Egy új tanulmány az afroamerikai lakosság DNS-éből tárta fel a rabszolgákat ért atrocitásokat Amerikában.

Több tízezer genetikai mintát elemeztek

A rabszolga-kereskedelem az emberiség történelmében, számtalan birodalomban felbukkant intézményesített formában: a Római Birodalomtól az újonnan alakult Egyesült Államokig. Napjainkban pedig a Black Lives Matter-tüntetők ezért sorra döntik le az egykori rabszolga-kereskedők szobrát is.

Rabszolgatartas Amerika
A Rabszolganőknek Számos Atrocitást Kellett Elviselniük / Fotó: The Weinstein Company

A 23andMe genetikai kutatócég tanulmánya feltárta, hogy a transzatlanti rabszolga-kereskedelem során a nőket szexuális atrocitások is érték, írja a CNN. Több mint 50 ezer ember genetikai mintáját használták fel, köztük amerikaiakét, nyugat-európaiakét és afrikaiakét is. Az adatokat összevetették azokkal a történelmi feljegyzésekkel, amelyek arról tanúskodtak, hogy a behurcolt rabszolgákat milyen régiókba szállították. Az adatok alapján feltárták az Afrikából Amerikába került rabszolgák származási vonalait.

A rabszolganők megerőszakolása megszokott volt

A rabszolgaként behurcolt afrikaiak aránytalanul nagy része férfi volt. A vizsgálatokból mégis az derült ki, hogy a rabszolganők nagyobb részben járultak hozzá a genetikai állomány kialakuláshoz. A karibi-térségben az afrikai nők másfél-kétszer nagyobb mértékben járultak hozzá a génállományhoz, mint az afrikai férfiak. Latin-Amerikában ez az arány még magasabb, közép-Amerikában pedig már eléri a tizenhétszeresét is.

Brazíliában az egykori rabszolgaság sebei nem gyógyulnak

A tömeges bűncselekmények bizonyítéka sokáig rejtve maradt. Becslések szerint 10-ből 1 afrikai meghalt a tengerentúli út során. Azoknak a holttestét, akik nem élték túl az utat, a közeli hegyekbe vitték fel, ahol együtt tárolták a háztartási szeméttel és a döglött tehenekkel. 1996-ban egy család a házuk talapzata alatt felfedezte az “Új Fekete Temető” (Cemeterio dos Pretos Novos) maradványait.

A genetikai állományban felfedezett eltérések a kutatók szerint a rabszolganők megerőszakolására vezethetőek vissza. Ezt a tényt számos történelmi feljegyzés is megerősíti. Az amerikai és brit kolóniákban a rabszolgákat kényszerítették arra, hogy gyermeket nemzenek, azért hogy fenntartsák a munkaerőt. Egy születendő rabszolgagyermeknek nagyobb valószínűséggel volt az apja is rabszolga.

A fajfehérítési politika és a rabszolga férfiak magasabb halálozási aránya viszont kedvezett annak, hogy a nők nagyobb arányban járuljanak hozzá a génállomány alakulásához.

A tanulmány megállította azt is, hogy az Amerikába hurcolt rabszolgák nagy része Nigériából származott. Őket a karibi-térségbe szállították, majd innen vitték tovább Amerika többi részére dolgozni, tehát ezek a régiók nem kereskedtek közvetlenül az afrikai kontinenssel.

További vizsgálatokra lehet szükség

A mintákban viszont a szenegáli és a gambiai régiókból származó genetikai állomány alulreprezentált volt. A kutatók ezt azzal magyarázzák, hogy a hosszú hajóút során a borzalmas körülmények és a betegségek miatt sokan meghaltak. Továbbá, tudhatjuk meg a kutatásból ezt is, az ebből a régióból származó emberek később rizsföldeken dolgoztak, ahol nagyobb eséllyel estek áldozatul a malária-járványoknak.

Rasszizmusellenes filmek, amik rávilágítanak a kirekesztés problémájára

Rasszizmusellenes filmek, amik rávilágítanak a kirekesztés problémájára A rasszizmusellenes filmek történelme: 12 év rabszolgaság A George Floyd halálát követő, rasszizmus elleni amerikai, és később világszerte kibontakozó tüntetések elgondolkodtatnak azt illetően, valójában mennyit is tudunk a problémáról, annak forrásáról. A fekete kultúrában számos momentumát ismerhetjük fel az elnyomásnak, az értelmetlen megkülönböztetésnek és igazságtalan előítéleteknek.

23andMe rávilágít arra, hogy miként érdemes összehasonlítani a történelmi adatokat és tényeket a genetikai adatbázisokkal, amelyek így újabb összefüggéséket tárhatnak fel. Igaz, ezeknek a kutatásoknak is megvannak a maga határai. A vizsgált 50 ezer résztvevő közül csupán 2000 volt afrikai, ráadásul a fekete kontinensen élők genetikai állománya a leginkább diverzifikált. A pontosabb eredményekhez tehát nagyobb számú minta szükséges.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.