Nézem Képzőművészet Elég rejtélyes művész kapta a Doug Moran-díj 150 ezer...

Elég rejtélyes művész kapta a Doug Moran-díj 150 ezer dollárját

Promóció

A What néven ismert művész a Go-Betweens együttes frontemberének portréjával érdemelte ki a Doug Moran-díjat, írja a The Guardian.

Promóció
- Advertisement -

What nem számított arra, hogy elnyeri Ausztrália legnagyobb anyagi elismerésével járó művészeti díjat. A művész zavarba ejtő neve nem álnév, hiszen a barátai és társa is What néven hívják őt. Még szeme is könnybe lábadt mikor bejelentették, hogy ő nyert.

What háttérben az alkotásával / Fotó: Jessica Hromas

A díjat azért a festményéért kapta, amely a Go-Betweens együttes frontemberét, Robert Forstert ábrázolja.  Az alkotást közel ezer másik pályamű közül választották ki és 150 ezer dollárral  – közel 30 millió forint – jutalmazták a Sidney-ben található Jupiter Hallban tartott ceremónián.

Ez teljesen váratlanul ért. Ez az összeg megváltoztatja az életemet

– mondta a művész. What bevallása alapján ez a harmadik festménye, amelyet Robert Forster ihletett, de nagy hatással volt a művészetére a zenei munkássága is kezdő alkotóként. A Moran Arts Foundation alapítványt 1988-ban hozta létre Greta és Doug Moran. A Doug Moran-díjat ausztráliai művészek kaphatják, ausztráliai témájú alkotásaik elismeréséért.

Andy Warhol transzneműekről készített portrésorozatát mutatja be a Tate Modern

Andy Warhol kevésbé ismert, nőimitátorokról és transzvesztitákról készített sorozata áll majd a jövő tavasszal megnyíló tárlat középpontjában. A londoni múzeum húsz év után tér vissza a pop-art legismertebb alakjához, és a szexualitás, a migráció, a halál és a vallás témáján keresztül vizsgálja a művészt.

What festménye sokszínű, amelyet áthat egyfajta szinesztetikus érzékenység, amely megragadja Forster légies, élénk és kaleidoszkópos alakját. A zsűri szerint ez a festészet és a portrék végtelen lehetőségét fejezi ki.

The Go-Betweens – Was There Anything I Could Do

‘Was There Anything I Could Do’ was taken from ’16 Lovers Lane’ back in 1988.

Nem ez az első elismerés amelyet What egy Forster-festményért kapott, hiszen 2017-ben Archibald-díjjal tüntették ki az alkotót. A Forster-témához való vonzódása abból eredeztethető, hogy maga What is zenészként definiálja magát. Klasszikus gitáron játszik, de tinédzserként magával ragadta a rock and roll világa is. Robert Forster a ’70-es ’80-as években volt Ausztrália egyik legnépszerűbb zenei előadója.

Maurer Dóra képét több mint 20 millióért vitték el a londoni aukción

A kizárólag kortárs magyar művekből – mások mellett Bak Imre, Maurer Dóra, Nádler István és Szűcs Attila munkáiból – rendezett aukciót a Dobossy Aukciósház szervezte a Dean Street-i Blacks Clubban. Az árverésen ötvenöt műalkotásra lehetett licitálni, amelyeket ugyanott kiállításon is bemutattak. Az árverési tételek közül Ficzek Ferenc Önlapozás I., II., III.

A művész már harminc éve alkot, de ez idő alatt sem volt hajlandó elárulni a hivatalos nevét, mert szeretné fenntartani ezt a rejtélyt, amely már szorosan kapcsolódik személyéhez. Így mindenki Whatként ismerheti őt.

Who won the Moran Prize? …or should we say what. This intriguing painting of musician Robert Forster from the Go-Betweens has taken out the $150k prize. We’re so excited for you to see it. Find out more at moranarts.org.au ⠀ #portraiture #australianart #australianartists #dougmorannationalportraitprize #fineart #portraitpainting #robertforster #gobetweens @blockprojects

307 Likes, 21 Comments – Moran Prizes (@moranprizes) on Instagram: “Who won the Moran Prize? …or should we say what. This intriguing painting of musician Robert…”

Idén harminc döntős pályaművet választott ki a zsűri. A Doug Morgan-díjas alkotásokat az érdeklődő közönség ingyenesen megtekintheti a Jupiter Hallban.

Promóció
Promóció
Promóció

legnépszerűbbek

A WHO üzeni: ezeket tartsd be, hogy ne kapd el a koronavírust

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) ajánlásokat tett közzé, milyen szabályokat érdemes betartani a megelőzés gyanánt, valamint mik a koronavírus tünetei.

Az olasz nővér megmutatta, milyen káros hatásai vannak a koronavírusnak

Egy olaszországi nővér a koronavírus frontvonalából posztolt.

Így teszi tönkre a tüdőt a koronavírus

A felvételek az egyik olyan kínai páciens tüdejéről készültek, aki még tavaly decemberben hunyt el Kínában.
Promóció

a szerk. ajánlása

Andy Warhol cipőillusztrátorként kezdte – Érdekességek a pop-art atyjáról

Andy Warhol a XX. század egyik legmeghatározóbb művésze volt.

Laczkovich Borbála, a Banksy-kiállítás kurátora: „A felszín mögött egy komplex és ellentmondásos képet kapunk”

Laczkovich Borbála, a Godot Kortárs Művészeti Intézet kurátora segítségével tisztába tesszük, mit is jelent egy Banksy-mű hitelessége, jogos-e a művész szellemiségére hivatkozni a kiállítás ellen, miközben jópár műhelytitokra és felszín alatti sztorira is fény derül.

Saiid: „Ugyanaz a vonat, csak lecsatoltak egy pár vagont”

A lényeg, hogy az „élet szörfdeszkáján” sodródni és ride-olni is ugyanolyan jó lehet!

ez is érdekeltéged
<3