Dr. Anthony Fauci: napi 100 ezer új koronavírusos megbetegedés is lehet az Egyesült Államokban

Dr. Anthony Fauci járványügyi szakértő kemény hangon figyelmeztette a képviselőket, hogy sürgős szigorító intézkedésekre van szükség Amerikában.

Második hullám?

Június 30-án, kedden dr. Anthony Fauci, az Egyesült Államok legfőbb járványügyi szakértője és az amerikai koronavírus-járvány elleni küzdelem egyik vezetője nagyon ijesztő forgatókönyvet közölt a szenátussal a járvány jelenlegi adatai alapján.

dr anthony fauci amerika covid 19
Dr. Anthony Fauci / Fotó: Kevin Dietsch / AP

Jelen állás szerint az ország 40 ezer új Covid-19 fertőzöttet regisztrál naponta. Amennyiben a kormány nem tesz szigorú intézkedéseket a vírus megfékezése érdekében, dr. Fauci szerint ez a szám sokkal feljebb is mehet. Véleménye szerint csak az USA-ban akár a napi 100 ezret is elérheti az újabb koronavírusos megbetegedések száma, írja a Futurism.

A stockholmiak mindössze 7,3%-a esett át a koronavírus-fertőzésen

A négy magyarországi egyetem által május első felében készített országos felmérés rendkívül alacsony átfertőzöttséget mutat. Meglepő módon a különutas svédeknél hasonló eredményre jutottak. Egy frissen megjelent kutatás szerint április végén Stockholm lakosságának mindössze 7,3%-ánál mutatták ki az új koronavírus elleni antitesteket, így aggályos, hogy az ország nem érte el a remélt, széles átfertőzöttségi arányt a teljes populációban sem.

„A számok önmagukért beszélnek. Nagyon aggódom. Egyáltalán nem vagyok elégedett azzal, ahogy most mennek a dolgok, mert nagyon rossz irányba haladunk. Jól látható, hogy nem vagyunk teljesen urai a helyzetnek” – hangzottak a politikusok felé az egészségügyi szakember szavai.

Dr. Fauci ismét bekeményítene

Az Egyesült Államokban eddig 2,6 millió ember kapta el a Covid-19 betegséget, és közel 130 ezren hunytak el. Ezek az adatok a globális statisztikák mintegy negyedét teszik ki. Miközben több országban sikeresen megfékezték a vírus terjedését, a Bloomberg jelentése szerint 12 államban megugrott a kórházban kezelt esetek száma.

Laura Fuchs, New York-i fotós: „Mindenki mosolyogjon a maszk alatt is!”

A koronavírus-járvány egyik legnagyobb gócpontja New York városában alakult ki. A John Hopkins Egyetem adatai szerint a vonzáskörzetével együtt több mint 20 milliós metropoliszban több mint 330 ezer megbetegedést és több mint 26 ezer halálesetet regisztráltak. Laura Fuchs fotós ebben a tragikus időszakban is próbált a pozitívumokra koncentrálni.

Nem ez az első alkalom, hogy dr. Fauci figyelmeztet, milyen beláthatatlan következményei lehetnek az amerikai kormány túlzottan megengedő járványkezelési hozzáállásának. Korábban megmondta, hogy ha túl korán enyhítenek a kijárási korlátozásokon, az egyébként elkerülhető szenvedéshez és halálozáshoz vezethet.

Most beigazolódni látszik az előrejelzése. Ha a számok ilyen ütemben emelkednek, dr. Fauci szerint a közeljövőben nagyon sokan meg fognak halni a vírus következtében.

„Biztosíthatom önöket, hogy nagyon csúnya vége lesz” – figyelmeztette a szakértő a szenátorokat.

https://www.instagram.com/p/CCEvWDPjXc8/

A május vége óta zajló Black Lives Matter mozgalom tüntetései, amelyen milliók vettek részt az egész országban, nyilván közrejátszhat az újabb hullám kialakulásában. Több sztár, köztük a járványon már az első időkben átesett Tom Hanks vagy Jennifer Anniston elkezdtek ismét a maszkhasználat mellett kampányolni. Amíg nem kerül kereskedelmi forgalomba a koronavírus elleni vakcina, addig jelen lesz a vírus.


Ez is érdekelhet

Top sztorik a rovatból