A maszkokat olyan híres művészek tervezték, mint a Massive Attack-ből 3D, Bella Freud divattervező, Gavin Turk képzőművész, és Jeremy Deller kortárs koceptuális képzőművész.

Óvodások és nagyszülők is a kiállítótérben hevertek

Február 20-án a londoni Természettudományi Múzeumban tiltakoztak az Extinction Rebellion aktivistái az Egyesült Királyságban mért katasztrofális légszennyezettségi mutatók miatt, írja a Dazed.

Extinction Rebellion London Termeszettudomanyi Muzeum Maszkok
/ Fotó: Extinction Rebellion

Az erőszakmentes, ámde nagyon látványos és figyelemfelkeltő megmozdulásokat szervező aktivista csoport legújabb akcióját a londoni Természettudományi Múzeumba szervezték. Pici gyerekek szüleikkel, de az unokájuk jövőjéért magukat felelősnek érző nyugdíjasok is a földre vetették magukat húsz percre.

Megjelent Michael Stipe első önálló dala, amellyel a klímamozgalmat támogathatjuk

Michael Stipe, a 2011-ben feloszlott R.E.M. frontembere 8 év után most először jelentkezik zenei projekttel. Meglepő, de első önálló számát, a Your Capricious Soul t adta most ki. „Sokáig távol maradtam a zenétől és vissza akartam térni. A hangomat kívántam adni ehhez az izgalmas szemléletváltáshoz” – céloz Stipe a klímalázadók mozgalmára.

A kisgyerekeknek külön méretre szabott maszkokkal készültek. Az adományként kapott maszkokat az év folyamán elárverezik, és a bevételt az Extinction Rebellion és más, a légszennyezettség csökkentéséért küzdő szervezetek között osztják szét.

https://www.instagram.com/p/B8mgi5kHUQx/

A tiltakozók a levegő minősége és a halálozási statisztikák közötti összefüggésekre rámutató tábláik között csendben feküdt húsz percen át a múzeum kiállítóterében.

A földgáz- és kőolajipari cégek a légszennyezés okozói

„A fosszilis energiahordozók elégetéséből származó méreganyagokkal szennyezett levegő halált okoz, és növekszik az infarktussal, sztrókkal és asztmával kórházba kerülő betegek száma. A légszennyezés növeli a depresszió, a vetélés, a meddőség, a demencia és az agyi funkciók romlásának kockázatát” – állítja dr. Terry Matthews, az Extinction Rebellion orvoscsapatának egyik tagja a szervezet sajtóközleményében.

2 Extinction Rebellion London Termeszettudomanyi Muzeum Angela Christofilou
Tüntetők A Természettudományi Múzeumban / Fotó: Angela Christofilou

A szervezet a helyszínválasztást azzal indokolta, hogy a Természettudományi Múzeumot fosszilis energiahordozókat forgalmazó cégek szponzorálják. A gyermekrészleget, a Wonderlabot például a norvég Equinor kőolajvállalat támogatja.

A világot fenyegető legnagyobb veszélyek mind a klímaváltozáshoz kapcsolódnak

Ha esetleg újabb emlékeztetőre lenne szükségünk ahhoz, hogy tudjuk, a bolygónk a teljes összeomlás felé halad, a Világgazdasági Fórum éves jelentése figyelmeztet rá: 15 éves történetében most először az első öt legnagyobb veszély, amely az emberiséget fenyegeti, mind a klímavészhelyzethez kapcsolódik.

A légszennyezés évente hétmillió ember halálát okozza. A legújabb kutatások szerint a szennyezettebb levegőjű területeken élőknél nagyobb eséllyel alakulnak ki pszichiátriai megbetegedések is. Tavaly az Extinction Rebellion néhány tagja London belvárosában egy főút mellett cövekelt le, intézkedéseket követelve a városban mért „halálos mértékű légszennyezettségi mutatók” miatt.

Trójai falóba bújtak a British Museum előtt tüntetők

Kezdjük a legelején: a British Museum a Trója: mítosz és valóság című kiállítását a BP, az egyik brit olajipari társaság alaposan megtámogatta. 2019 novemberében két művész, Reem Alsayyah és Zoe Lafferty szenvedélyes nyílt levelet írt a múzeum vezetőségének. Kettejük alkotásai ugyanúgy szerepelnek a kiállított tárgyak között, a helyzet pedig rendkívül kényelmetlen fordulatot vett.

Fenti cikkünkben beszámoltunk róla, hogy nemrég egy másik híres londoni múzeumnál, a British Múzeum előtt is tüntettek, két brit művész szervezésében.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet