Donald Trump megkezdte az amerikai médiafelügyelet propagandává hangolását

Kinevezték Michael Packot – aki Donald Trump támogatója – az amerikai közmédiumokat felügyelő US Agency for Global Media élére. Ez viszont komolyan veszélyezteti a sajtószabadságot.

Új seprő seper

Július végének vezető híre volt az Index szerkesztőségének tömeges felmondása, miután a tulajdonos kirúgta Dull Szabolcs főszerkesztőt. Az újságírók kijelentették, hogy ez az intézkedés súlyosan megsértette a szerkesztőség független működését garantáló, általuk meghatározott elveket, így szinte az egész szerkesztőség beadta a felmondását.

voice of america trump propaganda
A Voice Of America székháza / Fotó: Andrew Harnik/AP

A média függetlenségének erodálása idén nyáron az Egyesült Államokban is magasabb fokozatra kapcsolt. Minden jel arra mutat, hogy a Trump-kormány még a választás előtti utolsó pillanatban át akarja hangolni a médiát, azaz megindultak a politikai tisztogatások a US Agency for Global Mediánál (USAGM). A USAGM az Egyesült Államok önálló kormányzati szerve. Feladata az egyes államok irányítása alatt álló médiafelületeket működtetése a „szabadság és a demokrácia jegyében”, valamint több csatornát, többek között a Voice of Americát (VOA) és a Magyarországon hamarosan újra hallható Szabad Európa Rádiót is felügyeli. Az intézkedéseket bírálók szerint az USAGM új vezetősége a kormány szócsövévé kívánja alakítani (azaz „elorigósítani”) a VOÁ-t és más médiaorgánumokat.

Donald Trump betiltotta a TikTok és a WeChat amerikai tranzakcióit

Donald Trump augusztus 6-án elnöki rendeletben tiltotta be az Egyesült Államok és két kínai cég, a TikTok és a WeChat közötti tranzakciókat, írja a The Guardian . Korábban már megírtuk, hogy Donald Trump kormányzata fontolgatja a TikTok betiltását – vajon ez egy kompromisszumos megoldás vagy csak az első lépés a tényleges betiltás felé?

Michael Pack a USAGM élére történő júniusi kinevezése óta lecserélődtek a VOA és a Szabad Európa/Szabadság Rádió vezetői. Csak augusztus második hetében a USAGM hét vezető munkatársától, köztük a pénzügyi igazgatótól, korábban a vezérigazgatói posztot betöltő Grant Turnertől, valamint David Kligerman jogtanácsostól vonták meg a pozíciójuk betöltéséhez szükséges biztonsági tanúsítványt.

A két kirúgott vezető szerint bosszúhadjárat folyt ellenük, mert nem értettek egyet az új vezérigazgató politikai alapon történő szervezetátalakítási törekvésével.

Pack köztudottan Trumpot támogatja, és az elnök egykori tanácsadójának, a Cambridge Analytica volt elnökhelyettesének, Steve Bannonnak szövetségese.

Orbán számos médiaellenes intézkedése miatt nemzetközi sajtószabadság-koalíció látogat Magyarországra

Hat nemzetközi médiaszervezet is Magyarországra látogat néhány nap múlva, hogy megvizsgálja a magyarországi médiahelyzettel kapcsolatos aggályokat – adta hírül közleményében az RSF ( Riporterek Határok Nélkül). Budapestre látogat A három napos magyarországi misszióra november 25. és 27. között kerül sor. Újságírókkal, valamint Kovács Zoltán államtitkárral és Karácsony Gergely főpolgármesterrel is találkozót folytatnak majd.

Júniustól a szakemberek helyét elkezdtek politikai kinevezettekkel feltölteni. A USAGM vezetőségének vezető tanácsadójává nevezték ki például Frank Wuco korábbi rádiós műsorvezetőt. Wuco azzal szerzett magának ismertséget, hogy Barack Obama elnököt kenyainak, Nancy Pelosit, a Kongresszus képviselőházi demokrata elnökét nácinak nevezete, és azt állította, hogy a CIA korábbi vezetője, John Brennan áttért az iszlám vallásra.

