Trump: „Az EU valószínűleg ugyanolyan rossz, mint Kína, csak kisebb nála”

„Az EU valószínűleg ugyanolyan rossz, mint Kína, csak kisebb nála. Szörnyű, hogy mit tesznek velünk.” Ezt Donald Trump amerikai elnök mondta a Fox televíziónak.

A műsort vasárnap sugározták, ahol Trump egy interjújában a Kínával és az Európai Unióval fennálló kereskedelmi vitákra reflektált.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Kereskedelmi deficitünk van az Európai Unióval szemben… és tetejébe egy rakás pénzt fizetünk be a NATO-ba, hogy megvédjük őket[/perfectpullquote]

– mondta a republikánusokhoz közeli Fox televízióban az amerikai elnök.

Trump Nato
Donald Trump És Theresa May A Nato-Csúszon, 2018 / Fotó: Bbc

Donald Trump szerint a kereskedelmi vitákat illetően nem egyedül Kína kereskedelmi gyakorlatát nehezményezi, hanem globális intézkedéseket szeretne az innovációs és technológiai eredmények, valamint a szellemi tulajdon védelmére.

„Nem Kínára akarok mutogatni” – mondta, említve, hogy kifejezetten jó a viszonya Hszi Csin-ping kínai elnökkel, aki: „életre szólóan elnök… királynak is nevezhetnénk”.

Nem, David Lynch nem dicsérte Trumpot, és a karrierjének sincs vége

Ez a bizarr kijelentés egy olyan beszéd részeként hangzott el, ami a ráncfelvarrástól Észak-Koreáig minden témát érintett. Aztán Trump egy Guardian-interjúból idézett, amit egyébként a Breitbart futtatott meg, miszerint David Lynch történelminek nevezte az elnökségét.

Trump azt mondta, ismeri Kínát, tudja, hogy a kínaiak milyen okosak, ezért, ha csak rájuk összpontosítana a gazdasági szigorító intézkedésekkel, illetve védővámokkal, akkor Peking más országokban pótolná a kiesett exportját és csökkenő külföldi beruházásait, ezért fontos globálisan megközelíteni a problémát. „A kínaiak meg akarnak állapodni” – mondta.

Arra a kérdésre, ami azt firtatta, vajon az amerikai kormány büntető szankciókkal sújtja-e majd azokat az európai országokat, amik gazdasági kapcsolatokat ápolnak Iránnal, Trump azt felelte: „Igen, természetesen. Teljes mértékben emellett vagyunk.”

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetével (OPEC) kapcsolatban Trump azt állította, hogy a kartell „manipulálja az olajpiacokat”, de „jobb, ha felhagynak ezzel”, mert „mi biztosítjuk (az OPEC-tagországok közül) soknak a védelmét”. 

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból