Szívrohamot kapott a férfi.

3 percbe telt a mentés így

Az orvosi áttörés a svédországi Trollhättanban történt a múlt hónapban, amikor a segélyhívók gyorsan kiküldtek egy Everdrone autonóm drónt, amely az életmentő felszerelést szállította.

A 71 éves férfi a háza előtti felhajtóról lapátolta a havat, amikor szívleállás érte. Musztafa Ali helyi orvos véletlenül elhajtott mellette a kórházba menet, majd visszarohant, amikor meglátta az autó ablakán keresztül. Újraélesztést kezdett, miután nem talált pulzust. A riasztást követően mindössze három percbe telt, amíg az automatizált külső defibrillátort (AED) a helyszínre küldték és Dr. Ali újra be tudta indítani a szívét, így nyerve időt a mentő megérkezéséig – számolt be róla a Daily Star.

“Munkába indultam a helyi kórházba, amikor kinéztem az autó ablakán és láttam, hogy egy férfi összeesett a kocsifelhajtóján. Azonnal megértettem, hogy valami nincs rendben és segíteni siettem. A férfinak nem volt pulzusa, ezért elkezdtem újraélesztést végezni, miközben megkértem egy másik szemlélődőt, hogy hívja a 112-t. Csak percekkel később láttam, hogy valami repül a fejem felett. Egy drón volt defibrillátorral” – mondta a doktor.

Több életet is lehetne vele menteni

A most felépült beteg eközben a technológia bevezetését kérte, hogy segítsen megmenteni más életeket.

Ez egy igazán forradalmi technológia, amelyet mindenhol be kell vezetni. Nem tudom szavakba önteni, mennyire hálás vagyok ennek az új technológiának és a defibrillátor gyors szállításának. Ha nem lenne a drón, valószínűleg nem lennék itt

– nyilatkozta a 71 éves férfi.

A Västra Götaland régió úttörő drónszállító rendszerét egy Everdrone nevű dróngyártó cég fejleszti és üzemelteti, amely szorosan együttműködik a Karolinska Institutet orvosi egyetem Újraélesztéstudományi Központjával.

Kapcsolódó cikk

Top sztorik a rovatból

Ez is érdekelhet