Követem Közélet Sztárok nekimentek Donald Trumpnak: Nem lesz több Prince-dal

Sztárok nekimentek Donald Trumpnak: Nem lesz több Prince-dal

Promóció

Prince örökösei nekimentek Donald Trumpnak: az amerikai elnök nem használhatja a 2016-ban elhunyt énekes dalait a kampányturnékon – írja a Corriere della Sera.

Promóció
- Advertisement -

Kampánykörútjain Donald Trump, amerikai elnök színpadra érkezése előtt és bevonulásakor közismert számokat szoktak játszani. Ezúttal a Prince-et és örököseit képviselő Prince Estate állt be Adele, Bruce Springsteen és Neil Young után azoknak a művészeknek sorába, akik nem engedik, hogy dalaikat felhasználják ezeken az eseményeken.

Donald Trump minneapolisi kampánykörútján / Fotó: Jim Mone / AP / Shutterstock

Prince 1983. augusztus 3-án Minneapolisban énekelte el először emblematikus dalát, a Purple Raint. A szerző 1984-ben Oscar-díjat kapott a Bíboreső című film zenéjéért, amelyben a szóban forgó szám betétdalként szerepelt.

Robert De Niro: Alig várom, hogy börtönben lássam Donald Trumpot

De Niro szinte minden alkalmat megragad, hogy kritizálja Donald Trump amerikai elnököt. Nemrég a készülő The Irishman című, Netflix re készülő filmje kapcsán adott interjút a brit hírportálnak. A beszélgetés során nemes egyszerűséggel gengszternek nevezte az amerikai elnököt. Érdekesség, hogy Martin Scorsese szóban forgó Netflix-filmben Frank Sheeran gengsztert alakítja De Niro.

Idén október 10-én Minneapolisban Trump olyan gyűlölködő kampányt tartott, mint amilyet megválasztása óta még soha, az elsőt az ellene indított vádemelési eljárás (impeachment) után.

Az elnök kommunikációs szakemberei jó ötletnek tartották, hogy ha már Minneapolisban, Prince szülővárosában kampányolnak, akkor a Purple Rain-nel nyissák meg a show-t. A Prince Estate azonban közbelépett: egy évvel ezelőtt ugyanis Trump kampánystábja kifejezetten kötelezettséget vállalt arra vonatkozólag, hogy nem használja fel Prince zenéjét.

Ezen a ponton a vitát jogi útra lehetne terelni, hiszen Trumpék megszegték a kötelezettségüket. Alapesetben a politikai jelölteknek nem kell az alkotók engedélyét kérni a szerzeményeik rendezvényeken történő lejátszásához, csak a jogdíjat kell megtéríteniük. Azonban azt sem lehet tudni, hogy Trump stábja fizetett-e jogdíjat, és nem hagytak-e maguk után fedezetlen számlákat, ahogy egyéb költségtételekkel tették még korábban hat másik városban.

Rihanna keményen kiosztotta Donald Trump amerikai elnököt

Augusztus 3-án két merénylet is történt az Egyesült Államok két különböző pontján. A texasi El Paso városában, valamint Daytonban, Ohio-ban. A két terrorcselekmény legalább 30 ártatlan áldozatot követelt. Mivel Donald Trump már így is kivívta több ismert ember ellenszenvét, ezúttal Rihanna konfrontálódott.

Egyre több zenész dönt úgy, hogy nem akar Trump választási kampányába semmilyen módon belefolyni. Mick Jagger még 2016 októberében tett közzé a Twitteren egy videóüzenetet, amelyben kérte Trumpot, hogy a Rolling Stones Start me up című számát vegyék le a műsorról. Aztán pedig Adele a Skyfall, Pharell Williams a Happy, az R.E.M. az It’s the end of the World, végül Neil Young a Rocking in the Free World kapcsán kérte ugyanezt.

Az elnök megpróbálta a maga javára fordítani a sztárok ellenséges álláspontját olyan magyarázattal, minthogy: “mi a dolgozó embereket képviseljük, akikről mindenki megfeledkezett, semmi közünk a hollywoodi sztárokhoz.” Múlt héten is, miután politikai vetélytársait szóban lealázta, Trump a következőképpen hagyta el a színpadot:

Nem volt szükségem Beyoncé-ra és Jay-Z-re, vagy a kis Bruce Springsteenre ahhoz, hogy nyerjek 2016-ban.

Akkor nem értjük, miért is bömböltetik a hangszórókból Elton Johnt vagy a Queentől a We are the Championst. Normális helyzetben ez a kérdés valószínűleg fel sem merül. George W. Bush például mindig a Born in the USA-t kérte Springsteentől, amikor felment a pódiumra. Annak ellenére, hogy nem értette – mint utólag kiderült: nem éppen a hazafiasság netovábbja az a dal. De ezt senki sem firtatta. A Főnök zenéje és szövege gondolkodásra bírtak mindenkit. Most, a trump-i Amerikában már ez sincs.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3