Megdöbbentek a kutatók: a szívbetegek gyakran a diagnózis után is tovább dohányoznak

A szívbetegek gyakran a diagnózis után is tovább dohányoznak vagy folytatják az egészségtelen életmódot – állapította meg egy nemzetközi kardiológiai kutatás.

A European Journal of Preventive Cardiology című szaklapban megjelent tanulmány szerzői 27 ország több mint 8200 szívbetegének adatait elemezték.

Tüdőrákban halt meg egy francia nő, akibe egy dohányos tüdejét ültették át

Tüdőrákban halt meg a transzplantáció után másfél évvel egy francia nő, akibe egy erős dohányos nő tüdejét ültették át. A Lung Cancer szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint az 57 évesen elhunyt donor 30 éven át napi egy doboz cigit szívott el.

A megkérdezett páciensek 19 százaléka közölte, hogy betegsége ellenére továbbra is dohányzik, 82 százalék maradt túlsúlyos és 34 százalék mozgott keveset az Euroaspire című, a szív- és érrendszeri betegek életmódjáról, kockázati tényezőiről és kezeléséről szóló felmérés alapján.

A dohányzó szívbetegek többsége nem próbált meg leszokni a dohányzásról, nem is tervezte ezt.

Európában majdnem minden második halálozás szív- és érrendszeri okokra vezethető vissza – mondta el Kornelia Kotseva, az Imperial College London kutatója, a tanulmány vezető szerzője.

5 28 1
A dohányzás hatása / Fotó: iStock

A kutatókat leginkább az döbbentette meg, hogy elegendő lehetőség állt a páciensek rendelkezésére: a betegek a szakemberek tanácsai alapján megtanulhatták volna az egészségtudatos életmódot. A vizsgálatban csak minden hatodik dohányos állította, hogy még sosem kapott segítséget a dohányzásról való leszokáshoz, alig minden második nyilatkozott úgy, hogy sosem kapott tanácsot arról, hogyan építse be a mozgást a mindennapjaiba.

Egy prágai kocsmában csodálatos trükkel játsszák ki az uniós dohányzástilalmat

És a plusz egy, természetesen, a kocsmák, a jó cseh sörök és becherovkák és a sajátos kocsmahangulat. Amiknek az élvezeti értékéhez nagyban hozzájárult a cigifüst is, legalábbis amíg az EU be nem tiltotta. Az európaiak egészségesebbek és tovább élnek öt évvel ezelőtthöz képest, áll a szervezet szerdán nyilvánosságra hozott egészségügyi jelentésében.

Más kérdés, hogy azért mostani állításuk dacára, a kutatók készülhettek volna erre az eredményre. A négy évvel ezelőtti, hasonló témájú tanulmány számai ugyanis még rosszabbak voltak, többen dohányoztak, kevesebben vettek részt rehabilitációs programokban.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból