Donald Trump létrehozza az Amerikai Hősök Nemzeti Kertjét

Donald Trump az amerikai hősök tiszteletére nemzetközi parkot hoz létre. Az Egyesült Államok elnöke ezzel a lépéssel védené a vandalizmus által megtámadott nemzeti örökségek emlékét. 

Fenyegető nemzeti örökségek vagy érzelmi töltet?

Donald Trump elrendelte az Amerikai Hősök Nemzeti Kertje létrehozását, ezzel védve az Egyesült Államok történelmét. A park megnyitását 2026. július 4-re tervezik. Állami hatóságok és civil szervezetek egyaránt adományozhatnak szobrokat a készülő kertbe, mely nemzeti hősöknek állít emléket, írja a BBC. 

donald trump
Donald Trump veszélyeztetve érezi az amerikai nemzeti örökséget / Fotó: Getty Images

A George Floyd halála kapcsán kirobbant rasszizmus ellenes tüntetések békés volta ellenére, nem egy protestáló vandalizmust követett el. Az amerikai polgárháború alatti rabszolgatartó konföderációs tábornokok emlékművei a rongálók elsődleges célpontjává váltak. Donald Trump megvédte a konföderáció szimbólumait, az Amerikai Hősök Nemzeti Kertjének létrehozásával pedig a megsértett szobrok hiányát pótolná. Elmondása szerint a vandalizmus, ami a hazafiság egy érzelmi vonzata, a nemzeti örökségeiket fenyegeti. 

Egy kert, rengeteg hős

Az Amerikai Hősök Nemzeti Kertjében valószínűleg George Washington, Thomas Jefferson, Davy Crockett, az evangélikus keresztény prédikátor Billy Graham, Ronald Reagan és a második világháború hősei, Douglas MacArthur és George Patton másai is láthatók lesznek majd. Továbbá feltehetőleg az afro-amerikaiak jogaiért küzdő Harriet Tubman és Martin Luther King sem marad ki a sorból. Kissé ellentmondásos ugyan, de Donald Trump szerint a történelemhez, Amerika felfedezéséhez és az Egyesült Államok fejlődéséhez jelentős mértékben hozzájáruló Kolumbusz Kristóf, Junipero Serra és Marquis de Lafayette szobrai is megjelennek majd a kertben. A felfedezéseik ugyan nagy lépést jelentettek, de a rabszolgaság kialakulásához és az őslakosok kizsákmányolásához is hozzájárultak. 

A Fehér Ház állítja: Donald Trump elolvassa a nemzetbiztonsági iratokat

Nincs jó passzban Donald Trump : a koronavírus-világjárvány, a Black Lives Matter mozgalom és két leleplező botránykönyv is hozzájárulhatott, hogy az elnök népszerűsége zuhant, és a demokrata jelölt, Joe Biden átvette a vezetést a novemberi elnökválasztásért folyó harcban.

Egy beszédében Donald Trump dühös csőcseléknek nevezte azokat, akik a rasszizmus ellenes tüntetések során szobrokat rongáltak. Véleménye szerint ezek a tettek a történelem megsemmisítését, hőseik becsapását és a nemzeti örökségek eltörlését eredményezik. Nem véletlen, hogy Trump korábban kijelentette, nem fél erőszakot alkalmazni a tüntetők ellen. 


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból