Donald Trumpról egykori tanácsadója, John Bolton írt újabb leleplező könyvet

John Bolton egykori nemzetbiztonsági tanácsadó könyvének megjelenését Donald Trump sem tudta megakadályozni.

Sorra jelennek meg Trumpról a leleplező könyvek

John Bolton könyvében kritizálja Donald Trump elnökségét, ezért a The Room Where It Happened kiadását ugyan a Trump adminisztráció megpróbálta megakadályozni, de máris az online eladási listák élére került, írja a The Guardian. Az írás viszont nem örved kiemelkedő kritikáknak, hiszen a vélemények szerint John Bolton saját személyének fontosságát emeli ki leginkább.

john bolton donald trump
John Bolton és Donald Trump / Fotó: CNN

Bolton könyve jelenleg az Amazon könyveladási listájának első helyén szerepel. Ez már a második könyv az utóbbi időben, ami miatt Trumpnak aggódnia kell. Az elnök unokahúga, Mary Trump ugyanis a közeljövőben jeleníti meg a Too Much and Never Enough (Túl sok és sohasem elég) című kötetet, amely szintén kritikus hangvételű lesz. Mary egyenesen a világ legveszélyesebb emberének titulálja az elnököt. Bolton könyve június 23-án jelenik meg míg Mary Trumpé július 28-ra várható.

Az amerikai igazságügyi minisztérium sürgős kezdeményezést tett, hogy megakadályozza Bolton memoárjának megjelenését.

A könyv egyik kiszivárgott példánya szerint Trump Kínától kért segítséget, hogy megnyerje a 2020-as választást, illetve személyes tiszteletéről biztosította a kínai elnököt, Xi Jinpinget. Trump a Twitteren már jó előre jelezte, hogy a könyvben hazugságok és hamis történetek kaptak helyet.

Donald Trump lángra lobbantja az államokat a német magazin címlapján

A német hírlap, a Der Spiegel legújabb számán az irodájában ülő Donald Trump szemez velünk. Mögötte pedig a rasszizmus elleni tüntetőket, valamint a lángba borult Washington DC-t láthatjuk. A gyufaszál azonban nem máshol, mint az amerikai elnök kezében lobban fel. A címlapon nagy betűkkel olvashatók a “Der Feuerteufel” és az “Ein Präsident setzt sein Land in Brand” címek.

A korai kritikák nem túl biztatóak a Bolton-könyv kapcsán. A The New York Times szerint a műben John Bolton saját szerepének fontosságát hangsúlyozza, és sokszor unalomba fullad. A The Washington Post kritikája kiemeli, hogy a könyv legnagyobb hibája a volt nemzetbiztonsági tanácsadó önkritikájának teljes hiánya.

Boltonnak hamarabb kellett volna lépnie

A bírálók azt is hangsúlyozzák, hogy a tavalyi évben mikor Trump ellen impeachmentet (közjogi felelősségre vonás) indítottak Bolton visszautasította a tanúmeghallgatást. A vélemények szerint hamarabb kellett volna előhozakodnia az igazsággal, amikor megvolt a lehetősége az eljárást segítve. Bolton állítása szerint szerint a végeredményen egyébként sem változtatott volna, ha tanúskodik.

1540554798 All US sanctions against Iran will be back on Nov 5 trump ap
Donald Trump elköszönhet az elnökségétől? / Fotó: Times

Az, hogy a The Room Where It Happened (A szoba, ahol ez történt) mekkora port fog kavarni, hamarosan kiderül. A megjelenést már nem tudják megállítani, hiszen több száz példány forgalomba került, így a médiabomba már ketyeg.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból