Két hónappal azelőtt, amikor jelen ismereteink szerint a kínai Vuhanban megfertőződött az első ember a mostanra világjárványt okozó új típusú koronavírussal, Donald Trump kormánya felfüggesztette kétszáz millió dolláros, a pandémiák korai előrejelzését szolgáló programját.

Kutatókat képeztek volna ki

A program célja éppenséggel az lett volna, hogy például kínai, de más országbeli orvosokat is kiképezzenek arra, hogyan lehet felfedezni egy hasonló fenyegetést, és hogyan kell reagálni rá, szúrta ki a 444 a Los Angeles Times cikkét.

A 2009-ben a külföldi segélyezésért felelős amerikai kormányszerv, a USAID által indított programban 1200 kórokozót, köztük több mint 160 új típusú koronavírust azonosítottak potenciális veszélyforrásként. A PREDICT névre keresztelt program részeként hatvan külföldi orvosi labor – köztük a SARS-CoV-2-t végül azonosító vuhani laboratórium munkatársait támogatták és képezték ki.

Trump leállította a programot

Szeptemberre azonban elfogyott a pénz. Leállt a terepmunka, a PREDICT-ben résztvevő szervezetek munkatársaik tucatjait bocsátották el, mert Donald Trump és kormánya úgy döntött, nem folytatják a programot. Szerdán aztán a USAID rendkívüli segélyként 2,26 millió dollárt utalt a program folytatására, hogy szakértőket küldhessenek a külföldi laborokba, segíteni a járvány megfékezését.

Donald Trump Amerika Koronavirus Program Jarvany
Donald Trump, Az Egyesült Államok Elnöke / Fotó: Mandel Ngan / Afp Via Getty

A PREDICT vezetői szerint ez aligha lesz elég a program eredeti céljainak megvalósításához. “Nézzék, hát a nevünkből is következik, hogy mi előrejelezni (angolul: to predict) akartuk a világjárványt, mielőtt bekövetkezne. Ez volt az izgalmas része a programnak, és ezért a részéért aggódom” – nyilatkozta a Los Angeles Times-nak Peter Daszak, a PREDICT program egyik kulcsszereplőjének, az EcoHealth Alliance-nek elnöke.

Videóriport a globális koronavírus-járvány egyik globális gócpontjában

Az El País Spanyolország egyik legnépszerűbb és legnagyobb példányszámban eladott, teljes egészében spanyol nyelven szerkesztett napilapja. A stáb videót forgathatott egy madridi vásárcsarnokban felállított tábori kórházban, szúrta ki a . Itt akár 5500 kórházi ágy és 500 intenzív osztályi ágy felállításával is számolnak, és bár jelenleg ennél kevesebb áll, mégis olyan tömegről van szó, ami az egészségügyi szakembereknek is újdonság.

Daszak szerint most aztán végleg életbevágó volna, hogy “ne vessük el a nagyszabású, proaktív, előrejelző programot, amely még azelőtt el akarja kapni a világjárványokat, hogy azok kirobbanhatnának. Törölni egy programot, amely bármilyen módon csökkentheti egy hasonló világjárvány kockázatát, minden szempontból szűklátókörű döntés”.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.