Donald Trump Boticelli műhelyében, Rákosi Mátyás Chagall műhelyében… Mindennapjaink abszurditásával szembesít szürreális valóságunk realista festője, drMáriás. De milyen is az igazi Magyar Nemzeti Festészet? drMáriás festőt azonos című kiállításáról, munkásságáról kérdeztük.

ContextUs: Mi a nemrég megnyílt tárlat tematikája, milyen szempontok alapján válogattad ki a kiállításra kerülő képeket?

A képeim lenyomatai a kornak, közhangulatnak, világnak, amelyben élünk. Most a leggyakrabban használt szó a Nemzeti és a Magyar, valamint fő aktualitás a kulturkampf és a kánonok harca, így egy olyan frontvonalat nyitottam, ahol a két szó sokféleképpen értelmezhető, ami lehet magasztos, groteszk, banális vagy éppen felszabadító.

ContextUs: Kikkel találkozhat a közönség a kiállított képeken?

Azokkal, akik e harc főszereplői: Orbán Viktor és Ráhel, Mészáros Lőrinc, Soros György, vagy a világpolitika a magyar szemmel, Trump, Putyin, Merkel és Erzsébet királynő, de ott van Gyárfás Tamás, a Rákosiból műtött Kelemen Anna, István király és népe és még sokan mások.

5Bfed37067Bd9985029695
Drmáriás: “Számos Külföldi Ideológust, Diktátort, Hőst, Témát, Történelmi Eseményt Is Felhasználok A Művészetemben” / Fotó: Nagy Géza / A38 Hajó

ContextUs: Idén októberben Szentpéterváron volt kiállításod, de az utóbbi években szerepeltek alkotásaid Pekingben és New Yorkban is. Vannak olyan témák, amik itthon és külföldön is egyaránt sikerrel működhetnek?

Számos külföldi ideológust, diktátort, hőst, témát, történelmi eseményt is felhasználok a művészetemben, s ezeket az utalásokat nagyon is értik, legyen szó Marxról, Leninről, Sztálinról, Hitlerről, Trockijról, vagy éppen a mai Breivikről, Kim Dzsong Unról, Woody Allenről vagy Karel Gottról. A felfogás ugyanaz, mint a honi hősökkel: olyan módon megjeleníteni őket, hogy a valódi személyiségük, szerepük, rejtett énjük bontakozzon ki a maga megdöbbentő, szarkasztikus, művészettel harcoló formájában.

ContextUs: Hogyan választasz alanyt és témát festményeidhez? Hogyan kell elképzelni az alkotási folyamatot?

Kétfajta információs lavinában élek: az egyik, amelyet szeretek, amely után vágyakozok, amely az enyém, az a művészeté. A másik, amely betüremkedik az életembe, amely ki akar használni, ki akar sajátítani, amely be akar csapni, amely félre akar vezetni, az pedig a politikáé. Én csendélet helyett úgy festek politikusokat és más, életeinket befolyásoló személyeket, hogy azok az én térfelemre jöjjenek, ahol azt csinálok velük, amit akarok, s úgy mutatom fel őket, s általuk a világot, amelyben élünk, ahogyan én akarom.

Ez óriási: Ilyen merész képet festett Orbán Ráhelről DrMáriás

Az Ausztria Mona Lisájának is hívott Adele Bloch-Bauerről Klimt két képet is festett, ezek egyikét gondolta újra a miniszterelnök lányával a művész.

ContextUs: Tudnád valamilyen irányzathoz sorolni képeidet?

Igazából nem, de mindig lehet stílusokat kreálni, így az lehet szürreális valóságunk realizmusa, dada-realista történelmi tájfestészet, naiv háborús portréfestészet, hatalomkritikus posztkonceptuális festészet, groteszk pop-art, kelet-európai posztszocialista expresszionizmus, művészetellenes személyek ábrázoló festészete, nemzetkritikus magyar nemzeti festészet, punk átértelmező művészet, korrekciós stílus és így tovább.

ContextUs: Hogy fogadja tevékenységedet a magyar kortárs képzőművészeti közeg? Nemcsak politikai és történelemi személyeket, hanem a saját szakmai közegedet is vászonra vetetted már. Hogyan reagáltak arra, hogy idén megfestetted a magyar képzőművészeti élet legbefolyásosabb alakjait?

A magyar kortárs képzőművészeti közeg egy része nagyon szereti, egy másik pedig igencsak megkérdőjelezi, a harmadik, a legnagyobb csoport pedig nem tud mit kezdeni a festészetemmel. Ez azért van, mert az kilép a művészet megszokottan zárt és öncélú keretei közül, s olyan úton mozog, ahol már nem tartozik csak az ő kasztjukba, az értékítéletük és felügyeletük alá.

5Bfed36D8Fe8B017625181
Drmáriás: “De Igazából A Festészet Az, Amely A Leginkább Ki Tud Bújni A Műfajok” / Fotó: Nagy Géza / A38 Hajó

Ezért néha féltékenyen néznek rá, olykor gyűlölettel, néha pedig nagy szeretettel igazi rokonszenvet érezve iránta, mert olyan bátorsággal, közvetlenséggel és humorral rendelkezik, amely ritka a műfajban.

