Közelebbről is megismerhetjük a kínai politikai aktivistát, Ai Weiwei-t

Ai Weiwei: Yours Truly címmel dokumentumfilm készült a kínai politikai aktivista művészről, írja az ARTnews.

A San Francisco-i galérista, Cheryl Haines készített a kínai művészről Ai Weiwei: Yours Truly címmel dokumentumfilmet. A film azok számára is közelebb hozza az ünnepelt művészt, akik eddig nem érdeklődtek iránta.

ai wei wei
Ai Weiwei kínai kortárs művész, politikai aktivista/ Fotó: Maja Hitij

A dokumentumfilm elsősorban a @Large: Ai Weiwei at Alcatraz elnevezésű kiállítás eseményeit mutatja be. Cheryl Haines szervezte 2014-ben együttműködve Ai-jal, miközben ő ez idő alatt házi őrizetben volt Pekingben, így nem tudott részt venni az eseményen. A projekten dolgozók 100 LEGO-portrét készítettek bebörtönzött egyénekről. A kiállítás hét hónapja alatt több mint kilencszázezer ember látogatta meg a börtönszigetet. Ez elegendő alapanyagot biztosított a dokumentum elkészítéséhez.

A legismertebb kínai művész, Ai Weiwei részét a kínai kormány kivágta a Berlin, szeretlek filmjéből

Emmanuel Benhiby Cities of Love sorozata különböző helyszíneken játszódik. Az egyes epizódok rövid részekből állnak, mindegyiket más-más rendező rakja össze. A legújabb, Berlin, szeretlek című részen 11 rendező dolgozott, olyan nagy nevekkel, mint Keira Knightley vagy Helen Mirren. Ai Weiwei része, amelynek fókuszában fia és a közte lévő földrajzi távolság állt, végül nem került bele.

Ai Weiwei világszerte ismert a kínai kormány elleni fellépéséről, a dokumentumfilm hatására pedig még több emberhez juthat el a művész üzenete, hiszen régóta küzd a politikai elnyomás ellen.

A filmből megismerhetjük Ai Weiwei családi tragédiáját is, hiszen 1950-ben apját, a nemzetközileg elismert költőt is bebörtönözték és munkatáborba küldték.

Ai, édesanya és testvérei segítségével emlékszik vissza a nélkülözésre, és egy váratlan, támogatást kifejező képeslapra.

Ai Weiwei nem bízik a britekben, mert a hongkongi tüntetésekben nem veszik ki a részüket

Június óta egy durvább, kaotikusak tüntetések tombolnak Hongkong utcáin a demokrácia megtartásáért. Ai Weiwei egy kisebb csapattal együttműködve dokumentálja az eseményeket, ezek egy részét az Instagramján is közzétette már. A képzőművész a BBC Radio 4 Today műsorában az esettel kapcsolatosan a britekről is kitálalt. Szerinte Nagy-Britannia elgyengültnek tűnne, ha segítenének küzdeni a szabadságért.

A kiállítás során a látogatókat megkérték arra, hogy írjanak képeslapot a bebörtönzött politikai aktivisták számára így tartva bennük a reményt. A kiállítás végére közel kilencvenezer képeslap került elküldésre.

AI WEIWEI: YOURS TRULY Trailer (2019)

Exclusive trailer premiere. The feature length documentary film, directed by Cheryl Haines, will have its New York Premiere at DOC NYC 2019. The story of AI …

A film egyik legfelemelőbb pillanata, amikor Ai találkozik a börtönből szabadult Chelsea Manninggel, akit az amerikai kémkedési törvény megszegése miatt börtönöztek be. Manning az iraki háborúval kapcsolatos anyagokat szivárogtatott ki a WikiLeaks számára, amelyek súlyos humanitárius és emberjogi sérelmekre mutattak rá. Ai a következő üzenettel ellátott képeslapot küldött a számára: „Maradj erős és tarts ki az eszméid mellett”

A filmben Ai Weiwei rávilágít arra is, hogy[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] Művészként kötelességünk harcolni a szólásszabadságért. Ez minden kreativitás lelke.[/perfectpullquote]

A dokumentumfilm bebizonyítja, hogy létezik az embereknek egy globális hálózata, akik szintén így gondolkodnak, és akik komoly kockázatot vállalnak azért, hogy hallassák a hangjukat.

Chelsea Manning
Chelsea Manning / Fotó: Patrick Semansky

Az Ai Weiwei: Yours Truly című film stáblistáján országokra lebontva olvashatóak azoknak az embereknek a névsora, akiket politikai okokból tartanak bebörtönözve. A leghosszabb lista Kínához tartozik.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból