Donald Trump betiltotta a TikTok és a WeChat amerikai tranzakcióit

Donald Trump elnöki rendeletének kihirdetése után 9%-ot zuhantak a WeChat anyacégének részvényei a hongkongi tőzsdén, a TikTok alkalmazást pedig betiltaná az Egyesült Államokban.

Állandó fenyegetést jelentenek az USÁ-ra

Donald Trump augusztus 6-án elnöki rendeletben tiltotta be az Egyesült Államok és két kínai cég, a TikTok és a WeChat közötti tranzakciókat, írja a The Guardian. Korábban már megírtuk, hogy Donald Trump kormányzata fontolgatja a TikTok betiltását – vajon ez egy kompromisszumos megoldás vagy csak az első lépés a tényleges betiltás felé?

donald trump tiktok wechat
Donald Trump leszámol a TikTokkal és a WeChattel / Fotó: Getty Images

Bár a jogszabály nem definiálja a „tranzakció” fogalmát, a szöveg alapján tilos „bármilyen személy által vagy az Egyesült Államok törvényeinek hatálya alá eső bármilyen tulajdonhoz kapcsolódóan végzett bármilyen tranzakció elvégzése szeptember 15. után.”

A TikTok-felhasználók egységes kézjellel tudatják a családon belüli erőszakot

A TikTok videómegosztó oldalt a legtöbben a táncolós és éneklős felvételek közzétételére alkalmazzák. Az oldalon nap, mint nap új trendek jelennek meg, fülbemászó dallamok, egyszerű mozdulatok adnak lehetőséget a felhasználóknak kreativitásuk kiélésére. A közösségi oldallal hihetetlen nagy tömegeket lehet elérni. Ez nemcsak a népszerűség növelése kapcsán fontos szempont, de olykor életmentő segélykiáltásoknak is felületet biztosít.

Tehát a TikTok anyavállalata, a ByteDance ezután a jövő hónap közepéig értékesítheti amerikai érdekeltségét a Microsoft vagy bármely másik amerikai cég számára. A TikTok piaci értéke jelenleg több mint 50 milliárd dollár, azaz több mint 14,5 milliárd forint.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]A Kínai Népi Demokratikus Köztársaságban kifejlesztett és kínai cégek tulajdonában lévő mobilapplikációk elterjedése Amerikában folyamatos veszélyt jelent nemzetbiztonságunkra, külpolitikánkra és gazdaságunkra[/perfectpullquote]

– írta Trump Nancy Pelosinak, az amerikai Kongresszus képviselőházi elnökének.

Az egész világon népszerű WeChat applikációt online fizetésre, beszélgetésekre és applikációk közötti interfészként használják. Ezen app az USA és Kína közötti kommunikáció egyik legfontosabb platformjának számít. Utóbbi országban a legtöbb nyugati üzenetküldő applikációt betiltották, így az amerikai és kínai felhasználók a WeChaten keresztül kommunikáltak üzleti ügyekben vagy a családtagjaikkal, barátaikkal. A platform anyacége a második legnagyobb ázsiai cég. A Tencent olyan amerikai cégekben is érdekelt, mint a Tesla, a Reddit vagy a Spotify. A Tencent részvényei a hongkongi tőzsdén 9%-kal estek a rendelet kiadása után.

High-tech hidegháború

A lépés mindenesetre az Egyesült Államok és Kína közötti feszültségek fokozódását jelzi. Az indiai kormány már korábban betiltott közel 60 kínai mobilapplikációt, miután június közepén katonai összecsapás robbant ki a két ország határán. Nemrég egyébként az egyik legnépszerűbb TikTok-sztár elhunyt tragikusan fiatalon. Kína már évek óta elzárta az amerikai cégek elől az országot, így a hatalmas piacban rejlő üzleti lehetőségeket is.

No Title

BREAKING: President Trump just issued an executive order “on Addressing the Threat Posed by TikTok.” It takes effect in 45 days, prohibits “any transaction” with ByteDance, the Chinese company that owns TikTok, and will almost certainly face legal challenges. pic.twitter.com/Ma9XOfYgOB

A Szenátus pedig – szintén az elnöki rendelet kiadásának napján – egyhangúlag megszavazta azt a törvénytervezetet, amely a szövetségi kormánytisztviselők hivatali eszközein nem engedélyezi az app használatát. A törvénytervezetet benyújtó republikánus képviselő szerint azáltal, hogy a nagy kínai cégeket ilyen módon szabályozzák, hozzájárulnak a kínai kommunista párt féken tartásához is. A törvényjavaslatot még az elnöknek is jóvá kell hagynia, hogy törvényi erőre emelkedjen. A Fehér Ház nyilatkozata alapján erre azonban megvan a szándék.

A TikTokkal kapcsolatos biztonsági kérdések nagyon régóta napirenden vannak, sőt, egyfajta cenzúra gyanúja is felmerült. Legutóbb, alig egy hónapja az Anonymus hackercsoport is arra kért mindenkit, hogy töröljék az alkalmazást. Pedig tavasszal új kiberbiztonsági részleget hozott létre a techóriás.

A TikTok új trendje a nőket ért egészségügyi megkülönböztetésre világít rá

A TikTok leginkább a rövid, vicces videókról vagy a táncprodukciókról szól, de azért a nők jogaiért küzdők trendek vagy a koronavírus elkerülését segítő üzenetek is felkapottak lesznek. A legújabb TikTok-trend a Make It Stop. A fiatal lányok a Disney-féle Tengerparti Tini Mozi film Can’t Stop Singing című betétdalára énekelnek arról, milyen súlyos betegségen estek át, írja a .

Most a TikTok szóvivője megerősítette, hogy a cég kérésre sem ad ki felhasználóadatokat a kommunista pártnak. Biztonsági szakértők szerint azonban lehetséges, hogy a kínai kormány rákényszerítheti a vállalatot az adatok átadására. Emellett bejelentették, hogy együttműködik az USA Bevándorlási és Határvédelmi Hivatalával a „külföldi befolyás elleni védekezés”, valamint a novemberi elnökválasztás előtt a platformra kerülő információk valóságtartalmának ellenőrzése érdekében.

A közösségi videómegosztó oldalt ugyanis egyre gyakrabban használják politikai vagy mozgalmi tevékenység terepeként. A fiatal felhasználók emlékezetes módon hackelték meg Trump tulsai kampányrendezvényét júniusban.

A Twitter nemrégiben elkezdte megjelölni a kínai és orosz kormányokhoz közel álló hírcsatornák profilját és bejegyzéseit „kormánybarát média” felirattal. Indoklásuk szerint olyan hírforrásokat jelöltek meg ily módon, ahol „az állam közvetett vagy közvetlen politikai vagy gazdasági nyomást és/vagy ellenőrzést gyakorol a szerkesztőség által megjelentetett tartalomra”.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból