Donald Trump az amerikai hősök tiszteletére nemzetközi parkot hoz létre. Az Egyesült Államok elnöke ezzel a lépéssel védené a vandalizmus által megtámadott nemzeti örökségek emlékét. 

Fenyegető nemzeti örökségek vagy érzelmi töltet?

Donald Trump elrendelte az Amerikai Hősök Nemzeti Kertje létrehozását, ezzel védve az Egyesült Államok történelmét. A park megnyitását 2026. július 4-re tervezik. Állami hatóságok és civil szervezetek egyaránt adományozhatnak szobrokat a készülő kertbe, mely nemzeti hősöknek állít emléket, írja a BBC. 

Donald Trump
Donald Trump Veszélyeztetve Érezi Az Amerikai Nemzeti Örökséget / Fotó: Getty Images

A George Floyd halála kapcsán kirobbant rasszizmus ellenes tüntetések békés volta ellenére, nem egy protestáló vandalizmust követett el. Az amerikai polgárháború alatti rabszolgatartó konföderációs tábornokok emlékművei a rongálók elsődleges célpontjává váltak. Donald Trump megvédte a konföderáció szimbólumait, az Amerikai Hősök Nemzeti Kertjének létrehozásával pedig a megsértett szobrok hiányát pótolná. Elmondása szerint a vandalizmus, ami a hazafiság egy érzelmi vonzata, a nemzeti örökségeiket fenyegeti. 

Egy kert, rengeteg hős

Az Amerikai Hősök Nemzeti Kertjében valószínűleg George Washington, Thomas Jefferson, Davy Crockett, az evangélikus keresztény prédikátor Billy Graham, Ronald Reagan és a második világháború hősei, Douglas MacArthur és George Patton másai is láthatók lesznek majd. Továbbá feltehetőleg az afro-amerikaiak jogaiért küzdő Harriet Tubman és Martin Luther King sem marad ki a sorból. Kissé ellentmondásos ugyan, de Donald Trump szerint a történelemhez, Amerika felfedezéséhez és az Egyesült Államok fejlődéséhez jelentős mértékben hozzájáruló Kolumbusz Kristóf, Junipero Serra és Marquis de Lafayette szobrai is megjelennek majd a kertben. A felfedezéseik ugyan nagy lépést jelentettek, de a rabszolgaság kialakulásához és az őslakosok kizsákmányolásához is hozzájárultak. 

A Fehér Ház állítja: Donald Trump elolvassa a nemzetbiztonsági iratokat

Nincs jó passzban Donald Trump : a koronavírus-világjárvány, a Black Lives Matter mozgalom és két leleplező botránykönyv is hozzájárulhatott, hogy az elnök népszerűsége zuhant, és a demokrata jelölt, Joe Biden átvette a vezetést a novemberi elnökválasztásért folyó harcban.

Egy beszédében Donald Trump dühös csőcseléknek nevezte azokat, akik a rasszizmus ellenes tüntetések során szobrokat rongáltak. Véleménye szerint ezek a tettek a történelem megsemmisítését, hőseik becsapását és a nemzeti örökségek eltörlését eredményezik. Nem véletlen, hogy Trump korábban kijelentette, nem fél erőszakot alkalmazni a tüntetők ellen. 

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.