Finomhangolás és öncenzúra

A hangnem megváltozása már érzékelhető a digitális tartalmakban. Amikor augusztus 11-én Joe Biden demokrata elnökjelölt bejelentette, hogy Kamala Harris lesz az alelnökjelöltje, a VOA közzétett egy bejegyzést Mike Pence alelnökről, aki „átvészelte azokat a viharokat, amelyek megrengették a Fehér Házat, és mindvégig kiállt Trump elnök mellett az impeachment eljárás során, valamint támogatta a kabinet-átalakítási törekvéseiben”.

https://twitter.com/VOANews/status/1293306949031911426

Mindezt a VOA logója és szlogenje („A Free Press Matters”, azaz a sajtószabadság fontos) alatt.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Egészen megdöbbentünk, amikor megláttuk. Azt mondogattuk: nem hisszük el, hogy ez megtörténik. Most már láthatjuk, hogy a szerkesztőségek félelemből cselekednek és cenzúrázzák saját magukat[/perfectpullquote]

– nyilatkozta a VOA egyik újságírója.

Öntisztulás és légből kapott vizsgálatok a nemkívánatos személyek ellen

A VOA új vezetése nem hosszabbítja meg a náluk dolgozó külföldi újságírók vízumát, akik emiatt lassan kénytelenek lesznek visszatérni hazájukba. A VOA a legnagyobb amerikai műsorszóró, amely 47 nyelven készít digitális, televíziós és rádiós tartalmakat a társult médiumok részére világszerte. A Föld lakosságának Amerikáról kialakult véleményét tehát nagy részben a VOA határozza meg.

Miért van minden nyilvános megjelenésén fehérben Ivanka Trump?

A divatnak elsöprő ereje van, és erre az utóbbi időben (is) több bizonyítékot is láthattunk. A koronavírus-járvány után a divatipar volt az egyik olyan a gazdasági ágazat, amely a legkreatívabb módon volt képes áthidalni a nehézségeket. A brit uralkodó család ugyan kevésszer nyilatkozik, a kiegészítőikkel és ruhájuk színével üzennek társadalmi kérdések kapcsán.

A VOA Indiában és Pakisztánban minimum 100 millió embert elérő urdu nyelvű szerkesztőségének egyik vezetője is távozni kényszerült. Az ok: Biden muszlimoknál tett kampányáról készített anyagot. Pack bejelentette, hogy kivizsgáltatja az ügyet. Korábban szakmai esetekben az újságírás elveinek betartásáért felelős vezető végezte az ilyen jellegű vizsgálatokat, akit azonban júniusban szintén eltávolítottak, és a pozíció azóta betöltetlen. Szintén Pack nevéhez fűződik a „biztonsági előírások megszegését” feltáró vizsgálat, amelynek tárgya valójában az USAGM-hez újonnan felvett újságírók átvilágítása. Az ügyet ismerő források szerint azonban az ügy lényege az USAGM és az Egyesült Államok személyzeti kérdésekkel foglalkozó szerve közötti hatalmi harc. A szakértők szerint azonban semmi nem indokolja a vizsgálatot, mert az újságírók nem láthatnak bele minősített anyagokba, és arra sincs bizonyíték, hogy külföldi ügynökök jutottak volna be az USAGM-hez az elmúlt években. Egy kongresszusi tanácsadó is ezt a véleményt osztja: szerinte Pack minden alkalmat megragad, ami mentén ürügyet találhat a tisztogatásra.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A szakmai tisztesség és a jogállamiság tiszteletben tartása érdekében intézkedtünk a USAGM-nél. További lépések várhatók annak érdekében, hogy a kormányzati szerv újra régi fényében ragyogjon[/perfectpullquote]

– mondta a The Guardiannek a USAGM szóvivője.

Michael Pack megtisztogatja az USAGM-et azoktól a független és hozzáértő szakemberektől, akik biztosították részrehajlástól mentes, objektív tájékoztatást világszerte. Szétveri a több évtizedes hagyományokon alapuló nemzetközi hírszolgáltatást, hogy Donald Trump szócsöveként működjön az elnökválasztás előtt” – nyilatkozta Eliot Engel képviselő, a Fehér Ház külügyi bizottságának elnöke.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból