A DNS-elemzések a rabszolga-kereskedelem újabb árnyoldalait tárták fel

Egy új tanulmány az afroamerikai lakosság DNS-éből tárta fel a rabszolgákat ért atrocitásokat Amerikában.

Több tízezer genetikai mintát elemeztek

A rabszolga-kereskedelem az emberiség történelmében, számtalan birodalomban felbukkant intézményesített formában: a Római Birodalomtól az újonnan alakult Egyesült Államokig. Napjainkban pedig a Black Lives Matter-tüntetők ezért sorra döntik le az egykori rabszolga-kereskedők szobrát is.

rabszolgatartas amerika
A rabszolganőknek számos atrocitást kellett elviselniük / Fotó: The Weinstein Company

A 23andMe genetikai kutatócég tanulmánya feltárta, hogy a transzatlanti rabszolga-kereskedelem során a nőket szexuális atrocitások is érték, írja a CNN. Több mint 50 ezer ember genetikai mintáját használták fel, köztük amerikaiakét, nyugat-európaiakét és afrikaiakét is. Az adatokat összevetették azokkal a történelmi feljegyzésekkel, amelyek arról tanúskodtak, hogy a behurcolt rabszolgákat milyen régiókba szállították. Az adatok alapján feltárták az Afrikából Amerikába került rabszolgák származási vonalait.

A rabszolganők megerőszakolása megszokott volt

A rabszolgaként behurcolt afrikaiak aránytalanul nagy része férfi volt. A vizsgálatokból mégis az derült ki, hogy a rabszolganők nagyobb részben járultak hozzá a genetikai állomány kialakuláshoz. A karibi-térségben az afrikai nők másfél-kétszer nagyobb mértékben járultak hozzá a génállományhoz, mint az afrikai férfiak. Latin-Amerikában ez az arány még magasabb, közép-Amerikában pedig már eléri a tizenhétszeresét is.

Brazíliában az egykori rabszolgaság sebei nem gyógyulnak

A tömeges bűncselekmények bizonyítéka sokáig rejtve maradt. Becslések szerint 10-ből 1 afrikai meghalt a tengerentúli út során. Azoknak a holttestét, akik nem élték túl az utat, a közeli hegyekbe vitték fel, ahol együtt tárolták a háztartási szeméttel és a döglött tehenekkel. 1996-ban egy család a házuk talapzata alatt felfedezte az “Új Fekete Temető” (Cemeterio dos Pretos Novos) maradványait.

A genetikai állományban felfedezett eltérések a kutatók szerint a rabszolganők megerőszakolására vezethetőek vissza. Ezt a tényt számos történelmi feljegyzés is megerősíti. Az amerikai és brit kolóniákban a rabszolgákat kényszerítették arra, hogy gyermeket nemzenek, azért hogy fenntartsák a munkaerőt. Egy születendő rabszolgagyermeknek nagyobb valószínűséggel volt az apja is rabszolga.

A fajfehérítési politika és a rabszolga férfiak magasabb halálozási aránya viszont kedvezett annak, hogy a nők nagyobb arányban járuljanak hozzá a génállomány alakulásához.

A tanulmány megállította azt is, hogy az Amerikába hurcolt rabszolgák nagy része Nigériából származott. Őket a karibi-térségbe szállították, majd innen vitték tovább Amerika többi részére dolgozni, tehát ezek a régiók nem kereskedtek közvetlenül az afrikai kontinenssel.

További vizsgálatokra lehet szükség

A mintákban viszont a szenegáli és a gambiai régiókból származó genetikai állomány alulreprezentált volt. A kutatók ezt azzal magyarázzák, hogy a hosszú hajóút során a borzalmas körülmények és a betegségek miatt sokan meghaltak. Továbbá, tudhatjuk meg a kutatásból ezt is, az ebből a régióból származó emberek később rizsföldeken dolgoztak, ahol nagyobb eséllyel estek áldozatul a malária-járványoknak.

Rasszizmusellenes filmek, amik rávilágítanak a kirekesztés problémájára

Rasszizmusellenes filmek, amik rávilágítanak a kirekesztés problémájára A rasszizmusellenes filmek történelme: 12 év rabszolgaság A George Floyd halálát követő, rasszizmus elleni amerikai, és később világszerte kibontakozó tüntetések elgondolkodtatnak azt illetően, valójában mennyit is tudunk a problémáról, annak forrásáról. A fekete kultúrában számos momentumát ismerhetjük fel az elnyomásnak, az értelmetlen megkülönböztetésnek és igazságtalan előítéleteknek.

23andMe rávilágít arra, hogy miként érdemes összehasonlítani a történelmi adatokat és tényeket a genetikai adatbázisokkal, amelyek így újabb összefüggéséket tárhatnak fel. Igaz, ezeknek a kutatásoknak is megvannak a maga határai. A vizsgált 50 ezer résztvevő közül csupán 2000 volt afrikai, ráadásul a fekete kontinensen élők genetikai állománya a leginkább diverzifikált. A pontosabb eredményekhez tehát nagyobb számú minta szükséges.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból