Két hónappal azelőtt, amikor jelen ismereteink szerint a kínai Vuhanban megfertőződött az első ember a mostanra világjárványt okozó új típusú koronavírussal, Donald Trump kormánya felfüggesztette kétszáz millió dolláros, a pandémiák korai előrejelzését szolgáló programját.

Kutatókat képeztek volna ki

A program célja éppenséggel az lett volna, hogy például kínai, de más országbeli orvosokat is kiképezzenek arra, hogyan lehet felfedezni egy hasonló fenyegetést, és hogyan kell reagálni rá, szúrta ki a 444 a Los Angeles Times cikkét.

A 2009-ben a külföldi segélyezésért felelős amerikai kormányszerv, a USAID által indított programban 1200 kórokozót, köztük több mint 160 új típusú koronavírust azonosítottak potenciális veszélyforrásként. A PREDICT névre keresztelt program részeként hatvan külföldi orvosi labor – köztük a SARS-CoV-2-t végül azonosító vuhani laboratórium munkatársait támogatták és képezték ki.

Trump leállította a programot

Szeptemberre azonban elfogyott a pénz. Leállt a terepmunka, a PREDICT-ben résztvevő szervezetek munkatársaik tucatjait bocsátották el, mert Donald Trump és kormánya úgy döntött, nem folytatják a programot. Szerdán aztán a USAID rendkívüli segélyként 2,26 millió dollárt utalt a program folytatására, hogy szakértőket küldhessenek a külföldi laborokba, segíteni a járvány megfékezését.

Donald Trump Amerika Koronavirus Program Jarvany
Donald Trump, Az Egyesült Államok Elnöke / Fotó: Mandel Ngan / Afp Via Getty

A PREDICT vezetői szerint ez aligha lesz elég a program eredeti céljainak megvalósításához. “Nézzék, hát a nevünkből is következik, hogy mi előrejelezni (angolul: to predict) akartuk a világjárványt, mielőtt bekövetkezne. Ez volt az izgalmas része a programnak, és ezért a részéért aggódom” – nyilatkozta a Los Angeles Times-nak Peter Daszak, a PREDICT program egyik kulcsszereplőjének, az EcoHealth Alliance-nek elnöke.

Videóriport a globális koronavírus-járvány egyik globális gócpontjában

Az El País Spanyolország egyik legnépszerűbb és legnagyobb példányszámban eladott, teljes egészében spanyol nyelven szerkesztett napilapja. A stáb videót forgathatott egy madridi vásárcsarnokban felállított tábori kórházban, szúrta ki a . Itt akár 5500 kórházi ágy és 500 intenzív osztályi ágy felállításával is számolnak, és bár jelenleg ennél kevesebb áll, mégis olyan tömegről van szó, ami az egészségügyi szakembereknek is újdonság.

Daszak szerint most aztán végleg életbevágó volna, hogy “ne vessük el a nagyszabású, proaktív, előrejelző programot, amely még azelőtt el akarja kapni a világjárványokat, hogy azok kirobbanhatnának. Törölni egy programot, amely bármilyen módon csökkentheti egy hasonló világjárvány kockázatát, minden szempontból szűklátókörű döntés”.

Top sztorik a rovatból

Nincs több cikk

Ez is érdekelhet