Nézem Képzőművészet A politikai erőszakot ábrázolta, díjat és 300 milliót kapott...

A politikai erőszakot ábrázolta, díjat és 300 milliót kapott érte Doris Salcedo

Promóció

A Nomura-díjat Doris Salcedo kapta, aki a művészetében a konfliktusok emberi áldozatainak bemutatását tartja fő feladatának, írja a The Guardian.

Promóció

A bogotai származású művész, Doris Salcedo egyik ismert alkotása, a Shibboleth a londoni Tate Modern múzeumban található, amely 167 méter hosszú hasadék.

Doris Salcedo / Fotó: David Heald

A remekmű Európa és a világ többi része között elmélyülő megosztottságot jelképezi. A Salcedo most elnyerte a világ egyik legnagyobb kortárs művészeti díját, a Nomura Art Awardot, amelynek értéke egymillió dollár (~300 millió forint).

A díjat az elmúlt 25 évben végzett munkásságáért kapta, amely a kolumbiai kormány és a lázadók közötti zajló konfliktusok emberi áldozatainak a bemutatása irányult. A 2016-os békemegállapodásig a közel 5 évtizedig zajló polgárháború 260 ezer halálos áldozatot követelt.

Hiszem, hogy a politikai erőszak áldozatainak közreműködésével készült művészi alkotások képesek lesznek összekötni a művészetet a valósággal

– nyilatkozta a Salcedo.

Tate Modern múzeumban található repedés / Fotó: Nuno Nogueira

A művész bízik abban, hogy ezáltal is közelebb kerülhet egymáshoz az ötven éve megosztott társadalom.

“Kolumbiában, amely egy nagyon polarizált társadalommal bír, különböző változatai vannak a valós történelmünknek. Számos kísérlet van arra, hogy a háború létét letagadják, és törekvések arra, hogy a háborús áldozatok létezését letagadják. Ezért foglalkozom a művészetem során a háborús bűnökkel” – tette hozzá.

Elég rejtélyes művész kapta a Doug Moran-díj 150 ezer dollárját

nem számított arra, hogy elnyeri Ausztrália legnagyobb anyagi elismerésével járó művészeti díjat. A művész zavarba ejtő neve nem álnév, hiszen a barátai és társa is What néven hívják őt. Még szeme is könnybe lábadt mikor bejelentették, hogy ő nyert. A díjat azért a festményéért kapta, amely a Go-Betweens együttes frontemberét, Robert Forstert ábrázolja.

Salcedot teljesen váratlanul érte, hogy elnyerte a japán befektetői csoport, a Nomura által alapított díjat. A White Cube galéria művészeti igazgatója úgy fogalmazott Salcedoval kapcsolatban, hogy “korunk egyik legmeghatározóbb művésze”.

Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A legszürreálisabb ötletek, hogyan védheted meg magad a koronavírus ellen

A kínai emberek saját kezükbe vették a sorsukat, maguknak gyártanak védőmaszkokat!

A pillanat, amikor az álmodozó turistát elgázolja a valóság

Nem véletlen, hogy egyes helyeken már turistaadót szednek.

Színésznők, akik nem szégyellik terhes alakjukat és döngő lépteiket

Bátran pózolnak fürdőruhában, domború hassal is és döngő léptekkel, ezek a büszke anyukák.
Promóció

a szerk. ajánlása

Tudtad? Kultúránként egészen mást jelent, amit a kezünkkel csinálunk

Ami egyik helyen a kedvesség jele, az máshol durvaságnak számít.

A nosztalgiavonat átrobogott a vásznakon – Ezek voltak 2019 legjobb külföldi filmjei a ContextUs szerint

Volt egyszer egy 2019-es év, amelyben korunk legnagyobb mesterei és feltörekvő tehetségei egyaránt megmutatták, hogyan is kell filmet készíteni.

Ezek minden idők legdrágábban elkelt festményei

Cikkünkben górcső alá vesszük a valaha legdrágábban elkelt tíz festményt, és arról is esik pár szó, miért kerülnek bizonyos festmények többe, mint mások.
Promóció

ez is érdekeltéged
<3