Ai Weiwei: Yours Truly címmel dokumentumfilm készült a kínai politikai aktivista művészről, írja az ARTnews.

A San Francisco-i galérista, Cheryl Haines készített a kínai művészről Ai Weiwei: Yours Truly címmel dokumentumfilmet. A film azok számára is közelebb hozza az ünnepelt művészt, akik eddig nem érdeklődtek iránta.

Ai Wei Wei
Ai Weiwei Kínai Kortárs Művész, Politikai Aktivista/ Fotó: Maja Hitij

A dokumentumfilm elsősorban a @Large: Ai Weiwei at Alcatraz elnevezésű kiállítás eseményeit mutatja be. Cheryl Haines szervezte 2014-ben együttműködve Ai-jal, miközben ő ez idő alatt házi őrizetben volt Pekingben, így nem tudott részt venni az eseményen. A projekten dolgozók 100 LEGO-portrét készítettek bebörtönzött egyénekről. A kiállítás hét hónapja alatt több mint kilencszázezer ember látogatta meg a börtönszigetet. Ez elegendő alapanyagot biztosított a dokumentum elkészítéséhez.

A legismertebb kínai művész, Ai Weiwei részét a kínai kormány kivágta a Berlin, szeretlek filmjéből

Emmanuel Benhiby Cities of Love sorozata különböző helyszíneken játszódik. Az egyes epizódok rövid részekből állnak, mindegyiket más-más rendező rakja össze. A legújabb, Berlin, szeretlek című részen 11 rendező dolgozott, olyan nagy nevekkel, mint Keira Knightley vagy Helen Mirren. Ai Weiwei része, amelynek fókuszában fia és a közte lévő földrajzi távolság állt, végül nem került bele.

Ai Weiwei világszerte ismert a kínai kormány elleni fellépéséről, a dokumentumfilm hatására pedig még több emberhez juthat el a művész üzenete, hiszen régóta küzd a politikai elnyomás ellen.

A filmből megismerhetjük Ai Weiwei családi tragédiáját is, hiszen 1950-ben apját, a nemzetközileg elismert költőt is bebörtönözték és munkatáborba küldték.

Ai, édesanya és testvérei segítségével emlékszik vissza a nélkülözésre, és egy váratlan, támogatást kifejező képeslapra.

Ai Weiwei nem bízik a britekben, mert a hongkongi tüntetésekben nem veszik ki a részüket

Június óta egy durvább, kaotikusak tüntetések tombolnak Hongkong utcáin a demokrácia megtartásáért. Ai Weiwei egy kisebb csapattal együttműködve dokumentálja az eseményeket, ezek egy részét az Instagramján is közzétette már. A képzőművész a BBC Radio 4 Today műsorában az esettel kapcsolatosan a britekről is kitálalt. Szerinte Nagy-Britannia elgyengültnek tűnne, ha segítenének küzdeni a szabadságért.

A kiállítás során a látogatókat megkérték arra, hogy írjanak képeslapot a bebörtönzött politikai aktivisták számára így tartva bennük a reményt. A kiállítás végére közel kilencvenezer képeslap került elküldésre.

AI WEIWEI: YOURS TRULY Trailer (2019)

Exclusive trailer premiere. The feature length documentary film, directed by Cheryl Haines, will have its New York Premiere at DOC NYC 2019. The story of AI …

A film egyik legfelemelőbb pillanata, amikor Ai találkozik a börtönből szabadult Chelsea Manninggel, akit az amerikai kémkedési törvény megszegése miatt börtönöztek be. Manning az iraki háborúval kapcsolatos anyagokat szivárogtatott ki a WikiLeaks számára, amelyek súlyos humanitárius és emberjogi sérelmekre mutattak rá. Ai a következő üzenettel ellátott képeslapot küldött a számára: „Maradj erős és tarts ki az eszméid mellett”

A filmben Ai Weiwei rávilágít arra is, hogy[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””] Művészként kötelességünk harcolni a szólásszabadságért. Ez minden kreativitás lelke.[/perfectpullquote]

A dokumentumfilm bebizonyítja, hogy létezik az embereknek egy globális hálózata, akik szintén így gondolkodnak, és akik komoly kockázatot vállalnak azért, hogy hallassák a hangjukat.

Chelsea Manning
Chelsea Manning / Fotó: Patrick Semansky

Az Ai Weiwei: Yours Truly című film stáblistáján országokra lebontva olvashatóak azoknak az embereknek a névsora, akiket politikai okokból tartanak bebörtönözve. A leghosszabb lista Kínához tartozik.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.