Utolsó hivatali napján Donald Trump megkegyelmezhet a rapper Lil Wayne-nek is

Az amerikai elnök családtagjai és korábbi bizalmi emberei, Rudy Giuliani és Steve Bannon viszont nem számíthatnak bűnbocsánatra Trumptól. 

Lil Wayne megúszhatja a börtönt?

Január 19. Donald Trump utolsó teljes napja, amelyet elnökként a Fehér Házban tölt. A szokások szerint a mandátuma legvégén a mindenkori elnök kegyelemben részesíthet elítélteket, írja a The Guardian.

donald trump elnoki kegyelem
Donald Trump / Fotó: Mandel Ngan/AFP/Getty Images

A lap úgy tudja, hogy akár száz elkövető is Trump kegyelmi listájára kerülhet, köztük például a rapper Lil Wayne. A korábbi hírekkel ellentétben viszont nem került fel a listára az elnök személyes ügyvédje, Rudy Giuliani vagy korábbi tanácsadója, Steve Bannon.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Az amerikai médiában többször szóba került az elmúlt napokban, hogy mi történik, ha Trump saját magát is  elnöki kegyelemben részesíti. Az alkotmány nem tiltja, de az Egyesült Államok történetében eddig nem volt rá példa.

Úgy tűnik azonban, hogy ez a hagyomány nem most fog megtörni. Tanácsadói valószínűleg azt súghatták az elnöknek, hogy ha saját magának és családtagjainak kegyelmet kér, az azt feltételezi, hogy bűnösök valamiben. Márpedig ezzel egy állami vagy magánvádas eljárásban – amelyekkel a Trump család és cégeik a közeljövőben kénytelenek lesznek szembenézni – vállalniuk kéne a felelősséget. Továbbá, a saját magának osztott elnöki kegyelem nem venné ki jól magát a republikánus szenátoroknál sem, akiknek majd hamarosan az alkotmányos vádeljárás (impeachment) során szavazniuk kell az elnök szerepéről a január 6-i események kapcsán.

McConnell: Capitol Hill mob was 'provoked' by Trump

Senate Majority Leader Mitch McConnell said that the mob that attacked the Capitol was "provoked" by President Donald Trump."The mob was fed lies," McConnell...

Lil Wayne bűnösnek vallotta magát tavaly decemberben, amiért élesre töltött fegyverrel utazott magánrepülőgépén 2019 decemberében. A rapper akár tíz év letöltendő börtönbüntetést is kaphat a jövő heti tárgyalásán. A zenész tavaly fényképezkedett Trumppal az egyik nagygyűlésén, és azt nyilatkozta, hogy egyetért Trump büntetőjogi reformjaival és az afro-amerikaiakat megcélzó gazdasági csomagjával.

835 év börtönbüntetést is lenullázhat

A The New York Times tudósítása szerint elnöki kegyelemben részesülhet a 76 éves Sheldon Silver, a New York-i kongresszus korábbi demokrata párti elnöke, akit 2020-ben korrupció miatt ítéltek hat és fél év letöltendő börtönbüntetésre és 1 millió dollár megfizetésére.

Sholam Weiss egy Amerikában közismert elítélt, aki szintén kegyelmet kaphat. Ő az a fehérgalléros bűnöző, akire az amerikai büntetőeljárások történetének eddigi leghosszabb börtönbüntetését, 835 évet szabtak ki 2000 rendbeli bűncselekmény elkövetéséért.

Kapcsolódó cikk
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: email

Trump korábbi tanácsadója, a 66 esztendős Steve Bannon, aki szerint a média a szélsőjobb populisták első számú ellensége, nem szerepel az elnöki kegyelmi listán. Ő nem is vallotta bűnösnek magát a „We Build the Wall” kampányra összegyűjtött 25 millió dollárnyi adomány elsikkasztásában. 

There Are Only 36 Hours Left in Trump's Presidency | The Tonight Show

Jimmy addresses the final days of Donald Trump's presidency, the upcoming impeachment trial and Biden's plans for a slew of executive orders.The Tonight Show...

Giuliani nemrég a meg nem térített ügyvédi díja miatt veszett össze Trumppal. Az ügyvéd már korábban visszamondta az elnök védelmét a szenátusi impeachment eljárás során. Giuliani is felszólalt ugyanis a Capitolium megszállását megelőző január 6-i gyűlésen, ahol arra biztatta az elnök híveit, hogy törjenek be a törvényhozás épületébe.

Julian Assange-ot, a Wikileaks alapítóját is gyakran emlegették, mint aki esetlegesen kegyelemben részesülhet, de valószínűleg ő sem szerepel Trump listáján. 


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból