az igényesség és a minimalizmus libikókáján való egyensúlyozgatással próbálkozott. A képen Demi Moore látható.

Köszönjük, Harpers Bazaar!

További divattal kapcsolatos cikkekért látogasd meg Design rovatunkat!

A szerk. ajánlása

Címlapról

A hónap legnépszerűbb cikkei

Top sztorik a rovatból