ContextUs: A festő drMáriás különbözik valamiben a Tudósok drMáriásától és az író drMáriástól? Törekszel arra, hogy különböző médiumokban hasonló kérdésekre reflektálj, ugyanazt a gondolatiságot folytasd?

A különböző ágakban az a közös esetemben, hogy egy tőről fakadnak, miközben nagyon különbözőek külsőségeikben, mégis ugyanazt az alaphangot, élményt, gondolatot hozzák. Kínában szeretik a prózámat, fesztiválokon, klubokban a zenénket, de igazából a festészet az, amely a leginkább ki tud bújni a műfajok, médiumok kötöttségei és cenzúrája alól, és közvetlenül és hangosan megszólalni, jó nagyot, szépet, sokszínűt és többértelműt üvölteni.

Ner-lovagok festményeken – drMáriás és Fábry kollabja

DrMáriás sokszor volt Fábry Sándor vendége. És ahogy általában ez lenni szokott, a két jellegzetes groteszk hang felismerte közös hullámhosszát. Elindult egy olyan kulturális projekt, ami megbélyegezte a magyar politika és közélet abszurd mibenlétét. Sőt, nevetésre sarkallja a nézőt. Persze van itt Tito, Bukowski, Marx, de a régi idők emlékére Gömbös Gyula és Kádár János is megkapta a maga vásznát.

ContextUs: Hosszú távon is számíthat a közönség arra, hogy maradsz a politikai témánál?

Nem tudom. Nagyon sokáig kerültem a politikát, de ő sose került el engem, így sok a törlesztenivalóm. De én nem is annyira csak politikának, hanem aktualitásnak nevezném, amit festek: életképeket abból a gyönyörűen abszurd világból, amelyben élünk. Ha az, amit csinálok, csak kicsit olyan, mint Örkény egypercesei, akkor érdemes volt ezeket megfesteni.

5Bfed3A789B54641582891
Tudósok: Nem!!! Az Eszperantó Királyság Hivatalos Himnuszai / Fotó: Nagy Géza / A38 Hajó

(November 27-én nyílt meg drMáriás Magyar Nemzeti Festészetet! című kiállítása az A38 Hajó Kiállítótérben. A megnyitót november 30-án a művész saját tárlatvezetése, Tudósok lemezbemutató és Ricsárdgír koncert követte. A Tudósok NEM!!! Az Eszperantó Királyság Hivatalos Himnuszai című, eddigi albumaiban megjelent számokból szemezgető, bakelit- és CD-formátumban is megjelent első válogatáslemezét mutatta be november 30-án. A kiállítás december 5-én, 19 órakor zár.)

CV

drMáriás (születési nevén Máriás Béla) 1996-ban született. Festő, író, a Tudósok zenekar frontembere.Összművészetinek is mondható munkásságára főleg a harsány és kritikai hangvétel, valamint a kelet-európai identitásból, történelmi és politikai sajátosságokból fakadó létkérdések jellemzők. Alkotói nyelvezetében az avantgárd, a dadaizmus, a pop-art és a szürrealizmus eszközeivel operál. Művészeti, közírói tevékenységét társadalomsebészetként definiálja. A Tudósok zenekar énekes-trombitás-harsonás-szaxofonos vezetője. Zenekarával Oroszországtól az Amerikai Egyesült Államokig több száz koncertet adott, lemezeiket Magyarország mellett Nagy-Britanniában, Oroszországban és Szlovéniában is kiadták. Legutóbbi kiállításának az A38 Hajó adott otthont Magyar Nemzeti Festészetet! címmel.

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet

Qatar-WC

Hogyan fogadjunk a 2022-es labdarúgó-világbajnokságra

Már majdnem itt az ideje a világ legrangosabb tornájának – a 2022-es labdarúgó-világbajnokságnak. Az idei év sok újítással jár. Az egyik az, hogy ez az első alkalom, hogy egy közel-keleti ország ad otthont a világbajnokságnak.

alvás pihentető alvás tippek alváshoz egészséges alvás egészséges életmód

Ezeket edd, és ezeket kerüld, ha nem tudsz aludni

Jó alvás nélkül nincsenek jó nappalaink, de még rosszabb, hogy nem lehetünk teljesen egészségesek sem. Sokan szenvednek kialvatlanságban anélkül, hogy foglalkoznának vele, pedig komoly következményei lehetnek, ha hosszútávon nem tudunk megfelelően pihenni.

betegség hírességek hírességek betegségei maria cross halle berry lil wayne tom hanks toni braxton catherine zeta-jones 4

Hírességek, akik krónikus betegséggel élnek

A betegség nem válogat. A következő sztárok mind megvívták a maguk harcát különböző egészségi problémákkal és saját példájukon keresztül bebizonyították, hogy krónikus betegségekkel is lehet együtt élni, mégpedig boldog életet.

liszt gluténmentes liszt liszt fajták liszt típusok zabliszt rizsliszt csicseriborsó liszt kókuszliszt

Ezek a gluténmentes lisztek, ha alternatívákat keresel

A legtöbben fehér lisztet vagy teljes kiőrlésű lisztet használnak a főzéshez, sütéshez. Ezek glutént tartalmaznak, amire néhányan allergiásak, de mindannyiunk emésztőrendszere nehezen birkózik meg vele, emellett pedig egyéb negatív mellékhatásai is vannak.