Elég rejtélyes művész kapta a Doug Moran-díj 150 ezer dollárját

A What néven ismert művész a Go-Betweens együttes frontemberének portréjával érdemelte ki a Doug Moran-díjat, írja a The Guardian.

What nem számított arra, hogy elnyeri Ausztrália legnagyobb anyagi elismerésével járó művészeti díjat. A művész zavarba ejtő neve nem álnév, hiszen a barátai és társa is What néven hívják őt. Még szeme is könnybe lábadt mikor bejelentették, hogy ő nyert.

doug moran díj what
What háttérben az alkotásával / Fotó: Jessica Hromas

A díjat azért a festményéért kapta, amely a Go-Betweens együttes frontemberét, Robert Forstert ábrázolja.  Az alkotást közel ezer másik pályamű közül választották ki és 150 ezer dollárral  – közel 30 millió forint – jutalmazták a Sidney-ben található Jupiter Hallban tartott ceremónián.

[perfectpullquote align=”left” bordertop=”false” cite=”” link=”” color=”” class=”” size=””]Ez teljesen váratlanul ért. Ez az összeg megváltoztatja az életemet[/perfectpullquote]

– mondta a művész. What bevallása alapján ez a harmadik festménye, amelyet Robert Forster ihletett, de nagy hatással volt a művészetére a zenei munkássága is kezdő alkotóként. A Moran Arts Foundation alapítványt 1988-ban hozta létre Greta és Doug Moran. A Doug Moran-díjat ausztráliai művészek kaphatják, ausztráliai témájú alkotásaik elismeréséért.

Andy Warhol transzneműekről készített portrésorozatát mutatja be a Tate Modern

Andy Warhol kevésbé ismert, nőimitátorokról és transzvesztitákról készített sorozata áll majd a jövő tavasszal megnyíló tárlat középpontjában. A londoni múzeum húsz év után tér vissza a pop-art legismertebb alakjához, és a szexualitás, a migráció, a halál és a vallás témáján keresztül vizsgálja a művészt.

What festménye sokszínű, amelyet áthat egyfajta szinesztetikus érzékenység, amely megragadja Forster légies, élénk és kaleidoszkópos alakját. A zsűri szerint ez a festészet és a portrék végtelen lehetőségét fejezi ki.

The Go-Betweens – Was There Anything I Could Do

The Lurkers ‘I Don’t Need To Tell Her’ TOTP (1978) ➤ https://bit.ly/2GfVwo8 The Charlatans ‘Weirdo’ TOTP (1992) ➤ https://bit.ly/33h9ezQ The Mighty Wah ‘Come…

Nem ez az első elismerés amelyet What egy Forster-festményért kapott, hiszen 2017-ben Archibald-díjjal tüntették ki az alkotót. A Forster-témához való vonzódása abból eredeztethető, hogy maga What is zenészként definiálja magát. Klasszikus gitáron játszik, de tinédzserként magával ragadta a rock and roll világa is. Robert Forster a ’70-es ’80-as években volt Ausztrália egyik legnépszerűbb zenei előadója.

Maurer Dóra képét több mint 20 millióért vitték el a londoni aukción

A kizárólag kortárs magyar művekből – mások mellett Bak Imre, Maurer Dóra, Nádler István és Szűcs Attila munkáiból – rendezett aukciót a Dobossy Aukciósház szervezte a Dean Street-i Blacks Clubban. Az árverésen ötvenöt műalkotásra lehetett licitálni, amelyeket ugyanott kiállításon is bemutattak. Az árverési tételek közül Ficzek Ferenc Önlapozás I., II., III.

A művész már harminc éve alkot, de ez idő alatt sem volt hajlandó elárulni a hivatalos nevét, mert szeretné fenntartani ezt a rejtélyt, amely már szorosan kapcsolódik személyéhez. Így mindenki Whatként ismerheti őt.

https://www.instagram.com/p/B4OK9QYoQLm/?utm_source=ig_web_copy_link

Idén harminc döntős pályaművet választott ki a zsűri. A Doug Morgan-díjas alkotásokat az érdeklődő közönség ingyenesen megtekintheti a Jupiter Hallban.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból