Döntöttek az európai polgárok az óraállítgatással kapcsolatban!

Nemrég beszámoltunk arról, hogy az Európai Bizottság kezdeményezésére felmérés készült, hogy az európai polgárok miként vélekednek az évi kétszeri óraállítgatásról. A kérdőívben arra voltak kíváncsiak, hogy az unió lakosai szerint eltöröljék-e az óraállítgatás gyakorlatát, és ha igen, akkor a nyári vagy a téli standard időszámítás legyen-e érvényben. Megvan az eredmény!

Ez volt eddig az Unió legnagyobb online közvélemény-kutatása. Körülbelül 4,6 millió ember vett részt a felmérésben, ami július 4. és augusztus 16. között zajlott.

Az Európai Unió népe pedig túlnyomó többségben ellenzi a téli és a nyári időszámítás létét, és elegük van az órák évi kétszeri előre-és visszaállításából. A válaszadók több mint 80%-a az óraállítás eltörlése mellett tette le a voksát, jelentették EU-s forrásból szerdán.

Minden jel arra mutat, hogy az EU végre pontot tehet az óraállítás eddig is meglehetősen vitatott gyakorlatának végére.

A téma különösen Németországban van napirenden, ami a közvélemény-kutatásban is megmutatkozott: a válaszadók közül 3 millióan németek. 

89229.Ngsversion.1425780710698.Adapt .1900.1
Az Évi Kétszeri Óraátállításra Remélhetőleg Hamarosan Már Nem Lesz Szükség / Fotó: Charlie Riedel / Ap

A Bizottság hivatalosan csak csütörtökön ismerteti az eredményeket, szerdán még nem akarta kommentálni a kiszivárgott információkat. A Westfalenpost német lap viszont lehozta az eredményt, jól tájékozott brüsszeli forrásokra hivatkozva. 

Jelenleg egyébként 3 különböző időzóna létezik az EU-ban: a nyugat-európai vagy Greenwich Mean Time (GMT), a közép-európai és a kelet-európai. Utóbbiak 1, illetve 2 órával térnek el a GMT-től.

Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból