Nézem Film Közelebbről is megismerhetjük a kínai politikai aktivistát, Ai Weiwei-t

Közelebbről is megismerhetjük a kínai politikai aktivistát, Ai Weiwei-t

Promóció

Ai Weiwei: Yours Truly címmel dokumentumfilm készült a kínai politikai aktivista művészről, írja az ARTnews.

Promóció
- Advertisement -

A San Francisco-i galérista, Cheryl Haines készített a kínai művészről Ai Weiwei: Yours Truly címmel dokumentumfilmet. A film azok számára is közelebb hozza az ünnepelt művészt, akik eddig nem érdeklődtek iránta.

Ai Weiwei kínai kortárs művész, politikai aktivista/ Fotó: Maja Hitij

A dokumentumfilm elsősorban a @Large: Ai Weiwei at Alcatraz elnevezésű kiállítás eseményeit mutatja be. Cheryl Haines szervezte 2014-ben együttműködve Ai-jal, miközben ő ez idő alatt házi őrizetben volt Pekingben, így nem tudott részt venni az eseményen. A projekten dolgozók 100 LEGO-portrét készítettek bebörtönzött egyénekről. A kiállítás hét hónapja alatt több mint kilencszázezer ember látogatta meg a börtönszigetet. Ez elegendő alapanyagot biztosított a dokumentum elkészítéséhez.

A legismertebb kínai művész, Ai Weiwei részét a kínai kormány kivágta a Berlin, szeretlek filmjéből

Emmanuel Benhiby Cities of Love sorozata különböző helyszíneken játszódik. Az egyes epizódok rövid részekből állnak, mindegyiket más-más rendező rakja össze. A legújabb, Berlin, szeretlek című részen 11 rendező dolgozott, olyan nagy nevekkel, mint Keira Knightley vagy Helen Mirren. Ai Weiwei része, amelynek fókuszában fia és a közte lévő földrajzi távolság állt, végül nem került bele.

Ai Weiwei világszerte ismert a kínai kormány elleni fellépéséről, a dokumentumfilm hatására pedig még több emberhez juthat el a művész üzenete, hiszen régóta küzd a politikai elnyomás ellen.

A filmből megismerhetjük Ai Weiwei családi tragédiáját is, hiszen 1950-ben apját, a nemzetközileg elismert költőt is bebörtönözték és munkatáborba küldték.

Ai, édesanya és testvérei segítségével emlékszik vissza a nélkülözésre, és egy váratlan, támogatást kifejező képeslapra.

Ai Weiwei nem bízik a britekben, mert a hongkongi tüntetésekben nem veszik ki a részüket

Június óta egy durvább, kaotikusak tüntetések tombolnak Hongkong utcáin a demokrácia megtartásáért. Ai Weiwei egy kisebb csapattal együttműködve dokumentálja az eseményeket, ezek egy részét az Instagramján is közzétette már. A képzőművész a BBC Radio 4 Today műsorában az esettel kapcsolatosan a britekről is kitálalt. Szerinte Nagy-Britannia elgyengültnek tűnne, ha segítenének küzdeni a szabadságért.

A kiállítás során a látogatókat megkérték arra, hogy írjanak képeslapot a bebörtönzött politikai aktivisták számára így tartva bennük a reményt. A kiállítás végére közel kilencvenezer képeslap került elküldésre.

AI WEIWEI: YOURS TRULY Trailer (2019)

Exclusive trailer premiere. The feature length documentary film, directed by Cheryl Haines, will have its New York Premiere at DOC NYC 2019. The story of AI WEIWEI: YOURS TRULY begins with the remarkable exhibition @Large: Ai Weiwei on Alcatraz, organized by curator Cheryl Haines.

A film egyik legfelemelőbb pillanata, amikor Ai találkozik a börtönből szabadult Chelsea Manninggel, akit az amerikai kémkedési törvény megszegése miatt börtönöztek be. Manning az iraki háborúval kapcsolatos anyagokat szivárogtatott ki a WikiLeaks számára, amelyek súlyos humanitárius és emberjogi sérelmekre mutattak rá. Ai a következő üzenettel ellátott képeslapot küldött a számára: „Maradj erős és tarts ki az eszméid mellett”

A filmben Ai Weiwei rávilágít arra is, hogy

Művészként kötelességünk harcolni a szólásszabadságért. Ez minden kreativitás lelke.

A dokumentumfilm bebizonyítja, hogy létezik az embereknek egy globális hálózata, akik szintén így gondolkodnak, és akik komoly kockázatot vállalnak azért, hogy hallassák a hangjukat.

Chelsea Manning / Fotó: Patrick Semansky

Az Ai Weiwei: Yours Truly című film stáblistáján országokra lebontva olvashatóak azoknak az embereknek a névsora, akiket politikai okokból tartanak bebörtönözve. A leghosszabb lista Kínához tartozik.

Promóció
ForrásArtnews
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3