Douglas Kirkland ikonikus fotói Marilyn Monroe-ról és Coco Chanelről először látható Budapesten

Douglas Kirkland világhírű amerikai fotográfus Marilyn Monroe amerikai színésznőről és Coco Chanel francia divattervezőről készült fotósorozataiból nyílt kiállítás pénteken a Mai Manó Házban. A sorozatokat először láthatja a magyar közönség kiállításon.

Marilyn Monroe-tól Angelina Jolie-ig

Noha egy korábbi fotósorozatunkban 30 ritkán látott fotót mutattunk Monroe-ról, Budapesten élőben is megnézhetünk néhányat belőle. A Coco Chanel – Mítosz és Elegancia, Egy este Marilyn Monroe-val című vándorkiállítás Douglas Kirkland Coco Chanelről 1962-ben készült hatvan képből álló sorozatát, valamint a tragikus sorsú Monroe-t ágyban megörökítő, 55 képet felvonultató sorozatát mutatja be július 5-ig – hangsúlyozta Baki Péter, a Magyar Fotográfusok Háza – Mai Manó Ház ügyvezető igazgatója a pénteki sajtótájékoztatón.

Mint mondta, a sokszorosan díjazott Douglas Kirkland az 1960-as évektől több mint kétezer megbízást kapott, hatszáznál is több hírességről készített képeket Marilyn Monroe-tól Angelina Jolie-ig. Marta Cannoni, a kiállítás egyik olasz kurátora elmondta, hogy Kirkland számára kihívást jelentett megragadni ennek a két erős nőnek a jellegzetes jegyeit, ami mindkét sorozatban végül sikerült neki.

Douglas Kirkland marilyn monroe fotok
Marilyn Monroe modellt állt az akkor 24 éves Douglas Kirkland fotográfusnak, 1961. november 17. / Fotó: Look magazin

Kirkland mindössze 26 éves volt, amikor Look magazin 1961-ben megbízást adott, hogy készítsen képeket Monroe-ról egy címlapsztorihoz a lap fennállásának 25. évfordulójára. A mindössze huszonhat éves Kirkland azért kaphatta meg a felkérést, mert korábban sikerült lencsevégre kapnia a nehéz természetéről is ismert Elizabeth Taylor többszörös Oscar-díjas színésznőt. Ez nyitotta meg a kapukat a nagy magazinok felé és fiatal kora ellenére innentől kezdve nagy sikere volt – magyarázta.

Monroe tanácsokat is adott az ágyból

1961. november 17-én készült a sorozat Marilyn Monroe-ról, aki az ágyban pózol, selyemlepedőbe burkolózva. Monroe több tanáccsal is ellátta a fotográfust, ő választotta ki a képek legfontosabb részleteit, a háttérben pedig Frank Sinatra szólt és pezsgőt fogyasztottak.

douglas kirkland marilyn monroe fotoi
/ Fotó: Look magazin

A kurátor szerint Kirkland sikerének kulcsa abban rejlik, hogy mindig nagyon őszintén viselkedett a modelljeivel. A Monroe-sorozat a színésznő ízlését is visszatükrözi, hiszen ő döntötte el, melyik képet lehet nyilvánosságra hozni.

Több részen át követhetjük, milyenek voltak Marilyn Monroe utolsó hónapjai

A drámasorozat bemutatja, hogy a színésznő milyen kapcsolatban állt a hollywoodi stúdiófőnökökkel és John F. Kennedy amerikai elnökkel. A forgatókönyvön Dan Sefton dolgozik, az előkészítésben a producer Simon Lupton is részt vesz. Sefton jegyzi a BBC Trust Me című orvossorozatát is, amelyből idén újabb évad készül.

A képek között néhány werkfotó is látható – mondta.

Coco Chanel ódzkodott a fotózástól

Marta Cannoni arról is beszélt, hogy Coco Chanel viszont nem volt hozzászokva a fotózáshoz. 1962-ben Kirkland három hetet töltötta világhírű divattervezővel, aki nem volt hajlandó megszólalni angolul. Kezdetben arról volt szó, hogy csak a modelleket és a ruhákat fogja fényképezni, de Kirkland nagyon őszinte fellépésének köszönhetően elérte, hogy Chanelről is készíthessen fotókat.

douglas kirkland coco chanel fotok
Chanel a műtermében, Cambon utca 31., Párizs, 1962. / Fotó: Op

A fotós reggeltől estig követte a divattervezőt, a Ritz Hoteltől a műteremig és a divatbemutatókig. Az akkor már 79 éves Chanel nagyon energikus volt, telve erővel, reggeltől estig dohányzott és szinte sohasem jelent meg az ikonikus kalapja nélkül.

douglas kirkland coco chanel fotoi
Chanel a nappalija kanapéján, Párizs, 1962. / Fotó: Op

A kiállítás utolsó képei pedig Versailles-ban készültek, ahol a hétvégét töltötték együtt – tette hozzá a kurátor. Marta Cannoni szerint Kirkland sikerének az igazi kulcsa abban rejlik, hogy folyamatosan tanult, fejlesztette magát, mindig jobb akart lenni, ami megmutatkozik egész életművén. Kirkland azóta sem állt le, a mai napig folyamatosan dolgozik, 2012-ben az Academy of Motion Picture Arts and Sciences bízta meg, hogy készítse el az Oscar-díjra jelölt legjobb színésznek és színésznőnek, továbbá a legjobb férfi és női mellékszereplőnek a portréit.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból