Nézem Képzőművészet A politikai erőszakot ábrázolta, díjat és 300 milliót kapott...

A politikai erőszakot ábrázolta, díjat és 300 milliót kapott érte Doris Salcedo

Promóció

A Nomura-díjat Doris Salcedo kapta, aki a művészetében a konfliktusok emberi áldozatainak bemutatását tartja fő feladatának, írja a The Guardian.

Promóció
- Advertisement -

A bogotai származású művész, Doris Salcedo egyik ismert alkotása, a Shibboleth a londoni Tate Modern múzeumban található, amely 167 méter hosszú hasadék.

Doris Salcedo / Fotó: David Heald

A remekmű Európa és a világ többi része között elmélyülő megosztottságot jelképezi. A Salcedo most elnyerte a világ egyik legnagyobb kortárs művészeti díját, a Nomura Art Awardot, amelynek értéke egymillió dollár (~300 millió forint).

A díjat az elmúlt 25 évben végzett munkásságáért kapta, amely a kolumbiai kormány és a lázadók közötti zajló konfliktusok emberi áldozatainak a bemutatása irányult. A 2016-os békemegállapodásig a közel 5 évtizedig zajló polgárháború 260 ezer halálos áldozatot követelt.

Hiszem, hogy a politikai erőszak áldozatainak közreműködésével készült művészi alkotások képesek lesznek összekötni a művészetet a valósággal

– nyilatkozta a Salcedo.

Tate Modern múzeumban található repedés / Fotó: Nuno Nogueira

A művész bízik abban, hogy ezáltal is közelebb kerülhet egymáshoz az ötven éve megosztott társadalom.

“Kolumbiában, amely egy nagyon polarizált társadalommal bír, különböző változatai vannak a valós történelmünknek. Számos kísérlet van arra, hogy a háború létét letagadják, és törekvések arra, hogy a háborús áldozatok létezését letagadják. Ezért foglalkozom a művészetem során a háborús bűnökkel” – tette hozzá.

Elég rejtélyes művész kapta a Doug Moran-díj 150 ezer dollárját

nem számított arra, hogy elnyeri Ausztrália legnagyobb anyagi elismerésével járó művészeti díjat. A művész zavarba ejtő neve nem álnév, hiszen a barátai és társa is What néven hívják őt. Még szeme is könnybe lábadt mikor bejelentették, hogy ő nyert. A díjat azért a festményéért kapta, amely a Go-Betweens együttes frontemberét, Robert Forstert ábrázolja.

Salcedot teljesen váratlanul érte, hogy elnyerte a japán befektetői csoport, a Nomura által alapított díjat. A White Cube galéria művészeti igazgatója úgy fogalmazott Salcedoval kapcsolatban, hogy “korunk egyik legmeghatározóbb művésze”.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3