Ezernyi dolog formálja a divatot! Királyi házak, technológiai és társadalmi forradalmak, klimatikus viszonyok. Évszázadokon át terjedő utazásra hívjuk olvasóinkat az öltözködés történetének világába.

Trendek jönnek, trendek mennek, és van, hogy trendek térnek vissza. Akár többször is. Öveket bekapcsolni, hosszú út vár ránk.

Kr.e. 51

Kleopatra Divat
/ Fotó: Getty Images

Az ókori Egyiptomban leginkább a hosszú lenvászon ruhadarabok terjedtek el. A parókák viselése is népszerű volt. Az előkelők ruhájukat néha drágakövekkel díszítették, a menyasszonyi ruhát pedig gyöngyök varázsolták még pompásabbá.

Kr.e. 30

Pandora Divat
/ Fotó: Getty Images

A legtöbb görög öltözet nem a szabás, hanem a redőzés technikájára épült. Köpenyt ritkán hordtak, az övek viszont igen díszesek, hivalkodásra rendkívül alkalmasak voltak. A fehér lenruhák akkor terjedtek el, amikor a perzsa háborúk elvágták a kereskedelmi útvonalakat, ezért a hellének nem jutottak hozzá a tarkább, keleties mintázatú ruhákhoz. Az ilyet később barbár viseletnek tartották.

1450

Középkor Divat
/ Fotó: Getty Images

A középkori jobbágyok rendszerint maguk szabták ruhadarabjaikat, a nemesek közt pedig olykor furcsa hóbortok ütötték fel a fejüket. Egy ideig az előkelő férfiak egyre hosszabb orrú cipőket kezdtek el viselni. Ez szexuális áthallással is bírt.

A trendet 1366-ban V. Károly francia király tiltással próbálta megállítani. Az 1400-as évek Itáliájában helyenként bőrtalpú harisnyák váltották fel a cipőket, szóval a kor divatja nem kevés furcsaságot rejtett.

1530

Kora Ujkor Divat
/ Fotó: Getty Images

A festményen VIII. Henrik angol király felesége, Boleyn Anna látható. A Tudor-kor tipikusnak mondható bársony ruhadarabját viseli. Egyre inkább elterjedt a női ruhák négyzet alakú nyakkivágása, ami az ékszereket, nyakláncokat tette hangsúlyosabbá.

1650

Infans Divat
/ Fotó: Getty Images

Egyre fontosabb lett a derék kiemelése a nemesi öltözetek terén. A szoknyák fontos elemévé vált a vasabroncs. A selyembrokát és a csipke használata ugyancsak népszerű. A férfiak viselete sokszor zeke, térdig érő nadrág és harisnya kombinációjával írható le.

1750

Antoinette Divat
/ Fotó: Getty Images

Az 1793-ban lefejezett Marie Antoinette látható a képen. Óriási hatást gyakorolt a divatra, a Vogue újság indulását is ő inspirálta. Több rajz fennmaradt, amelyek a francia királyné ruháit ábrázolják. Ez lendületet adott annak, hogy a fensőbb osztályoknak készülő női ruhákat rajzokon mutassák be.

1760

Amerika Divat
/ Fotó: Getty Images

Az észak-amerikai kolóniák lakói lényegesen egyszerűbb ruhadarabokat hordtak, mint európai kortársaik. Ez a gazdagabb családok tagjaira is igaz volt, a képen például Martha Washington látható. A legtöbben a letisztult és praktikus ruházatot részesítették előnyben.

1790

Akármi Divat
/ Fotó: Getty Images

A 18. század végére kezdtek el a női öltözetek egyszerűsödni. A kevésbé bonyolult ruhadarabok valamivel könnyebb mozgást biztosítottak gazdájuknak.

1810

Nemes Divat
/ Fotó: Getty Images

Az Empire stílusú, vagyis a mell alatt összefogott, redőzött ruhák bármikor bevethetőek voltak. A képen látható Dolley Madison elnökasszony viselete a fodrok miatt kicsivel formálisabbnak hat.

1815

Emma Divat
/ Fotó: Getty Images

A muszlinszövet különösen népszerűvé vált a korai 19. század Angliájában. Leginkább a kevésbé hivatalos rendezvényeken használták előszeretettel.

1820

Szoknya Divat
/ Fotó: Getty Images

Reneszánszukat élték a nagyobb szoknyák az 1800-as évek elején. A vállat szabadon hagyó ingujj is egyre elterjedtebbé vált.

1840

Lincoln Divat
/ Fotó: Getty Images

A fodrok, nagyobb szoknyák és a gazdag hímzéssel, virágokkal díszített ruhadarabok igen kelendőek lettek a 19. század közepén. Az Elfújta a szélhez hasonló filmeken is meg lehet figyelni ezeket az öltözeteket.

1860

Polgarhaboru Divat
/ Fotó: Getty Images

Az Észak-Dél között dúló polgárháború a divatra is hatást gyakorolt. Egyszerűbbé váltak a ruházatok, a nők esetében is visszaszorult a fényűzés. Jóval gyakoribbá váltak az egyetlen anyagból készült szoknyák.

