Dolly Parton 300 millióval segítette a Moderna Covid-19 vakcinakutatását

A gyógyszergyártó a héten jelentette be, hogy 95%-ban eredményes oltóanyaga a koronavírus ellen.

Vakcinaverseny

Sorra jelentik be a nagy gyógyszerkutatók, hogy elkészültek a koronavírus-vakcinával, és egymásra licitálnak a készítmények hatékonyságával is. Múlt hét elején a Pfizer/BioNTech adta hírül elsőként, hogy 90%-os hatékonysággal működik az általuk kifejlesztett oltóanyag – a legújabb hírek szerint, a kísérlet lezárultával még jobb eredményeket hoztak ki. Egy héttel a Pfizer után a következő versenyző a Moderna volt, akik közel 95%-os vakcinát ígérnek. 

Dolly Parton Moderna Adomany Vakcina
Dolly Parton a Dolly Parton’s Christmas on the Square című musicalben / Fotó: AP

A Moderna vakcinájához jelentősen hozzájárult „a countryzene királynője”, a nyolcszoros Grammy-díjas énekes-dalszerző, színésznő és filantróp, Dolly Parton is. Az amerikai sztár még áprilisban adományozott 1 millió dollárt az amerikai gyógyszerkutató vakcinafejlesztéséhez, írja a The Guardian

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Parton egyik barátja, dr. Naji Abumrad, a Vanderbilt Egyetem immunológiai kutatóintézetének munkatársa mesélt arról a sztárnak, hogy „izgalmas fejlesztéseken dolgoznak”. Az orvos és Parton 2014-ben ismerkedtek meg, amikor autóbalesete után a Vanderbilt klinikáján kezelték az énekesnőt. 

Szintén még az első hullám idején számos nemzetközi híresség segítette a koronavírusban szenvedőket és az egészségügyet. Pink is 1 millió dollárt adományozott a vírus elleni küzdelemhez, ahogy J. K. Rowling, a Queen együttes, Lady Gaga, Elton John is felajánlották anyagi segítségüket vagy vettek részt adománygyűjtő akcióban.

Karácsonyra hangolódva

A 74 énekesnő adománya nem csak az oltóanyag-fejlesztést, hanem a plazmaterápia-kutatásokat is segíti. 

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

A Moderna azt ígéri, hogy akár 1 milliárd adag oltóanyagot is képes lehet legyártani 2021 végére. Elindította az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet (FDA) gyorsított eljárásban történő engedélyeztetését a koronavírus-oltásuk számára. Az oltóanyagok engedélyeztetésének folyamatáról korábban már részletesen szót ejtettünk

A Moderna a nagy-britanniai gyógyszerkészítmények engedélyezését végző szervhez is benyújtotta a szükséges dokumentációt, mert a brit kormány 5 millió adagot már most le kíván belőle kötni. 

Dolly Parton's Christmas on The Square starring Christine Baranski | Official Trailer | Netflix

Have a Holly Dolly #Christmas2020 with this Netflix holiday musical featuring 14 original songs by #DollyParton. Christmas On The Square follows small town "...

Dolly Parton nem csak a gyógyszerkutatásért tett sokat. Az Imagination Library (Képzelet Könyvtár) elnevezésű kezdeményezése keretében a programhoz csatlakozott településeken élő gyerekek iskolás korukig ingyen juthatnak könyvekhez. 

Parton 47. szólólemeze, harmadik karácsonyi dalokat tartalmazó albuma, az A Holly Dolly Christmas idén októberben jelent meg. A Netflix-en november 22-től lehet megtekinteni az ünnepekre hangolódás jegyében a Dolly Parton’s Christmas on the Square-t. Az énekesnő legújabb musicaljében Parton mellett Christine Baranski a másik főszereplő.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból