Követem Élet + Stílus Dizájnermaszkokban a tiszta levegőért: neves brit művészek tervezték az...

Dizájnermaszkokban a tiszta levegőért: neves brit művészek tervezték az Extinction Rebellion tüntetésére a maszkokat

Promóció

A maszkokat olyan híres művészek tervezték, mint a Massive Attack-ből 3D, Bella Freud divattervező, Gavin Turk képzőművész, és Jeremy Deller kortárs koceptuális képzőművész.

Óvodások és nagyszülők is a kiállítótérben hevertek

Promóció
- Advertisement -

Február 20-án a londoni Természettudományi Múzeumban tiltakoztak az Extinction Rebellion aktivistái az Egyesült Királyságban mért katasztrofális légszennyezettségi mutatók miatt, írja a Dazed.

/ Fotó: Extinction Rebellion

Az erőszakmentes, ámde nagyon látványos és figyelemfelkeltő megmozdulásokat szervező aktivista csoport legújabb akcióját a londoni Természettudományi Múzeumba szervezték. Pici gyerekek szüleikkel, de az unokájuk jövőjéért magukat felelősnek érző nyugdíjasok is a földre vetették magukat húsz percre.

Megjelent Michael Stipe első önálló dala, amellyel a klímamozgalmat támogathatjuk

Michael Stipe, a 2011-ben feloszlott R.E.M. frontembere 8 év után most először jelentkezik zenei projekttel. Meglepő, de első önálló számát, a Your Capricious Soul t adta most ki. „Sokáig távol maradtam a zenétől és vissza akartam térni. A hangomat kívántam adni ehhez az izgalmas szemléletváltáshoz” – céloz Stipe a klímalázadók mozgalmára.

A kisgyerekeknek külön méretre szabott maszkokkal készültek. Az adományként kapott maszkokat az év folyamán elárverezik, és a bevételt az Extinction Rebellion és más, a légszennyezettség csökkentéséért küzdő szervezetek között osztják szét.

BOYCOTT FASHION WEEK! ⁣ ⁣ @xr.boycottfashion are asking for the @BritishFashionCouncil to cancel #LondonFashionWeek in light of the climate and ecological emergency.⁣⁣ ⁣⁣ This weekend, #LFW has gone ahead as usual. The same applies to New York, Milan and Paris… This is no time for business as usual. Today, rebels from @xrebellionuk took to the streets to demand action on the unprecedented emergency that we face.⁣⁣ ⁣⁣ The fashion industry is in desperate need of systemic change in order to reduce its impact on the planet. ⁣⁣ ⁣⁣ We are calling on the fashion industry to use its influence and creativity to sustain all life on Earth. This is not the death of creativity or fashion, but a call for radical transformation. ⁣⁣ ⁣⁣ Join @xr.boycottfashion today and pledge not to buy new clothing for 52 weeks. ⁣⁣ ⁣⁣ Photos reposted from The Independent and @xr.boycottfashion⁣ ⁣⁣ #ExtinctionRebellion #RebelForLife #XRBoycottFashion #ClimateEmergency #EcologicalBreakdown

30.8k Likes, 312 Comments – Extinction Rebellion (@extinctionrebellion) on Instagram: “BOYCOTT FASHION WEEK! ⁣ ⁣ @xr.boycottfashion are asking for the @BritishFashionCouncil to cancel…”

A tiltakozók a levegő minősége és a halálozási statisztikák közötti összefüggésekre rámutató tábláik között csendben feküdt húsz percen át a múzeum kiállítóterében.

A földgáz- és kőolajipari cégek a légszennyezés okozói

„A fosszilis energiahordozók elégetéséből származó méreganyagokkal szennyezett levegő halált okoz, és növekszik az infarktussal, sztrókkal és asztmával kórházba kerülő betegek száma. A légszennyezés növeli a depresszió, a vetélés, a meddőség, a demencia és az agyi funkciók romlásának kockázatát” – állítja dr. Terry Matthews, az Extinction Rebellion orvoscsapatának egyik tagja a szervezet sajtóközleményében.

Tüntetők a Természettudományi Múzeumban / Fotó: Angela Christofilou

A szervezet a helyszínválasztást azzal indokolta, hogy a Természettudományi Múzeumot fosszilis energiahordozókat forgalmazó cégek szponzorálják. A gyermekrészleget, a Wonderlabot például a norvég Equinor kőolajvállalat támogatja.

A világot fenyegető legnagyobb veszélyek mind a klímaváltozáshoz kapcsolódnak

Ha esetleg újabb emlékeztetőre lenne szükségünk ahhoz, hogy tudjuk, a bolygónk a teljes összeomlás felé halad, a Világgazdasági Fórum éves jelentése figyelmeztet rá: 15 éves történetében most először az első öt legnagyobb veszély, amely az emberiséget fenyegeti, mind a klímavészhelyzethez kapcsolódik.

A légszennyezés évente hétmillió ember halálát okozza. A legújabb kutatások szerint a szennyezettebb levegőjű területeken élőknél nagyobb eséllyel alakulnak ki pszichiátriai megbetegedések is. Tavaly az Extinction Rebellion néhány tagja London belvárosában egy főút mellett cövekelt le, intézkedéseket követelve a városban mért „halálos mértékű légszennyezettségi mutatók” miatt.

Trójai falóba bújtak a British Museum előtt tüntetők

Kezdjük a legelején: a British Museum a Trója: mítosz és valóság című kiállítását a BP, az egyik brit olajipari társaság alaposan megtámogatta. 2019 novemberében két művész, Reem Alsayyah és Zoe Lafferty szenvedélyes nyílt levelet írt a múzeum vezetőségének. Kettejük alkotásai ugyanúgy szerepelnek a kiállított tárgyak között, a helyzet pedig rendkívül kényelmetlen fordulatot vett.

Fenti cikkünkben beszámoltunk róla, hogy nemrég egy másik híres londoni múzeumnál, a British Múzeum előtt is tüntettek, két brit művész szervezésében.

Promóció
ForrásDazed
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3