1880

Europa Divat
/ Fotó: Getty Images

A királyi házak diktálta divat formális maradt Európában. Azonban a vállat szabadon hagyó ruhák például köznapivá lettek.

1890

Viktorianus Divat
/ Fotó: Getty Images

A viktoriánus korban a női viselet egyre inkább egyenruhára kezdett hajazni. A fekete és fehér színek dívtak a leginkább a konzervatívok között. A női ruhák nyaka magas, míg az ujjak hosszúra hagyottak maradtak.

1900

Szazadfordulo Divat
/ Fotó: Getty Images

A viktoriánus kor divatja a karcsú női derekat magasztalta. Az ennek biztosítása érdekében alkalmazott fűzők sokszor a bordákban és a belső szervekben is komoly károkat tettek. Nők teste nyomorodott meg az ideál elérésének kísérlete miatt.

1905

1905 Divat
/ Fotó: Getty Images

A viktoriánus kor végén a női ruhadarabok játékosabbá váltak: csipkék, tollak és fodrok díszítették őket. De a magas nyak továbbra is maradt.

1910-es évek

1910 Divat 1
/ Fotó: Getty Images

Az edwardiánus korban a nők sokkal könnyedebb és kényelmesebb ruhákat kezdtek el hordani. A fodorhoz hasonló korábbi anyagok kedveltek maradtak. A villanó bokák lassan megszűntek botrányszámba menni.

1915

1915 Divat
/ Fotó: Getty Images

Olyan könnyedebb anyagok felé fordultak a divattervezők, mint a sifon. A ruhák egyre testhezállóbbá kezdtek válni. A gyöngyökkel és bársonnyal kivitelezett díszítések ugyancsak népszerűek.

1920

1920 Divat
/ Fotó: Getty Images

A térd alatt pontban véget érő darabok és az ujjatlan ruhák ekkor már nem botrányosak.

1925

1925 Divat
/ Fotó: Getty Images

A húszas évek gazdasági pezsgése az öltözködésen is visszatükröződik.

1930

1930 Divat
/ Fotó: Getty Images

A világválság az öltözködési szokásokat sem hagyta érintetlenül. A legtöbben keveset költöttek ruházatra. A nadrág népszerűsége rohamosan nőtt.

1935

1935 Divat
/ Fotó: Getty Images

A harmincas évek egyre több és változatosabb szabadidős viseletet hoz létre. Persze, ami köznapi az ugyanúgy lehet stílusos is.

1940

1940 Divat
/ Fotó: Getty Images

A II. világháborúban a háttéroszág hadigazdasága a ruházkodásra is hatást gyakorolt.

1945

1945 Divat
/ Fotó: Getty Images

A háború vége után a divat újra játékosabb, életvidámabb lett.

1950

1950 Divat
/ Fotó: Getty Images

Az ’50-es évek divatjában meghatározó volt a homokóra alkat. Pöttyös ruhák, kendők, napszemüvegek, egyrészes fürdőruhák. Címszavakban még bővíteni lehetne a kor filmeken is visszaköszönő jellegzetességeit.

1960

1960 Divat
/ Fotó: Getty Images

A hatvanas években a tömeggyártás átformálta a divatvilágot is. Olcsóbb munkaerőhöz folyamodtak a cégek és szintetikus anyagok jelentek meg. A divat egyre kevésbé volt a szűk elit privilégiuma. A képen a visszafogott eleganciát megtestesítő Jacqueline Kennedy Onassis látható.

1965

1965 Divat
/ Fotó: Getty Images

A hatvanas években jelent meg a miniszoknya. Továbbá az ellenkultúra, a hippik és a beatnikek saját öltözködési trendeket alakítottak ki.

1970

1970 Divat
/ Fotó: Getty Images

A blúzok, trapéznadrágok és overallok egyaránt hódítottak a ruhatárukat frissíteni vágyók között.

1975

1975 Divat
/ Fotó: Getty Images

A diszkó aranykora színes és könnyed ruhákat hozott. A képen Bianca Jagger látható.

1980

1980 Divat
/ Fotó: Getty Images

A nyolcvanas évek: farmering, blézer, farmernadrág és bikini. Csak néhány a kor jellemző darabjaiból.

1985

1985 Divat
/ Fotó: Getty Images

A nyolcvanas években terjedtek el a színes, mintás pólók is. Tulajdonképpen a harsány színek, az extrém külsőre való törekvés csoportonként változva jellemző maradt a kor divatjára.

1990

1990 Divat
/ Fotó: Getty Images

A kilencvenes évek divatja olykor az igényesség és a minimalizmus libikókáján való egyensúlyozgatással próbálkozott. A képen Demi Moore látható.

Köszönjük, Harpers Bazaar!

További divattal kapcsolatos cikkekért látogasd meg Design rovatunkat!

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.